VIDEO Parchetul Alba protejează un avocat reclamat pentru cămătărie. Probele găsite de Cetățeanul pe care procurorii nici nu le-au căutat

cămătărie
Procurorii de la Alba dorm liniștiți în birourile lor

Protejat de procurorii de la Alba care l-au scos din nou basma curată, avocatul sibian reclamat pentru cămătărie a devenit un adevărat magnat imobiliar în urma împrumuturilor date „cu profit”.  

Anchetă realizată de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Ziarul Cetățeanul a dezvăluit într-o investigație anterioară că procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia îl protejează fățiș pe Gabriel Grancea, un avocat din Baroul Sibiu, reclamat pentru acte de cămătărie! Potrivit celor care l-au reclamat pe avocat, împrumutații încheiau cu avocatul, contracte de de vânzare a caselor proprietate personală, la prețuri subevaluate. Avocatul devenea astfel proprietar, până când împrumutații returnau banii „cu profit”, avocatul promițându-le verbal că după rambursare le va da casele înapoi. În acest timp, „datornicii” puteau sta în propiile locuințe. Mai multe detalii citiți AICI

Fără a se obosi să verifice toate probele depuse la dosar, procurorii au dat soluție de neîncepere a urmăririi penale, dar judecătorii i-au obligat pe procurori, în mai 2021, să facă o cercetare penală adevărată. Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că, în ciuda deciziei judecătorilor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a continuat să mimeze că face cercetări în dosar – în 12 luni de la sentință nici măcar nu l-a audiat pe avocatul acuzat de cămătărie de familiile rămase fără case! Rezultatul a fost că, la câteva zile după publicarea investigației jurnalistice, procurorii de la Alba au clasat din nou cauza.

Unul dintre motivele de clasare menționat de procurori a fost că procurorii au tras concluzia, fără să facă nicio verificare!, că avocatul Marius Grancea nu a mai dat alte împrumuturi cu dobândă, deci nu poate fi anchetat pentru acuzațiile de cămătărie.

Jurnaliștii de la Cetățeanul au făcut munca pe care trebuia să o facă procurorii și au descoperit că avocatul Grancea a pus mâna și pe alte case, cel mai probabil după aceeași metodă. Două dintre casele intrate pe mâna lui Grancea le-am identificat chiar lângă Târgu Mureș în comuna Crăciunești.

Avocatul spune că nu a făcut nimic ilegal. „Acolo nu este vorba de nicio infracțiune, sunt acte juridice încheiate perfect legal, întocmite ca lumea, cu respectarea legii. Cine v-a zis, a făcut fabulații și minciuni”, a declarat, pentru ziarul Cetățeanul, avocatul Marius Grancea, referitor la dosarul penal.

CITEȘTE ȘI: Magistratura fără perdea. Avocat reclamat pentru cămătărie, ținut în brațe de Parchetul Curții de Apel Alba

Am făcut munca procurorilor

Comuna Crăciunești, aflată la doar câțiva kilometri de Târgu Mureș. În această localitate, care are o comunitate importantă de romi, soții Grancea au pus mâna pe mai multe case care au aparținut celor pe care i-au împrumutat cu bani.

Mai toți romii din Crăciunești se numesc „Gabor”, deși nu toți sunt neamuri. Locuiesc compact, pe câteva străzi din comună, iar orice necunoscut care trece prin zonă este imediat „luat la ochi”.

Odată intrați pe stradă, jurnaliștii au atras imediat atenția, iar romii au început să iasă pe la porți. În ciuda suspiciunii localnicilor, ziariștii Cetățeanul au aflat că avocatul Gabriel Grancea este proprietar în acte al mai multor case impozante locuite de romii pe care i-a împrumutat.

cămătărie

Primul imobil se află pe strada Kadar Marton, la nr. 100. O casă mare, pe două niveluri și o alta pe un singur nivel, înconjurate de un gard din beton. În acte, casele sunt ale avocatului Marius Grancea. În case stau proprietarii de facto. În momentul în care am ajuns acolo, din curtea imensă, care părea să aibă peste 1.500 de metri pătrați, a ieșit un autoturism de lux BMW. Șoferul (altul decât Marius Grancea) ne-a aruncat o privire curioasă și după ce s-a oprit preț de câteva minute să vadă încotro mergem, și-a văzut de drum.

cămătărie

În casele în care Grancea este proprietar în acte din iunie 2017 locuiesc nu mai puțin de cinci familii înrudite între ele – părinți, copii, nepoți: Gabor Ștefan, Gabor Rusu, Gabor Dumitru etc.

cămătărie

A doua proprietate a lui Grancea este la nr. 79 din comună, unde locuiesc alte familii de romi care „și-au vândut casa” avocatului Grancea – familiile lui Gabor Ștefan și Gabor Lajos. Casa este mare, pe un singur nivel, iar în curte se zăreau câteva mașini de lux. Locatarii și vecinii au ieșit imediat la poartă la apariția jurnaliștilor. Marius Grancea este proprietar în acte al acestei casei din iulie  2019.

cămătărie
cămătărie

În satul Budiu Mic, care face parte tot din comuna Crăciunești, la nr. 13, se află un alt imobil care îl are în acte proprietar pe Marius Grancea, spun surse din administrația locală. Când jurnaliștii au ajuns în sat, utilajele primăriei lucrau de zor la lărgirea și consolidarea drumului.

cămătărie

Funcționarii primăriei au avut nevoie de semnatura proprietarului pentru că un acte o parte din proprietate se suprapunea peste drumul comunal și nu se putea face intabularea. De semnat nu puteau semna locatarii, ci avocatul Grancea, care figurează proprietar în acte.

Surse din administrația locală: „Dacă nu dau banii înapoi, avocatul le vinde casele”

În administrația locală a comunei e de notorietate că avocatul Marius Grancea a devenit proprietar al imobilelor prin metoda împrumutului.

În acte, casele sunt ale unui avocat din Sibiu, Grancea, dar nu stă el acolo. Stau tot gaborii. Au luat bani de la avocat și au făcut formal acte pe case până dau banii înapoi, ca o garanție. Dacă nu dau banii înapoi, avocatul le vinde casele. Dar nu cumpără oricine, pentru că nu oricine are curaj să intre între gabori. Nu stă Grancea în case, el tot vine la primărie și aduce cărți funciare. Avocatul e proprietar în acte la mai multe case din Crăciunești și Budiu Mic, toate luate de la cei pe care i-a împrumutat”, au explicat, pentru jurnaliștii Cetățeanul, surse din administrația locală.

Pentru că romii și-a pus casele pe numele avocatului pentru a lua bani cu împrumut, aceștia nu au mai putut să-și facă acte de identitate la adresele la care locuiesc.

„Au fost probleme și când le-au expirat buletinele la unii din imobilul de pe pe strada Kadar Marton, la nr. 100. Pentru că în acte nu mai erau proprietari, nu au putut să-și facă acte de identitate la adresele lor. Au apelat la vecini ca să-i ia în spațiu”, au mai spus sursele din administrația comunei. Faptul că nu și-au putut reînnoi buletinele pe adresa la care locuiesc arată că nu există vreun contract de închiriere.  

Demn de subliniat este faptul că procurorii nu i-au deranjat niciodată pe romii din Crăciunești care au garantat împrumuturile cu casele (acte de vânzare în favoarea lui Marius Grancea), dar locuiesc în continuare în imobile, deși „ancheta” a durat mai bine de doi ani! Dacă și-ar fi făcut datoria procurorii puteau lesne verifica dacă tranzacțiile din Crăciunești au fost făcute cu „dobândă”, „profit” sau „camătă” sau dimportivă Grancea a cumpărat casele legal, cu banii jos și i-a lăsat să locuiască pe foștii proprietari doar din generozitate”. Acum judecătorii trebuie să se pronunțe din nou dacă procurorii și-au făcut sau nu datoria. Faptul că Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia nu a descoperit în doi ani cele de mai sus, dar nici altele, ridică mari semne de întrebare!

Procurorii de la Alba Iulia, vinovați cel puțin de lipsă de profesionalism

„Fără să știe” cazurile de mai sus, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au pretins că Gabriel Grancea i-a împrumutat doar pe membrii familiei Gabor din Târgu Mureș, susținând că „nu au fost identificate alte împrumuturi acordate”.

Adică, sub incidența legii se intră doar în cazul unui număr suficient de împrumuturi cu dobândă date de către o persoană neautorizată pentru a fi considerate o îndeletnicire.

Așadar, deși nu s-au obosit să facă cercetări, procurorii au tras concluzia (falsă) că avocatul Marius Grancea și soția sa nu au mai dat alte împrumuturi cu dobândă, deci nu pot fi considerați cămătari. Ba mai mult, au susținut că soții Grancea au venituri suficiente și nu ar avea de ce să facă acte de camătă.

„Din cercetările efectuate în cauză (n.r. care cercetări??), nu rezultă că persoanele reclamate ar practica fapta penală de darea de bani cu dobândă, ca îndeletnicire, de către o persoană neautorizată, nefiind identificate alte împrumuturi acordate de către familia Grancea, numitul Grancea Marius Gabriel fiind avocat în cadrul Baroului Sibiu și obține venituri din exercitarea acestei profesii, iar Grancea Diana – Adina este asociat și administrator la două societăți comerciale, activități producătoare de venituri”, au concluzionat procurorii pentru al albi pe avocat.

Dacă nimeni nu verifică în ce condiții a ajuns domnul Grancea proprietar în Crăciunești (natura infracțiunii de camătă presupune repetabilitatea actului), atunci chiar procurorii trebuie anchetați de secția specială din Parchetul General. Taman locul în care Iustin Bic, procurorul cazului Grancea, a încercat să se transfere!

Procurorii i-au sfidat de la început pe judecători

Ancheta inițială a pornit de la plângerea depusă la Parchet de către Gabor Ioan. Gabor Ioan sesizat Parchetul că avocatul Marius Grancea l-ar fi convins, atât pe el cât și pe alte rude, să încheie mai multe contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile pe care le aveau în proprietate – drept garanții imobiliare pentru credite bancare obținute de la bănci, prin intermediul avocatului. Conform înțelegerii cu avocatul, familia Gabor achita ratele la credite dar și sume suplimentare, un „comision” după cum recunoștea deschis  chiar Marius Grancea.

cămătărie
Una dintre casele lui Gabor Ioan, din Târgu Mureș, luată de către avocatul Marius Grancea

În momentul în care, pe fondul pandemiei, membrii familiei Gabor nu au mai avut posibilitatea de a achita banii,  avocatul Marius Grancea i-a scos din casele pe care le dețineau în Târgu Mureș.

Capul familiei, Ioan Gabor, a făcut plângere, dar ancheta procurorului Iustin Bic de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia nu l-a deranjat deloc pe avocatul afacerist Marius Grancea. Fără să analizeze probele depuse, procurorul a clasat dosarul.

Judecătorii Curții de Apel Alba Iulia au fost însă de altă părere și i-au obligat pe procurori să refacă ancheta, pe motiv că faptele erau evidente. Instanța a constatat aspecte șocante ale așa-zisei cercetări penale a bugetarilor de la Parchet: procurorii nici măcar nu l-au audiat pe avocat, nu au administrat probe pentru aflarea adevărului, nu au analizat niciunul dintre aspectele reclamate de victime și nu au făcut niciun act de cercetare în dosar. Practic, singurele acte de cercetare penală făcute de procuror în acest caz au fost audierea victimei și a doi martori!?!

cămătărie
O altă casă a familiei Gabor, din Târgu Mureș, care a încăput pe mâinile avocatului Grancea

La un an de la decizia Curții de Apel Alba Iulia, procurorii i-au sfidat din nou pe judecători. Fără măcar să-l audieze pe avocatul reclamat pentru cămătărie, anchetatorii au dispus din nou neînceperea urmăririi penale.

„Din probatoriul administrat în cauză rezultă că faptele sesizate de către persoana vătămată Gabor Ioan nu sunt prevăzute de legea penală, deoarece între persoana vătămată Gabor Ioan şi rudele acesteia pe de o parte și numiții Grancea Marius Gabriel – avocat în cadrul Baroului Sibiu și Grancea Diana -Adina, pe de altă parte, au fost încheiate mai multe contracte și înțelegeri, iar numitul Grancea Marius Gabriel, în calitate de avocat în cadrul Baroului Sibiu a acordat asistență juridică și a reprezentat rudele persoanei vătămate Gabor Ioan, începând cu anul 2013”, este concluzia sfidătoare a procurorilor care l-au albit pe avocatul Marius Grancea.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.