Ultima modă la UMF: Profesorii de chirurgie operează doar politic

Cristinel Badiu

Un concurs ca o dedicație muzicală pentru un lider PNL, organizat vineri, 4 februarie 2022, la UMF București, este un bun prilej să vedem dacă încă în cariera universitară se mai avansează pe baza carnetului de partid.

Senatul Universității de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti aproba, pe 27 septembrie 2019, „Metodologia proprie de concurs pentru ocuparea posturilor didactice şi de cercetare”.

Una dintre condițiile de bun simț prevăzută în Metodologie era ca, în cadrul disciplinei chirurgie, candidații la posturile de conferențiar universitar și profesor universitar să facă dovada efectuării unui număr de minim 3000 (conferențiar), respectiv 5000 (profesor) de intervenții chirurgicale.

Legenda urbană spune că, în sprijinul introducerii acestei condiții, un cunoscut chirurg ar fi spus: „Conferențiarii și profesorii trebuie să fie și mari chirurgi. Ei trebuie să le arate studenților și rezidenților că știu să și opereze, nu doar să taie unghii”.

CITEȘTE ȘI Pomană cu funcții universitare la Medicină. Concurs cu dedicație pentru omul lui Nicușor Dan

„Greaua moștenire” a lui Sinescu

În 2020, academicianul Ioanel Sinescu și-a încheiat mandatul de rector al UMF „Carol Davila”, lăsând locul, din martie același an, prof. univ. dr. Viorel Jinga, care se află și astăzi în funcție.

În mandatul noului rector, condiția unui număr minim de operații pentru a putea deveni conferențiar sau profesor universitar în cadrul disciplinei chirurgie a fost eliminată. Acum și un chirurg mediocru sau fără prea multă experiență poate ajunge să-i învețe chirurgia pe studenți și pe medicii rezidenți, doar dacă are destule diplome.

Măsura, care este foarte greu de justificat, așa că nici nu a fost justificată, i-a venit ca o mănușă șefului de lucrări dr. Cristinel Badiu, cunoscut mai mult ca politician PNL, decât în calitate de chirurg.

Fost consilier personal pentru legătură directa cu clinicile universitare din București al rectorului Viorel Jinga, director al Direcției Management și Structuri Unități Sanitare din cadrul Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), Cristinel Badiu abia a ajuns șef lucrări, în octombrie 2020.

Într-un an și patru luni, de la șef de lucrări la conferențiar, fără activitate didactică

Foarte interesant este că, după ce a devenit șef de lucrări la Spitalul Bagdasar Arseni, s-a suspendat de la unitatea sanitară respectivă.

Deci nu a mai efectuat intervenții chirurgicale și nici nu a mai avut activitate didactică practică cu studenții și medicii rezidenți de mai bine de un an.

În aceste condiții se ridică întrebarea: Ce-l recomandă pe Cristinel Badiu pentru gradul de conferențiar universitar la care candidează, fără concurență, în cadrul concursului organizat de UMF „Carol Davila” pe 4 februarie 2022?

Să fie vorba, pe lângă calitățile de fost consilier personal al primarului general Nicușor Dan și al rectorului Viorel Jinga, de funcția de vicepreședinte al PNL Sector 4?

Însă, dacă se dovedește la concursul de pe 4 februarie că este așa, Cristinel Badiu devine și el un Pinocchio al medicinii românești, din moment ce, în iulie 2020, în cadrul unei polemici cu Vlad Voiculescu, se jura că: „Nu m-am folosit niciodată de funcția mea politica pentru a obține un interes personal”.

Ocuparea posturilor didactice şi de cercetare pe perioadă nedeterminată în UMF „Carol Davila” Bucureşti se realizează numai prin concurs public, organizat de Rectorat, în conformitate cu Metodologia proprie de concurs şi toate reglementările legale în vigoare, din care, în cadrul disciplinei chirurgie, a fost eliminată, la scurt timp după instalarea ca rector a profesorului Viorel Jinga, condiția celor 3000, respectiv 5000, de intervenții chirurgicale.

Facem precizarea că nu contestăm legalitatea candidaturii lui Dumitru Cristinel Badiu, ci modul în care au ajuns să se ardă etapele la UMF „Carol Davila”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.