SURSE Chestorul Buda și-a depus actele de pensionare! Procurorii, sesizați despre neregulile de la frontieră

Buda
Chestorul Ioan Buda și fotografia publicată pe www.national.ro

Surse din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne-au spus că Ioan Buda, chestorul în faţa căruia un comisar şef din poliţia de frontieră s-a pus în genunchi, ar fi depus actele de pensionare în urmă cu mai bine de o săptămână.

Nu se știe dacă Ioan Buda, inspectorul șef din cadrul Poliției de Frontieră (IGPFR) aflase de iminenta apariție în presă a imaginilor în care comisarul șef Aurelian Miu, chiar șeful Serviciului Control din IGPFR îngenunchea în fața sa, sau așa cum spun sursele noastre, ar fi fost și alte probleme. Chestorul Ioan buda nu a putut fi contactat pentru a putea confirma informațiile.

Nepăsători la problemele de supraveghere a graniței

Halucinant! Așa a comentat opinia publică imaginile publicate în presă care surprind ritualul de tip mafiot de la ultimul etaj al sediului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPFR). În poză, câțiva „nași” – chestorul Ioan Buda, încă inspector șef al Poliției de Frontieră (fost secretar de stat al MAI) și chestorii Gelu Oltean și Marcel Ardelean, ultimul șef al Directiei de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei sorb tacticos din pahare în timp ce în fața lor, în genunchi, ditamai șeful Corpului de Control se roagă, în genunchi, de ei, ca la Sfintele Moaște! Acum se explică de ce „sluga” cu gradul de comisar șef nu a mișcat un deget să verifice gravele probleme ale Poliției de Frontieră care pun în pericol, la propriu aderarea României la spațiul Shengen!

Vezi detaliile Poliția de Frontieră, oarbă pe Dunăre la granița cu Ucraina! Supravegherea pe timp de noapte e praf. Care Schengen?

și

SCOMAR, sistemul care vede în clar la 100 de mile este „scos din priză” când trec braconierii de icre negre

Deja Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a fost sesizat cu privire la aspectele de mai sus!

Poate că după pensionarea lui Buda și primenirea necesară a Corpului de Control din Poliția de Frontieră, sesiunile de „perfecționare” ale controlorilor, ținute în mod tradițional la Sulina, nu vor mai avea drept „material didactic” și permisele de pescuit în Deltă! informația ne-a fost prezentată de aceleași surse din MAI, care ne-au spus că publicarea în presă a pozelor tip „Cosa Nostra” i-ar fi surprins pe șefii contriolului IGPFR chiar la o „partidă de perfecționare” la Sulina, la doi pași de camerele de supraveghere de la granița cu Ucraina, care nu mai funcționează noaptea de mai bine de doi ani de zile!

Cetățeanul TV

2 COMENTARII

  1. http://www.vremeanoua.ro/seful-politiei-de-frontiera-dansuri-lascive-la-popota-unitatii-video

    PE RITMURI DE MANELE…O înregistrare video provoacã un scandal urias la Politia de Frontierã de la Husi. Mai multi politisti dau o petrecere de pominã în popota unitãtii, iar cel mai înfocat dansator este chiar seful unitãtii, Vasile Cernat. Acesta danseazã de mama focului cu douã politiste pe ritmuri de manele. Celebrul dans al lui Borcea, de la tribuna oficialã a lui Dinamo, pãleste pe lângã miscãrile din buric ale lui Cernat. Chiar dacã filmuletul este mai vechi, dacã e sã ne luãm dupã declaratiile sefului Politiei de Frontierã, comentariul colegilor care ne-au trimis aceastã înregistrare la redactie rãmâne actual: “În timp ce agentii se chinuie sã prindã contrabandistii, ofiterii se distreazã la popota unitãtii. Si ce ofiteri! Chiar sefii Politiei de Frontierã Vaslui”. Pe filmare mai apare pe lângã Vasile Cernat, un politist de frontierã îndrãgostit de jocurile de noroc. Acesta a pãrãsit sistemul dupã ce a fost implicat într-un scandal de contrabandã cu tigãri. Partenerele de dans ale lui Cernat au fost detasate pe un loc cãldut, la Fãlciu. Seful Politiei de Frontierã Vaslui spune cã filmarea este foarte veche, din 2008, si cã a fost destituit, în 2010, din cauza acesteia, dar ulterior, dupã ce a câstigat procesul, a fost repus pe functie. Mai spune cã filmul a fost scos de la naftalinã pentru cã unii vor, din nou, sã-l elimine si face public chiar numele celui care a filmat. Este vorba de Iulian Antohe, liderul de sindicat al politistilor de frontierã vasluieni.

  2. CA TOT A VENIT VORBA DE SULINA…”Mafie cu epoleti Grup de agenti eliminati din Politia de Frontiera Sulina prin frauda *Peste o luna de zile se fac 6 ani de cand un grup de 14 agenti de politie au fost eliminati prin frauda de la Politiei de Frontiera Sulina.Pusi pe liber pentru ca asa au vrut sefii de acolo, cu binecuvantare de sus: sa plece incomozii.

    Era perioada tulbure a reorganizarii institutionale din intreaga Politie de Frontiera, anul 2011, cand in sistem trebuiau sa continue cei mai buni, selectati prin examen. Asa a venit directiva si pentru Sulina, dar aici, insa, selectia prin sustinerea unui examen tip grila a fost una originala, marca SPF Sulina; mai pe sleau spus, au promovat examenul agentii cu pile, dar nu oricum, ci cu note de la 9 in sus. Pentru ca daca tot s-a masluit examenul, sa fie cu magna cum laude. 14 dintre agentii „picati” s-au crucit cand au vazut rezultatele afisate: cine a trecut, cu ce note, ei stiind ce lucrari au facut. De la afisarea rezultatelor ceva a mirosit a putred si de atunci a pornit calvarul. Prima masura, disponibilizarea celor „picati”.

    Convinsi ca examenul a fost fraudat, „cei 14” au atacat la Tribunal masura disponibilizarii, iar in prima instanta au castigat. La recurs, insa, Curtea de Apel Constanta a dat castig de cauza Garzii de Coasta. Au atacat si in penal. Si cu toate ca DNA-ul a confirmat inlocuirea unor lucrari cu altele, deci fraudarea examenului, dosarul inca este in cercetare, inca mai este plimbat de la Constanta la Tulcea si retur. Un motiv declarat al tergiversarii: procurorul este superocupat.

    Examen cu dedicatie

    In 30 iulie 2011, la Sectorul Sulina al Politiei de Frontiera s-a desfasurat un examen tip grila. Au facut parte din comisia de examinare si corectare a lucrarilor: Octavian Jingan (presedinte), Nicolae Furca (secretar), Anatole Munteanu (membru), toti trei comisari sefi, apoi Chirila Leonte (membru), comisar, si Valentin Slataru (observator sindicat) inspector de politie. La afisarea rezultatelor, au inceput susotelile. Colegi fiind, fiecare se cunoaste cu fiecare, toti isi cam stiu defectele si calitatile. Mirarea mare s-a produs cand in dreptul a 33 de candidati au aparut note mari, de la 9 in sus, cei mai multi dintre acestia fiind cunoscuti ca slab pregatiti profesional, dar bine „orientati” in teren spre pescuit, vanatoare, turism, si apropiati sefilor. Asa a aparut suspiciunea de fraudare a examenului prin inlocuirea lucrarilor agentilor „alesi” sa ramana, cu altele. Care suspiciune, ulterior, avea sa fie confirmata de DNA. Cu ocazia judecarii in civil, „cei 14” au solicitat ca proba dosarul de examinare si astfel au putut sa vada ca in 33 de lucrari apare acelasi scris. Lucrul acesta i-a determinat sa se indrepte cu plangeri penale la Serviciul Judetean Anticoruptie Tulcea, solicitand inca din luna iunie 2012 expertiza grafologica asupra inscrisurilor din lucrari. Trei luni mai tarziu, Anticoruptia Tulcea si-a declinat competenta si a trimis dosarul catre DNA Constanta.

    Memoriu la ministru

    Intre drumuri la DNA si instantele de judecata, politistii dati afara abuziv au inaintat un memoriu ministrului Administratiei si Internelor in care descriu abuzul comisiei de examinare prin substituirea de lucrari, fapt ce a condus la masura disponibilizarii, au cerut declansarea unei anchete interne pentru aflarea adevarului si nu in ultimul rand repunerea acestora in functiile anterioare. Cum se intampla de obicei, memoriul adresat ministrului a ajuns pe la vreun consilier care l-a redirectionat Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Adica l-a trimis direct in gura lupului, dovada ca nici pana azi nu s-a primit niciun raspuns. Nici nu este de mirare, Sulina fiind o destinatie preferata a sefilor de la Bucuresti pentru „controale” inopinate, cu elicopterul. Mai mult, la Sulina functioneaza si un Centru de pregatire si perfectionare a politistilor de frontiera, care Centru cu cheltuiala se tine, cu comandant Amelian vigilent si subordonati pe masura.

    DNA-ul a gasit si mai multe lucrari masluite: 37

    De precizat ca in toate demersurile „celor 14” catre institutiile statului pentru aflarea adevarului, acestia au fost reprezentati de Sindicatul Democratic al Bugetarilor din Romania. Iar intr-o solicitare recenta a sindicatului privind stadiul anchetei, DNA-ul raspunde ca la data de 15 aprilie 2013 a fost finalizat si depus la dosarul de urmarire penala nr. 137/P/2011 raportul de constatare tehnico-stiintific grafoscopic. In capitolul concluzii s-a aratat ca in urma analizarii intregului material probator a rezultat ca un numar de 37 de lucrari de examen au fost inlocuite, iar scrisul executat in matricola foii de examen nu apartine candidatului al carui nume a fost inscris in aceasta rubrica. Deci, fraudarea examenului se confirma, iar falsul a fost dovedit nu pentru 33 de lucrari, cum au crezut fostii politisti, ci pentru 37, cum au gasit procurorii DNA prin expertiza. Ramane de vazut, daca procurorii vor merge pana la capat, cine din comisie a comis substituirea.

    Un procuror superocupat

    Procurorul de caz de la DNA Constanta s-a motivat in repetate randuri, la insistentele „celor 14” de a solutiona dosarul in termen rezonabil, ca este superocupat, ca nu are timpul fizic pentru a se ocupa de acest dosar. „Inexplicabil, desi frauda este vizibila cu ochiul liber. Noi consideram ca asupra doamnei procuror Blendea se fac presiuni pentru tergiversarea dosarului, tinand cont ca sunt implicati ofiteri de politie ce detin functii de conducere la nivelul Garzii de Coasta. Noi si familiile noastre am fost grav afectati si nu stim cat trebuie sa mai asteptam sa ni se faca dreptate” – declara una dintre partile vatamate. Oamenii au dreptate: desi frauda s-a dovedit, pe undeva se trage de timp, eventuala extindere/completare a cercetarilor aduce prea mult a tergiversare.

    Dosarul a pornit din nou la drum: inapoi la Tulcea

    Ce mai pot spune acum procurorii este ca cererea politistilor este inregistrata la DNA, se continua cercetarile asupra membrilor comisiei, se produc acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Si un lucru care miroase a plimbare de la Ana la Caiafa. Dosarul lucrarilor masluite a fost trimis Serviciului Judetean Anticoruptie Tulcea in vederea efectuarii mai multor activitati de cercetare penala, in baza ordonantei de delegare dispuse de procuror. Adica, DNA-ul a trimis dosarul inapoi de unde a plecat. Sa mai dospeasca un pic, ce atata graba?!” Cand o sa se faca dreptate in acest dosar?!Ce se intampla cu cei care au participat la fraudarea examenului de reorganizare?! Mergeti domnilor procurori si la SPF Sulina,mergeti si faceti-i o vizita domnului AMELIAN,sef SPF SULINA.Sper sa nu va opriti si dumneavoastra la o„ partida de perfectionare” asa cum s-au oprit si alti domni pe linie de control.. MAI,IGPFR,CORPUL DE CONTROL etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.