Poliția de Frontieră, oarbă pe Dunăre la granița cu Ucraina! Supravegherea pe timp de noapte e praf. Care Schengen?

granița
Atât cheltuiala cu sistemul SCOD, de supravegehere pe Dunăre, cât și intrarea în paragină a sistemului s-au produs în mandatul chestorului general de poliție Ioan Buda, șeful IGPF

După ce au îndeplinit, în 2011, criteriile tehnice de aderare la Schengen, autoritățile române au lăsat să intre în paragină mult-lăudatele sisteme de supraveghere a granițelor, chiar în zonele cele mai sensibile de frontieră.

O investigație a reporterilor Cetățeanul.net dezvăluie faptul că, de mai bine de doi ani de zile, mult-lăudatele camere de supraveghere pe timp de noapte au orbit cu totul pe întreaga lungime a graniței cu Ucraina, pe brațul Chilia.

IGPF recunoaște că Poliția de Frontieră este handicapată pe timp de noapte dar a uitat, în răspunsul oficial dat Cetățeanul.net, până și numele sistemului (SCOD – Sistemul de supraveghere la Dunăre) în care a investit zeci de milioane de euro!

Investigație realizată de Cătălin Antohe și Marian Păvălașc

Vulnerabili, pe frontieră, la contrabandă și migrație ilegală

Zona este vulnerabilă atât pentru operațiuni de contrabandă, dar și pentru migrație ilegală. „Chiar și Sebastian Ghiță putea ieși pe aici sau să intre, de câte ori avea chef, pe timp de noapte”, ne-a mărturisit un polițist de la frontieră.

De fiecare dată când a venit vorba de aderarea la spațiul Shengen, oficialii români au susținut apăsat că România îndeplinește toate cerințele tehnice pentru aderare și că este perfect pregătită să asigure securitatea spațiului la granițele non-UE, cu precădere cea cu Ucraina. „Schengen este o înţelegere tehnică, nu o înţelegere politică. Spaţiul Schengen s-a creat în baza unei abordări tehnice, nu a unei abordări politice. România a îndeplinit, toată lumea ştie, încă din 2011 criteriile pentru a deveni parte a spaţiului Schengen”, a declarat Klaus iohannis, chiar și în 2016.

Președintele României nu știe însă că sistemul SCOD este orb, a ieșit din garanție și nu mai are nici mentenanță.

Polițiștii de pe graniță confirmă

Frontiera cu Ucraina. Într-o discuție purtată incognito cu mai mulți polițiști de frontieră afșăm cpă mult-lăudatele camnere cu temoviziune care asigură supravegherea pe timp de noapte a graniței în Delta Dunării nu mai funționează de mai bine de doi ani, de când a expirat contractul de mentenanță a sistemului. Polițiștii de Frontieră susțin că securitatea graniței se face mai mult uman și într-un ”orb tehnologic” pe perioada nopții pe lungimea celor 85 de km de pe brațul Chilia.

Întreg sistemul de supraveghere pe timp de noapte pentru granița româno-ucraineană, de pe brațul Chilia, nu funcționează, după ce contractul de mentenanță a expirat, ne-au spus polițiștii.

Investiția EADS

Sistemul integrat de supraveghere a traficului de nave pe Dunăre și în Delta Dunării, denumit SCOD a fost pus în funcțiune în 2011.

Această investiție făcea parte din contractul de informatizare și modernizare a frontierelor României în vederea aderării la spațiul Schengen. EADS și subcontractori români s-au ocupat de această investiție, cu un total de 1,5 miliarde de euro, care teoretic a trebuit să întărească granițele Românei, ca ultimă frontieră a Uniunii Europene.

”Gaură” de 85 de kilometri în granița cu Ucraina

Această ultimă frontieră UE însemna și securizarea brațului Chilia din Delta Dunării care se constituie pe 85 de km ca graniță dintre Românie și Ucraina.

Br._Chilia
Sistemul SCOD trebuia să asigure depistarea tuturor navelor și a persoanelor care trec pe acolo, mai ales pe timp de noapte. “Prin contractul de realizare şi implementare a Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei (SISF), în cadrul Subsistemului Supraveghere, au fost date în exploatare în anul 2011, de-a lungul braţului Chilia, 14 sisteme optoelectronice multi–senzor (n.r. – cameră cu vedere pe timp de zi, cameră cu termoviziune şi telemetru laser montate pe stâlpi)”, au precizat reprezentanții Poliției de Frontieră. Valoarea investiţiei sistemului SCOD a fost de 11,5 milioane de euro.

SCOD (3)Acest sistem nu este funcțional, cel puțin nu mereu, așa cum ne-a confirmat angajați ai Poliției de Frontieră din Delta Dunării.

În timpul documentării materialului, trei polițiști de frontieră ne-au confirmat, sub rezerva anonimatului, că sistemul SCOD nu mai este deloc util pe timp de noapte, iar supravegherea frontierei se face aproape exclusiv uman, pentru că aparatele de temoviziune pe timp de noapte nu sunt în funcțiune și au rămas doar în postură de piese de muzeu.

Mărturiile lor au fost confirmate oficial și de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră: “Pentru sistemele fixe de supraveghere instalate pe braţul Chilia perioada de garanţie a expirat în anul 2014, astfel că în ultimii doi ani am întâmpinat dificultăţi în asigurarea resurselor financiare necesare menţinerii stării de funcţionare a camerelor cu termoviziune”.

În vederea soluţionării acestei probleme, reprezentanții Poliției de Frontieră au mai transmis că aceasta ar putea fi rezolvată în viitor – „în prezent este în derulare o procedură de achiziţie publică pentru asigurarea mentenanţei. Valoarea contractului ar fi de patru milioane de euro”.

Mulți bani pentru puțin

Poliția de Frontieră
Chestorul Ioan Buda nu i-a spus președintelui Iohannis că Poliția de Frontieră e oarbă la granița pe care trebuie să o apere dacă suntem primiți în Shengen.

Conform declarațiilor lui Vasile Blaga, fost ministrul al Internelor, securizarea tuturor granițelor a costat aproape 1,5 miliarde de euro, din care: 670 milioane de euro – fonduri europene Schengen, 500 de milioane de la bugetul public și 300 de milioane de euro – fonduri Phare de preaderare. Mare parte din banii publici au ajuns la concernul european EADS.“Am cheltuit din bani europeni şi din bani publici peste 1,3 miliarde euro (n.r. – calculul exact din cifrele lui Blaga ajunge insa la 1,5 miliarde de euro, 1.470 milioane de euro) pentru a ne securiza frontierele. Am avut cea mai mare facilitate Schengen din istoria Uniunii Europene, respectiv 670 milioane de euro, pe care i-am absorbit toţi. S-au adăugat 500 de milioane de euro din bugetul de stat pentru contractul EADS, plus 300 de milioane de euro reprezentând fonduri de preaderare, pe PHARE”, a socotit Blaga după eşecul aderării din 2013.

Întreaga investiție, dar și distrugerea securității pe timp de noapte a graniței cu Ucraina de pe brațul Chilia au avut loc în mandatul aceluiași șef al IGPF, chestorul general de poliție Ioan Buda.

Poliția de Frontieră recunoaște

Poliția de Frontieră
Poliția de Frontieră a uitat și că sistemul de supraveghere se numește SCOD, deși vorbește despre el pe pagina oficială de Internet

Care este componenţa Sistemului SCOD de pe braţul Chilia şi când a fost pus acesta în funcţiune?

Răspuns Poliția de Frontieră: În dotarea Poliţiei de Frontieră Română nu există un sistem specializat denumit „Sistem de Supraveghere la Dunăre (SCOD) pe braţul Chilia” (fals, vezi foto alăturat – n.r.), însă, prin Contractul de realizare şi implementare a Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei (SISF), în cadrul Subsistemului Supraveghere, au fost date în exploatare în anul 2011, de-a lungul braţului Chilia, 14 (paisprezece) sisteme optoelectronice mulți – senzor (cameră cu vedere pe timp de zi, cameră cu termoviziune şi telemetru laser).

Care este valoarea investiţiei în acest sistem şi din ce surse a fost făcută?

Poliția de Frontieră: Valoarea investiţiei este 11,5 milioane EUR şi a fost realizată în cadrul contractului mai sus menţionat a cărui finanţare este asigurată în baza unui credit extern garantat guvernamental printr-un acord de finanţare gestionat de Ministerul Finanţelor Publice.

Câţi stâlpi sunt ridicaţi în cadrul sistemului şi pe câţi dintre ei sunt instalate camere de supraveghere?
Pe câţi stâlpi sunt instalate camere cu termoviziune?

Poliția de Frontieră: De-a lungul braţului Chilia, sistemele optoelectronice mulți – senzor sunt instalate pe 14 turnuri, iar pentru transmiterea informaţiilor la nivelul centrelor operaţionale se utilizează infrastructura de comunicaţii din judeţul Tulcea a Poliţiei de Frontieră Română.

Vă rugăm să ne comunicaţi dacă aţi întâmpinat, în ultimii doi ani, probleme semnificative în funcţionarea sistemului şi care au fost acestea?

Poliția de Frontieră: Pentru sistemele fixe de supraveghere instalate pe braţul Chilia perioada de garanţie a expirat în anul 2014, astfel că în ultimii doi ani am întâmpinat dificultăţi în asigurarea resurselor financiare necesare menţinerii stării de funcţionare a camerelor cu termoviziune. În vederea soluţionării acestei probleme, mentenanţa sistemelor de supraveghere a frontierei a fost inclusă în Programul Naţional „Fondul pentru Securitate Internă” în vederea asigurării resurselor financiare necesare contractării serviciilor de mentenanţă.

Aţi semnat vreun contract de mentenanţă a sistemului? Dacă da, cu cine şi dacă acesta mai este în vigoare şi astăzi?

Poliția de Frontieră: În prezent este în derulare o procedură de achiziţie publică pentru asigurarea mentenanţei sistemelor fixe de supraveghere, prin aceasta urmând a fi asigurată mentenanţa corectivă a camerelor cu termoviziune instalate pe braţul Chilia, procedura fiind în etapa de evaluare a ofertelor, urmând ca în cursul anului 2017 să fie semnate contractele de prestări servicii de mentenanţă şi restabilită starea de funcţionare a echipamentelor defecte.

Cetățeanul TV

3 COMENTARII

  1. Lasa-i, bestie cu pix! Scrie de noul Budha (ala cu meditatiile). Am o dilema. Cine a dat meditatii la fizica (in Ardeal, e rupere pe materia asta) de si-a luat un casoi, trebuie ca era f. cautat datorita performantelor didactice. Poti sa afli, cand si ce medalii a obtinut cu meditatzii sai, la ce concursuri/olimpiade? Banuiesc, in mintea mea, ca nu medita numai corigentii… Altfel as presupune ca-i pica si apoi ii medita. Ca dracu! Daca afla Lulutza hutzahutza, a festelit-o! Inca o fila la rechizitoriu. Ti pupi iu!

  2. Le pot oferi camere de imagine termala peste 20Km jumelate cu camere zi si optional laser range finder, realizata si pentru homeland security, 3-4 FOV, zoom 60x. Centru de reparatii organizat la nivel continental. Daca alocarea financiara permite, atunci pot oferi si camere de imagine termala neracite, cu distanta de descoperire de circa 1Km, care nu folosesc agent de racire. Pot completa cu radar cu descoperire om la 5Km. Cine este interesat, acela sa ma contacteze prin e-mail.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.