Soluția specialiștilor pentru ieftinirea gazelor, benzinei, motorinei și a curentului electric

FOTO: andreas160578/Pixabay.com
FOTO: andreas160578/Pixabay.com

Guvernul poate interveni, prin Ministerul Finanțelor, în situații speciale pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora, potrivit Legii Concurenței nr. 21/1996.

Specialiștii consultați de CETĂȚEANUL invocă, în sprijinul acestei soluții de oprire a scumpirilor, Articolul 4 din Legea Concurenței, invocând faptul că extracția, transportul și distribuția gazelor se face în condiții de monopol.

Drept urmare se pot aplica „foarte bine” prevederile Art. 4, spun specialiștii.

Și la energie, prin crearea bursei OPCOM, s-a înfiintat tot un așa-zis monopol de vânzare a energiei electrice, iar transportul este tot monopol.

Mai mult, se poate promova, în sistem de urgență, o lege care să definească unele sectoare economice ca fiind „speciale” și să supună și prețurile benzinei și motorinei controlului Ministerului Finanțelor Publice, cu drept de confiscare a profitului nejustificat, conform alineatului 1 al Articolului 4.

Legea concurenţei nr. 21/1996, Art. 4

(1) Preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei.

Preţurile şi tarifele practicate în cadrul unor activităţi cu caracter de monopol natural sau al unor activităţi economice prevăzute prin lege se stabilesc şi se ajustează cu avizul Ministerului Finanţelor Publice, cu excepţia celor pentru care, prin legi speciale, sunt prevăzute alte competenţe.

(2) În sectoarele economice sau pe pieţele unde concurenţa este exclusă sau substanţial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenţei unei poziţii de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al preţurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe.

(3) Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora.

Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4) Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin.(2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.

Comportament imitativ

Tot specialiștii susțin că aplicarea Articolului 4 este varianta cea mai bună pentru limitarea scumpirilor deoarece, deși creșterea prețurilor în același timp poate fi un indiciu pentru o posibilă înțelegere privind fixarea sau majorarea preturilor, ca sa dovedești înființarea unui cartel ai nevoie de probe: întâlniri, schimb de informații, facturi care să dovedească că majorarea s-a produs concomitent etc. Iar strângerea acestor dovezi poate dura mulți ani.

Altfel fiecare actor parte a unui cartel va spune că este vorba un comportament imitativ, care nu este pedepsit de lege.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.