joi, iunie 13, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalRomânca care a donat 58,5 litri de sânge

Românca care a donat 58,5 litri de sânge

-

Chipul ei a fost proiectat pe clădirile comerciale din Times Square din New York, fiind considerată eroină pentru numărul de vieţi salvate prin gestul ei de a dona sânge în mod constant.

Camelia Săbădean, asistenta de laborator din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş,  a reuşit să-şi doboare propriul record, donând până acum 58,5 litri de sânge, în 133 de donări.

„Prima oară am donat sânge la 18 ani şi jumătate, eram deja angajată a Centrului de Transfuzii Târgu Mureş şi am donat sânge pentru a-mi învinge teama de ace, care era una considerabilă. Lucrând la Centrul de Transfuzii, doream să ştiu şi ce simte donatorul în momentul în care donează sânge şi de ce are el nevoie pentru ca acea experienţă să fie una plăcută, ca el să poată să se reîntoarcă. Atunci am donat sânge, a fost o experienţă incredibilă, cu toate că teama a fost foarte mare, dar am beneficiat de suportul emoţional, suportul afectiv al colegilor. Efectiv au stat pe lângă mine şi totul s-a finalizat cu bine. Astfel, eu lucrând acolo, la centrul de transfuzii, eram tot timpul în mijlocul evenimentelor care aveau un anumit caracter tragic. Adică evenimente care mobilizau aparţinătorii unor victime ale accidentelor rutiere sau ale unor intervenţii chirurgicale majore. Şi atunci la mine s-a conştientizat permanent nevoia de donare de sânge”, a declarat pentru Agerpres Camelia Săbădean.

Prima donare s-a petrecut în luna octombrie 1988 şi de atunci nu a încetat nicio clipă să doneze, pe considerentul că „terapia cu sânge este o terapie unică care nu poate fi înlocuită de nimic altceva”.

Camelia nu se consideră o eroină

„Eu am fost campioană, să spun aşa. Deci nu sunt eroină, sunt campioană, dar sunt sigură că sunt şi oameni pe care nu-i cunoaştem şi care au foarte, foarte multe donări în trecut. (…) Îmi amintesc că aşteptam cu nerăbdare să se facă termenul respectiv ca eu să pot dona, la 42 de zile, iar apoi când a crescut cantitatea de sânge donat, la 450 ml, s-a ajuns la un termen de două luni, intervalul între două donări. Bărbaţii pot dona de cinci ori pe an şi femeile doar de patru ori. Deci cu siguranţă sunt un campion, că nu vreau să spun eroină, un pic este mult prea mult spus. Cu siguranţă că, dacă este cineva care m-a depăşit, cred că este un bărbat. Înainte se puteau face şase donări pe an. Doar dacă am suferit intervenţii chirurgicale sau au fost nişte perioade în care n-am putut să donez doar ceva cu siguranţă important m-a ţinut departe de activitatea asta. În rest, acum am ajuns la 133 de donări, deci am 58,5 litri de sânge donat, mă apropii, deci mai am trei donări şi mă apropii de 60 de litri. Am aproape 64 de kilograme şi vreau să îmi ating cantitatea de sânge donat să fie similară cu greutatea corporală, asta îmi doresc„, a susţinut Camelia Săbădean.

Times Square. Foto: Camelia Săbădean / Arhiva personală

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PNL ameninţă PSD că va pierde alegerile prezidenţiale dacă insistă cu candidatul

0
Prim-vicepreşedintele PNL, Rareş Bogdan, a declarat joi că PSD, atunci când îşi prezintă o candidatură şi ajunge într-o bătălie cu un reprezentant al dreptei, pierde alegerile, el precizând că inclusiv la Bucureşti s-a văzut că lumea doreşte dreapta. CITEŞTE ŞI:...