miercuri, mai 29, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalPresa europeană, despre refuzul extrădării lui Popoviciu: „Nu a fost judecat de...

Presa europeană, despre refuzul extrădării lui Popoviciu: „Nu a fost judecat de un tribunal imparțial”

-

Jurnaliștii străini au comentat decizia High Court Of Justice (Înalta Curte de Justiție din Marea Britanie) de a refuza extrădarea în România a omului de afaceri Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de închisoare în celebrul dosar Băneasa.

Presa europeană atrage atenția că judecătorii au stabilit că este un caz flagrant de încălcare a drepturilor unei persoane. Totodată, este prima oară când High Court Of Justice a concluzionat că extrădarea într-un stat membru al UE reprezintă un risc real de „negare flagrantă” a drepturilor unei persoane, prevăzute de Convenţia europeană a Drepturilor Omului.

CITEȘTE ȘI Medicul Liviu Opriș, dezvăluiri despre afaceri penale ale judecătorului Tudoran. Cum ar fi fost măsluit dosarul Băneasa

Judecătorul Tudoran, „relații de corupție” cu reclamantul Becali

High Court Of Justice a descris cazul lui Popoviciu ca fiind „extraordinar”, constatând că există dovezi credibile care să arate că judecătorul care l-a condamnat pe omul de afaceri în România (Ion-Tudoran n.r.) avea legături cu interlopi, pe care îi consilia în probleme juridice, notează London Loves Business.

Popoviciu, ion-tudoran, dosarul Băneasa

Jurnaliștii subliniază că, potrivit Înaltei Curți de la Londra, judecătorul dosarului Băneasa a oferit „asistență necorespunzătoare și coruptă” reclamantului (George Becali) și martorului principal al urmăririi penale în cazul lui Popoviciu, inclusiv solicitarea și primirea de mită.

„Faptul că judecătorul a ascuns relația de corupție pe care o avea cu reclamantul (George Becali n.r.) și eșecul autorităților române de a investiga în mod corespunzător această legătură au avut o importanță esențială în vicierea procesului”, au scris jurnaliștii.

Prin urmare, Curtea a concluzionat că Gabriel Popoviciu nu a fost judecat de un tribunal imparțial și că a „suferit o negare completă” a drepturilor sale pentru un proces echitabil, astfel cum sunt protejate de articolul 6 din Convenția europeană a drepturilor omului.

Curtea a concluzionat în continuare că executarea unei pedepse cu închisoarea pe baza unei condamnări necorespunzătoare ar fi „arbitrară” și că extrădarea omului de afaceri ar reprezenta, în consecință, o „negare flagrantă” a dreptului său la libertate.

CITEȘTE ȘI Dinamita din dosarul Băneasa. Legea trecută sub tăcere de toți judecătorii

Condamnarea lui Popoviciu în România, o „negare flagrantă a justiției”

EU Political Report îl citează pe Joshua Rozenberg, unul dintre cei mai importanți experți juridici din Marea Britanie. Acesta spune că adevărata lecție a cazului Popoviciu este că „nu trebuie să mergi prea departe pentru a găsi un comportament judiciar care ar fi de neconceput în Regatul Unit. De asemenea, ar trebui să fie de neimaginat în Uniunea Europeană”.

Jurnaliștii arată că este pentru prima dată când Înalta Curte din Marea Britanie a concluzionat că extrădarea către un stat membru al UE reprezintă un risc real de „negare flagrantă” a drepturilor omului.

Din 2004, mandatul european de arestare a permis extrădarea rapidă între statele membre ale Uniunii Europene. Recunoașterea reciprocă se bazează pe înțelegerea faptului că fiecare stat UE poate avea încredere în procesele judiciare ale oricărui alt stat membru.

Dar încălcarea flagrantă a drepturilor lui Popoviciu pentru un proces echitabil, așa cum sunt prevăzute de articolul 6 din Convenția europeană a drepturilor omului, i-au determinat pe judecătorii britanici să refuze extrădarea în România.

Citiți AICI decizia High Court Of Justice de a respingere a extrădării în România a lui Puiu Popoviciu

Lanț de abuzuri și erori în Dosarul Băneasa

Dosarul Băneasa a fost presărat cu numeroase abuzuri și erori judiciare. Martorul principal al acuzării, care a încercat în mod repetat, dar fără succes, să-l determine pe Popoviciu să facă declaraţii care să-l incrimineze, înregistrând pe ascuns convorbirile, a recunoscut în instanţă că nu a fost mituit de omul de afaceri, contrazicându-i astfel pe anchetatori.

Fostul ministru al Educaţiei, precum şi alţi martori, au declarat că terenul din Băneasa nu a fost niciodată în proprietate publică şi, prin urmare, parchetul nu poate susţine acuzaţia legală de abuz în serviciu.

Judecătorul Ion-Tudoran, de la Curtea de Apel București, a închis ochii la toate aceste nereguli. Ba mai mult, Tudoran a ajuns să inventeze probe.

Astfel, judecătorul a decis confiscarea terenurilor și clădirilor din cel mai mare complex comercial din România pe baza unui document inventat, o așa-zisă donație a prințesei Maria Bibescu către statul român.

În dosarul Băneasa, în care omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare, nu s-a depus niciun document în acest sens. Mai mult, nici procurorii DNA nu au auzit vreodată de așa ceva!

S-a ajuns la situația aberantă unică în justiție ca un inculpat să fie condamnat pentru o faptă de prejudiciu, pentru ca abia după 4 ani, într-un alt proces, să fie stabilit un prejudiciu. Și asta prin inventarea de probe.

Astfel, Ion-Tudoran a pus verdictul de răspundere penală înainte de a stabili dacă răspunderea penală a produs vreun prejudiciu și dacă, în consecință, este întemeiată. Abia pe urmă judecătorul s-a apucat să calculeze prejudiciul. Din acest motiv, el este cercetat de Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție, pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu.

Mai mult, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran a motivat hotărârea din dosarul Băneasa – latura civilă la aproape un an de la pronunțare, când nu mai deținea calitatea de judecător (fiind pensionat), și în timp ce se afla internat într-un sanatoriu.

CITEȘTE ȘI Dosarul Băneasa – DOCUMENTE EXCLUSIVE. Dezinformările din rechizitoriul procurorului DNA Nicolae Marin

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Medicament pentru diabetici, vândut „la negru” pentru slăbit. Treisprezece persoane, reţinute

0
Polițiștii au eliminat o reţea care se ocupa cu traficul de Ozempic, un medicament pentru persoanele cu diabet vândut „la negru” pentru slăbit. Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au pus în executare 21 de mandate de percheziţie, în...