Pandemia de coronavirus. Au știut și n-au făcut nimic!

coronavirus

Faptul că omenirea se va confrunta cu pandemia de coronavirus a fost anunțat de OMS fix cu un an înainte de izbucnirea acesteia și în România. Specialiștii avertizau că întrebarea care se pune nu este dacă, ci când va veni aceasta? Ministrul Sănătății de atunci, Sorina Pintea, afirma că „România a recepționat avertismentul”. Cu toate acestea, Pintea nu a făcut nimic pentru asigurarea stocurilor cu materiale de urgență.

Nici Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă., nici alți responsabili din domeniul Sănătății nu au avertizat asupra pericolului.

Două avertismente, nicio măsură

România a avut anul trecut cel puțin două semnale majore că o pandemie de virus gripal este iminentă. Primul dintre ele a venit în martie 2019 de la Organizația Mondială a Sănătății. Oficialii OMS vorbeau, la modul concret, de apariția unei pandemii. Cifrele estimate erau înspăimântătoare: un miliard de cazuri de gripă la nivel mondial, 3 -5 milioane de cazuri grave și 650.000 de decese pe an.

Al doilea semnal despre pandemia de coronavirus a venit 6 luni mai târziu, în septembrie 2019, de la Banca Mondială. Un raport al BM avertiza că „există riscul unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator” și că statele trebuie să cheltuiască în medie 1,69 dolari per persoană, anual, pentru a atinge nivelul acceptabil de pregătire pentru ca sistemele lor de sănătate să facă față unei epidemii la nivel global.

Pandemia de coronavirus ne-a prins cu stocuri zero

pandemia cu coronavirus
Ministrul Sănătății Victor Costache a averitzat că stocurile de cu materiale de urgență sunt zero

Avertismentele nu au avut niciun fel de rezonanță în România. Poate doar la nivel declarativ. De fiecare dată, autoritățile române au promis că țara noastră nu va fi prinsă cu pantalonii în vine în fața virusului. Altfel spus, puteam dormi liniștiți: șefii Sănătății garantau că vor fi suficiente materiale sanitare de urgență pentru protecția angajaților din spitale, dar și a populației (halate de unică utilizare, măști de protecție etc.). Totodată, stocurile cu vaccinuri vor fi refăcute la timp. Așa se lăuda Sorina Pintea, fostul ministru al Sănătății, pe care-l plâng acum PSD-iștii. România a recepţionat acest avertisment şi, oricum, începând de anul acesta, vaccinurile achiziţionate, vaccinurile antigripale vor fi cu patru tulpini, nu cu trei tulpini, la recomandarea specialiştilor OMS”, declara Pintea în martie 2019, ca reacție la semnalul de alarmă tras de Organizația Mondială a Sănătății.

În realitate, atunci când a lovit virusul, România avea stocurile cu materiale de urgență pe zero. Am semnalat de la început că stocurile lăsate de PSD sunt zero, pentru asta am adoptat acea ordonanţă de urgenţă împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, iar la începutul lui martie ar trebuie să avem materialele necesare”, atrăgea atenția actualul ministru al Sănătății Victor Costache.

Și prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la OMS, vorbea de măsurile care trebuie luate din timp. „Trebuie să existe înțelegeri cu producătorii privind disponibilitatea vaccinurilor sau să dezvolți propria capacitate de producție, accesibilitatea la medicamente antivirale, să existe posibilitatea spitalizării inclusiv cu asigurarea suportului respirator pentru un număr mare de pacienți într-un timp relativ scurt, trainig pentru personalul care ar urma să lucreze în aceste locuri și, nu în ultimul rând, resurse financiare substanțiale pentru că prețul unui vaccin pentru astfel de situații este foarte mare”, explica Alexandru Rafila.

CITEȘTE ȘI: Toate localurile din România se închid. Ministerul de Interne a anunțat noi măsuri

Cine răspunde pentru „zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor”

După ce a izbucnit pandemiei, niciunul dintre oficialii care se băteau cu pumnul în piept anul trecut clamând că România va fi pregătită nu a mai nimic despre vorbele goale spuse atunci.

Surse din Sănătăte susțin că, din această cauză, toți cei care erau nu doar în măsură ci chiar obligați să aibă grijă ca stocurile cu materiale de urgență să fie asigurate trebuie cercetați penal pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor.

pandemia de coronavirus

Astfel, în calitate de ministru al Sănătății, Sorina Pintea a avut ca atribuții, printre altele, „coordonarea activității de igienă și de profilaxie a bolilor transmisibile, și a activității de asistență medicală curativo-profilactică a populației”.

Astfel, ministrul Pintea era obligată să se asigure că spitalele vor face față unei pandemii, în care numărul bolnavilor care trebuie tratați va fi de câteva mii.

pandemia

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, are ca atribuții „coordonarea, cu caracter permanent, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea şi coordonarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în cadrul unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor”.

Raed Arafat ar trebui să explice public de ce stocurile de materiale sanitare de ugență erau zero ?!?

Avertismentul Băncii Mondiale

pandemia de coronavirus FOTO: Tumisu/Pixabay.com
FOTO: Tumisu/Pixabay.com

Analiza Băncii Mondiale și a Organizației Mondiale a Sănătății din septembrie 2019 arăta că majoritatea statelor trebuie să cheltuiască în medie 1,69 dolari per persoană, anual, pentru a atinge nivelul acceptabil de pregătire pentru ca sistemele lor de sănătate să facă față unei epidemii la nivel global.

„Există riscul unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator”, era avertismentul MB. „Epidemiile s-au înmulțit în ultimele decenii și pericolul unei situații de urgență în materie de sănătate este foarte mare. Există o amenințare reală a unei pandemii la nivel global cu un patogen respirator în mișcare rapidă și foarte letal care să ucidă între 50 și 80 de milioane de oameni și să șteargă aproape 5% din economia lumii” – avertiza Comitetului Global de Monitorizare a Pregătirii (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB).

O pandemie globală de asemenea dimensiuni ar putea fi catastrofală, va produce la scară largă dezastre, instabilitate și insecuritate. Lumea nu este pregătită să facă față unei astfel de amenințări – concluziona Comitetul BM.

Avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății

pandemia de coronavirus FOTO: leo2014/Pixabay.com
FOTO: leo2014/Pixabay.com

Anterior, Organizația Mondială a Sănătății atrăgea atenția riscului apariției unei pandemii, care ar putea să afecteze peste un miliard de oameni.

La 10 martie 2019, OMS a întocmit o listă cu bolile periculoase ce pot declanșa în orice moment o epidemie/pandemie.

În timpul ultimului congres la care participă, anual, cei mai renumiți oameni de știință din lume, și care s-a desfășurat la Geneva, pe această listă a fost adăugată o nouă boală, denumită generic „Disease X / Boala X”.

„Boala X reprezintă cunoașterea faptului că o epidemie internațională gravă ar putea fi cauzată de un agent patogen despre care nu se știe că poate provoca boli umane”, sublinia OMS.

„Istoria ne spune că este posibil ca următoarea pandemie să fie ceva ce nu am mai văzut până acum. Ideea este să ne asigurăm că pregătim și planificăm cât mai bine aspectele legate de vaccinuri și testele de diagnosticare”, declara consilierul științific al OMS, John-Arne Rottingen.

Cetățeanul TV

1 COMENTARIU

  1. Pai dacă toate astea se știau OMS și BM sunt complici la crima organizata mondiala e logic nu? Cred ca n-are rost sa intram in detalii,toată lumea e proasta doar ei sunt deștepți, se-ntâmpla mereu ca cei “deștepți “cu boli psihice sa ajungă sa conducă lumea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.