Lui Nicușor Dan o să-i crească nasul ca lui Pinochio. Se laudă cu procesele câștigate în instanță cu administrația publică, dar în realitate deputatul-activist și asociația pe care o controlează au ajuns ciuca bătăilor în instanțele de judecată.
Reporterii Cetățeanul au făcut o analiză a proceselor Asociației Salvați Bucureștiul, cea cu care deputatul-activist hărțuiește în instanță deopotrivă autorități administrative și dezvoltatori imobiliari, sub pretextul salvării Bucureștiului.
„Nasul lui Pinochio”: La administrație sunt bun
Ziarul Cetățeanul a dezvăluit că Nicușor Dan a luat nota 3.90 la administrație, notă cu care a picat, fără drept de apel, concursul pentru un post de director în Ministerul Culturii. Puteți citi mai jos cum a picat examenul. Urmare a dezvăluirilor făcute de Cetățeanul, Nicușor Dan a bravat, clamând că el își probează competența în administrație prin prin procesele câștigate. „La administrație publică, cred că sunt de nota 9.00. O dovedesc prin procesele pe care le-am câștigat. Am câștigat 166 de procese cu administrația publică exact domeniul de care e vorba”, declara cu emfază Nicușor Dan, la emisiunea moderată de Cătălina Porumbel, de la Antena 3, atunci când a fost întrebat cum de a picat un examen chiar la administrație, cu nota 4.00. În realitate lucrurile stau taman pe dos, reiese din analiza pe care am făcut-o pe portalul oficial al instanțelor!
Palmares Nicușor Dan: a câștigat 11 procese din 91
Pentru a putea număra procesele câștigate cu adevărat de candidatul PNL la Primăria Capitalei Nicușor Dan și Asociația Salvați Bucureștiul am introdus mai întâi numele asociației pe portalul oficial al instanțelor. Am primit câteva sute de rezultate, ordonate de la cel mai recent termen din vreun dosar în care reclamant este ONG-ul lui Nicușor Dan până la cel mai vechi din trecut, așa cum este înscris pe portal (portal.just.ro).
De aici a început greul, deoarece a trebuit să sortăm fiecare postare la dosarul aferent, pe fiecare fază procesuală și pe fiecare instanță la care a ajuns dosarul.
Am făcut apoi o ultimă triere, funcție de „materia” procesului – contencios adminstrativ, civil și penal și apoi am cules toate datele oficiale posibile, date pe care le-am înscris în tabelele prezentate integral la finalul articolului.
Rezultatul acestei analize este cu totul surprinzător! Candidatul liberal la Primăria Capitalei nu a câștigat cu asociația sa decât 13 dintre ultimele 91 de „dosare-mamă” pe civil și pe contencios administrativ afișate pe portalul instanțelor (fiecare dintre acestea a durat chiar și ani de zile, cu zeci de termene, Nicușor Dan târând investitorii, Primăriile dar și oameni de rând – simpli locatari în blocuri, prin toate instanțele posibile!
În justiție este tot de nota 3.00
Afirmația sa, precum că își dovedește competența în administrație prin succesele din instanță o privim acum într-o nouă lumină. Chiar dacă am adăuga la cele 13 victorii încă 5-6 dosare câștigate doar în primă instanță de Salvați Bucureștiul (majoritatea celor nefinalizate încă sunt pierdute în primă instanță) tot ajungem la concluzia că deputatul-activist pierde cam 4 procese din 5!
Aproape toate victoriile trâmbițate de el au fost doar vremelnice, la prima instanță, în final a pierdut procesele! Dacă ar fi să-i dea cineva vreo notă și pentru asta, Nicușor Dan ar primi cel mult nota 3 (cu tot cu punctul din oficiu), chiar mai puțin decât a luat la concursul pentru postul de director în Ministerul Culturii (nota 3,9).
În penal, tot un drac
Nicușor Dan a înregistrat eșecuri și în fața instanțelor penale. Activistul și asociația sa Salvați Bucureștiul au pierdut și aici majoritatea proceselor. Între acestea se regăsesc și plângerile deschise în cascadă împotriva arhitectului-șef al Capitalei, Ștefan Dumitrașcu, după ce acesta a fost găsit nevinovat de procurori la acuzațiile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, acuzații făcute de același Nicușor Dan. După ce decizia de nevinovăție penală a rămas definitivă, Ștefan Dumitrașcu le-a făcut plângere penală lui Nicușor și „Salvați Bucureștiul” pentru furnizații de informații false justiției.
CITEȘTE ȘI: Scandalos! Judecătorii au blocat o investiție de 100 milioane de euro că AȘA VREA Nicușor Dan
Cum a picat examenul de director la stat cu 3.90
În 2011, Nicușor Dan, a fost declarat respins tocmai la domeniul în care susține că se pricepe. El a candidat la postul de director al Direcției Patrimoniu Cultural, din cadrul Ministerului Culturii, funcție care i-ar fi permis să controleze modul de autorizare a construcțiilor atât a celor din București, cât și din țară.
Activistul și-a depus dosarul alături de alți doi candidați, dar departajarea s-a făcut chiar de la proba scrisă, cea eliminatorie, unde Nicușor Dan nu a obținut notă de trecere. Astfel, din punctajul maxim de 100 de puncte, șeful de la „Salvați Bucureștiul” a obținut doar 39.4 puncte, cu mult sub candidatul câștigător, care a primit 93.80 puncte. Altfel spus, Nicușor Dan a picat cu nota 3.94, notă care l-ar fi făcut de rușine și pe un școlar de gimnaziu.
CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Agenda deputatului USR Nicușor Dan, specializat în blocarea în instanță a investițiilor autohtone
Candidat la Primăria Capitalei, război în justiție cu pensionarii
Sloganul lui Nicușor Dan „Salvați Bucureștiul!” s-a transformat încet încet într-o luptă împotriva bucureștenilor. Așa s-a ajuns la situația în care, în 2019, Nicușor Dan a chemat în judecată locuitorii Capitalei! Pentru prima dată un ONG, Asociația „Salvați Bucureștiul”, a târât în tribunal toți locatarii unui bloc din București, între care mai bine de 70 de proprietari persoane fizice, unii pensionari, pentru a anula autorizația de construire a clădirii în care locuiesc.
Locatarii blocului din Maria Rosetti 38, cărora Nicușor Dan le-a declarat război, și-au cumpărat apartamente într-un imobil ridicat și recepționat LEGAL, acum mai bine de 5 ani.
CITEȘTE ȘI: ONG-urile lui Nicușor Dan: activism civic sau joc de interese? Strategia atacului în haită
LISTA PROCESELOR ASOCIAȚIEI SALVAȚI BUCUREȘTIUL
Pentru a nu căuta prea mult dosarele câștigate definitiv de Asociația Salvați Bucureștiul le-am hașurat cu galben.
Tabelul conține doar 81 de poziții, alte 10 dosare fiind deschise împotriva lui Nicușor Dan și a asociației sale pentru plata cheltuielilor de judecată. Asupra acestora vom reveni în curând.
Cetățeanul TV