Garanțiile emise de IFN-uri, risc cu rating maxim pentru statul român. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (V)

FOTO: martaposemuckel /Pixabay.com
FOTO: martaposemuckel /Pixabay.com

Am arătat în episoadele anterioare că Parlamentul, fără a avea punctul de vedere al Guvernului, a introdus, prin Legea 208/2022, Instituțiile Financiare Nebancare (IFN) în rândul instituțiilor de credit care pot emite scrisori de garanție pentru participanții la licitațiile de lucrări publice.

Parlamentarii care au inițiat legea vor fi părtași la păgubirea bugetului de stat în momentul în care anumite firme nu vor respecta termenele contractelor prin care au câștigat lucrări publice, iar scrisorile de garanție emise de IFN-uri se vor dovedi simple coli de hârtie, fără a avea în spate fonduri care să poată fi executate de stat.

De altfel, am prezentat, în articolul BNR face praf Legea care prevede că IFN-urile pot emite garanții la licitațiile pentru lucrări publice. Mare ciordeală a început pe 10 septembrie (IV), avertismentul lansat de Banca Națională a României autorităților contractante ale statului român că „se impune o analiză de oportunitate la nivelul beneficiarilor garanțiilor emise de IFN-uri, prin acestea înțelegând inclusiv autoritățile care pot accepta aceste garanții, potrivit celor mai recente modificări legislative, astfel încât, în cadrul normelor metodologice, să se prevadă elemente de diminuare a riscurilor cu care acești beneficiari s-au confruntat anterior”.

Mai pe românește, BNR transmite companiilor și autorităților statului român: După ce v-ați ars cu ciorba, suflați și în iaurt!

ANAP, neutră ca Elveția

În aceste condiții este foarte ciudată „neutralitatea” Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP), care este organismul ce interzise în ianuarie acceptarea scrisorilor de garanție emise de IFN-uri. La solicitarea pe care i-a adresat-o CETĂȚEANUL de a-și spune punctul de vedere pe legea 208, conducerea ANAP s-a ferit să aibă vreo părere, rezumându-se la a constata că: „în virtutea respectării ierarhiei forței juridice a actelor normative, garanția de participare / bună execuție se poate constitui prin instrumente de garantare emise, în condițiile legii, de instituții financiare nebancare din România sau din alt stat”.

De bună seamă că politica „spălării pe mâini” convine de minune actualei conduceri PSD a ANAP care nu vrea să se pună rău cu parlamentarii din coaliția guvernamentală ce au pus la cale „ingineria”. CETĂȚEANUL solicitase „punctul de vedere al instituției dumneavoastră privind introducerea prin Legea 208/2022 a Instituțiilor Financiare nebancare între instituțiile de credit care pot emite scrisori de garanție pentru societățile comerciale participante la licitațiile pentru atribuirea de contracte din bani de la buget și fonduri europene”, nu o lecție despre ierarhia actelor emise de autoritățile statului român.

Pentru cine a făcut Parlamentul „ingineria”, în afară de IFN-uri? Răspunsul e simplu, dar și dureros pentru românii care-și plătesc taxele către stat: Beneficiarele polițelor IFN-urilor sunt firmele cărora băncile și societățile de asigurare refuză să le dea garanții pentru că nu prezintă încredere.

De-a lungul timpului, unele autorități ale statului, încercând să se protejeze de eventuale țepe, au cerut IFN-urilor care emiteau scrisori de garanție să prezinte certificate de rating financiar.

Dar, și asta s-a „rezolvat”.

Firme de apartament au emis, contra cost, ratinguri după pofta inimii beneficiarilor și liniștirea autorităților contractante.

Iată ce scria clubferoviar.ro pe 16 septembrie 2022: „Una dintre agențiile care au acordat astfel de ratinguri de fațadă este RISCO Servicii Financiare, ce are printre acționari pe cunoscutul analist financiar Dragoș Cabat. RISCO a acordat acum doi ani un rating AA cu peste 700 de puncte din 850 maximum posibil unui IFN care în primavera acestui an a fost radiat de BNR pentru nerespectarea a peste 20 de prevederi legale. Pe lista clienților RISCO mai figurează cel puțin alte patru IFN radiate ulterior. Unul dintre IFN radiate cu bonitate pozitivă este Finance One, parte din grupul Capidava. Grupul se află acum în piață cu alte  IFN, și anume WIZ Cover și Real Credit & Lease”.

La urmă s-a lăsat tăcerea

Pentru a se asigura că nu lansează acuzații fără acoperire, CETĂȚEANUL s-a adresat în scris, prin e-mail, RisCo Servicii Financiare, solicitând să ne comunice următoarele:

  1. Cine certifică faptul că Ratingurile Financiare acordate de societatea dumneavoastră sunt în conformitate cu situația reală a firmelor beneficiare.
  2. Societatea dumneavoastră este afiliată la Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA)?
  3. Vă solicităm această clarificare având în vedere că unele IFN-uri cărora le-ați acordat calificativ maxim au fost radiate de Banca Națională a României din registrul general Instituții Financiare Nebancare și, implicit, li s-a interzis desfășurarea activității de creditare”.

Ne-a răspuns domnul Cătălin Dumitrescu, director general. Iată conversația:

Catalin Dumitrescu RisCo

27 sept. 2022, 12:34

Buna ziua. In legatura cu solicitarea transmisa de dumneavoastra privind Rating-ul acordat Institutiilor Financiare Nebancare, dorim sa facem urmatoarele precizari:

RisCo nu acorda rating financiar pentru niciun tip de societate cu profil financiar, cum ar fi: Banci, Institutii Financiare Nebancare, Societati de Asigurari, Societati de Brokeraj, Societati de Valori Mobilliare, samd.

Va rugam sa ne comunicati sursele de informatii unde ati intalnit ratinguri pentru societati de tip IFN acordate de catre RisCo.

Cetateanul net

27 sept. 2022, 14:55

De exemplu aici

Catalin Dumitrescu RisCo

27 sept. 2022, 15:33

Buna ziua. Am vazut fisierul atasat si am observat ca este din anul 2000. Acesta nu are integral formatul furnizat de noi, iar datele prezentate sunt incomplete. Raportul pare a fi gresit sau cel putin incomplet (nu pare fi facut de catre noi).

In site-ul nostru astfel de rapoarte nu se pot genera. De asemenea, datele financiare nu sunt afisate ele fiind intr-un format diferit decat cele ale firmelor.

 Aveti mai jos o imagine din site pentru firma indicata in raport.

Cetateanul net

28 sept. 2022, 09:53

Bună dimineața! În concluzie înțeleg că ați emis certificate de rating financiar pentru IFN. Corect?

Catalin Dumitrescu RisCo

  • sept. 2022, 10:28

Buna ziua. Conform mesajelor de mai jos, precum si a imaginii atasate, raspunsul este NU.

Cetateanul net

29 sept. 2022, 10:04

către cd

Bună dimineața! Să înțeleg că domnul Dragoș Cabat a mințit când a declarat asta pe clubferoviar.ro: Chestionat de Club Feroviar, Dragoș Cabat spune că ratingurile acordate nu pot fi comparate cu cele date de marile agenții internationale de rating și că scala acestora nu este vreo proprietate intelectuală a agențiilor mari.

„Nu sunt creditate pozitiv, noi facem rapoarte de evaluare a acestor companii. Acum nici măcar nu mai facem pentru IFN. În mod normal nu facem așa ceva și pentru alte companii, căci IFN au caracteristici speciale și bilanturi speciale și e mai greu să facem aceste tipuri de ratinguri. Oricum nu mai facem, ultima oară s-a întâmplat anul trecut. Pot spune că eu consider o companie ca fiind AA, dar acel AA nu e drept de proprietate al unei agenții de rating. Nu e un rating conform cu ESMA (Agenția Europeană unde trebuie înscrise agențiile de rating – n.red.). Noi nu suntem înscriși ca agenție de rating la Banca Națională sau la nivel European (adică ESMA – n.red.)”.

După această precizare, directorul general RisCo a încetat conversația.

Câteva exemple

Deși nu e pe lista ESMA, cum a recunoscut Dragoș Cabat, RisCo certifica IFN-urile ca fiind entități solvabile, cu lichiditate și un risc foarte scăzut pe termen scurt, mediu și lung de insolvență / faliment.

În concluzie, angajații statului, dacă nu ar fi slab pregătiți sau stimulați, nu ar trebui să ia în seamă RATING-urile acordat de firme necertificate de ESMA, ca RisCo

Și, ca să fie lucrurile și mai clare, iată patru IFN, radiate efectiv de BNR pentru încălcarea aproape a tuturor deciziilor BNR  și a Regulamentului 20 privind funcționarea IFN-urilor pe teritoriul României, care au emis mii de garanții cu beneficiar STATUL ROMÂN în toate domeniile: agricultură, consilii județene, CNAIR, CFR etc.

Toate au avut RATING AA:

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/255086

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/253938

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/252264

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/257738

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.