Guvernul Ciucă binecuvântează, cu sfială, hoția IFN. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (VI)

Grindeanu și Ciucă au clocit o ordonanță urât mirositoare. Foto: Olt Alert
Grindeanu și Ciucă au clocit o ordonanță urât mirositoare. Foto: Olt Alert

Cum, după campania cetateanul.net despre pericolul pe care-l reprezintă introducerea, prin legea 208 din iulie 2022, Instituțiilor Financiare Nebancare (IFN) în rândul instituțiilor de credit care pot emite scrisori de garanție pentru participanții la licitațiile de contracte publice, funcționarii publici au rețineri de a accepta polițele IFN-urile, Guvernul Ciucă, la inițiativa ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu, a dat Ordonanţa de Urgenţă nr. 136/2022 pentru modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial nr. 975 din 06 octombrie 2022.

De menționat că Executivul României nu a emis încă Normele Metodologice de Aplicare ale Legii 208, deși, după informațiile noastre, ar fi fost trecute pe ordinea de zi a unei ședințe desfășurată la Palatul Victoria.

Așa că, pentru ca măcar la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să fie acceptate garanțiile IFN-urilor, Guvernul Ciucă a dat OUG 136, însă cu grija de a limita posibilele pagube care pândesc statul român. Astfel s-au limitat la 40 de milioane de lei valoarea lucrărilor publice pentru care sunt acceptate garanțiile emise de IFN-uri și la 7 milioane de lei pentru achizițiile de produse și servicii.

Aceste limitări sunt dovada că scrisorile de garanție emise de IFN-uri sunt simple coli de hârtie, fără a avea în spate fonduri care să poată fi executate de stat, așa cum am arătat în articolul Garanțiile emise de IFN-uri, risc cu rating maxim pentru statul român. Marea ciordeală a început pe 10 septembrie (V).

Însă, pragul de 40 de milioane este foarte mare, potrivit specialiștilor consultați de cetateanul.net. „La 500 de licitații pe lună pentru contracte de 8 milioane de euro (40 milioane de lei – nota Cetățeanul), ciordeala este, în continuare, foarte mare. Pentru asta, Guvernul a modificat, prin OUG 136, toate legile privind achizițiile sectoriale”, ne-a spus unul dintre ei.

Tot de la jucători din piața asigurărilor am primit informația că la Compania Națională de Investiții, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Consilii Județene, Primării etc. garanțiile emise de IFN-uri sunt acceptate într-o veselie vecină cu inconștiența.

La CFR ar fi o problemă pentru IFN-uri, că mai sunt pe acolo și ceva angajați competenți și conștienți că s-ar putea să fie trași, cândva, la răspundere. Șefii numiți politic azi sunt, mâine se duc…

Dovada că garanțiile IFN sunt foarte riscante o găsim și în OUG 136:

„Având în vedere necesitatea limitării posibilităţii de constituire a garanţiei de participare, după caz, a garanţiei de bună execuţie prin scrisori de garanţie emise de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat membru pentru achiziţiile de lucrări/concesiunile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40.000.000 lei fără TVA şi, respectiv, pentru achiziţiile de produse sau servicii/concesiunile de servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7.000.000 lei fără TVA, justificată de faptul că în cazul achiziţiilor, al căror obiect este de o complexitate ridicată şi a căror valoare reflectă aceste necesităţi ale achizitorului, este necesară, pentru garantarea corespunzătoare a contractelor pe parcursul derulării acestora şi totodată pentru urmărirea şi îndeplinirea interesului public în vederea atribuirii şi finalizării obiectivelor de investiţii asumate de Guvernul României, instituirea unui prag valoric pentru ofertanţi de a prezenta garanţii de participare/garanţii de bună execuţie emise de instituţii financiare nebancare, dat fiind faptul că starea de fapt cuantificabilă a situaţiei extraordinare este determinată de faptul că neimplementarea în regim de urgenţă a propunerii de modificare a art. 154 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare, a art. 164 din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, cu modificările şi completările ulterioare, şi a art. 71 din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, are drept consecinţă, în situaţia intrării în insolvenţă a instituţiilor financiare nebancare, afectarea bugetului de stat prin nerecuperarea sumelor datorate cu titlu de garanţii, în cazul executării acestor sume

Art. IV. –

La articolul 154 din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 390 din 23 mai 2016, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(4) Garanţia de participare sau, după caz, garanţia de bună execuţie trebuie să fie irevocabilă, necondiţionată şi se constituie prin:

(ii) scrisori de garanţie emise de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat pentru achiziţiile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40.000.000 lei fără TVA şi respectiv pentru achiziţiile de produse sau servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7.000.000 lei fără TVA;

Art. V. –

La articolul 164 din Legea nr. 99/2016 privind achiziţiile sectoriale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 391 din 23 mai 2016, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (4) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(4) Garanţia de participare sau, după caz, garanţia de bună execuţie trebuie să fie irevocabilă, necondiţionată şi se constituie prin:(ii) scrisori de garanţie emise de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat pentru achiziţiile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40.000.000 lei fără TVA şi respectiv pentru achiziţiile de produse sau servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7.000.000 lei fără TVA;

Art. VI.

La articolul 71 din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 392 din 23 mai 2016, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins:

(6) Garanţia de participare trebuie să fie irevocabilă, necondiţionată şi se constituie prin:(ii) scrisori de garanţie emise de instituţii financiare nebancare din România sau din alt stat pentru concesiunile de lucrări a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 40.000.000 lei fără TVA şi respectiv pentru concesiunile de servicii a căror valoare estimată este mai mică sau egală cu 7.000.000 lei fără TVA;

Art. VII.

Articolele IV-VI se aplică procedurilor de atribuire iniţiate după data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. Prin procedură de atribuire iniţiată se înţelege orice procedură pentru care s-a transmis un anunţ de participare, un anunţ de concesionare, un anunţ de participare simplificat sau, după caz, o invitaţie de participare, până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”.

OUG 136 este semnată de Nicolae Ciucă, Sorin Grindeanu, Cseke Attila-Zoltan și Adrian Câciu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.