Schema de tratament pentru coronavirus aprobată de Ministerul Sănătății

Schema de tratament pentru coronavirus

Ministerul Sănătății a aprobat schema de tratament pentru coronavirus (COVID-19). Ziarul Cetățeanul prezintă în exclusivitate documentul aprobat prin ordin al ministrului Sănătății Victor Costache.

Articol realizat de Cătălin Antohe și Sorin Ghica

Până acum, presa a relatat despre diverse medicamente care au avut succes în tratarea coronavirus administrate de medicii spitalelor de boli infecțioase din țară.

În baza recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Ministerul Sănătății a elaborat o schemă de tratament, care acoperă toate cazurile de infectare – ușoare, medii și severe.

Terapia pentru coronavirus, prin ordin de ministru

Schema de tratament pentru coronavirus

Potrivit schemei de tratament elaborate de Ministerul Sănătății, pentru formele ușoare de înbolnăvire, fără pneumonie în stadiul precoce ambulator, se recomandă administrarea de Paracetamol, dar și a altor simptomatice.

Ca posibile reacții adverse se menționează hepatotoxicitate la depășirea dozei și a duratei de administrare de 7-10 zile.

Schema de tratament pentru coronavirus

Tot în cazul formelor ușoare de COVID-19, dar în primele trei zile de la debutul clinic, bolnavilor trebuie să li se administreze Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) sau Hidroxiclorochină – în cazul celor cu factori de risc.

Reacțiile adverse ar putea fi mai puternice în cazul acestui tratament: diaree, greață, stomatită, febră, anemie, leucopenie și hiperbilirubinemie.

Pentru formele medii de infectare (pacienți cu pneumonie  fără semne de severitate) – Hidroxiclorochină (reacții adverse: tulburări de ritm/conducere).

În cazul copiilor cu pneumonie ușoară, cu tuse sau dificultăţi de respiraţie, se administrează Lopinavir/Ritonavir.

CITEȘTE ȘI: Tratamentul minune pentru coronavirus, prescris de Streinu Cercel la „Matei Balș”

Schema de tratament pentru coronavirus – bolnavi în stare critică

Pentru bolnavii în stare critică, cu probleme respiratorii acute, tratamentul prevede Hidroxiclorochină și Remdesivir (Lopinavir/Ritonavir dacă nu este disponibil).

Totodată, în cazul pacienţilor cu sindrom inflamator excesiv şi disfuncţii de organe, medicamentul recomandat este  Tocilizumab.

Tot în cadrul schemei de tratament se mai recomandă efectuarea zilnică a unei electrocardiograme (EKG) pentru evaluarea riscului aritmic.

Din schema de tratament oficială a dispărut Tamiflu, medicamentul antiviral despre care se credea până acum că ar putea fi eficace și în cazul tratamentului pentru COVID-19.

Schema de tratament pentru coronavirus – Kaletra – 1100 lei

coronavirus

Medicamentul Kaletra (Lopinavir/Ritonavir 200mg/50mg) este folosit în mod obișnuit pentru tratamentul infectării cu vrusul HIV și se poate elibera numai pe baza de reteta.

Kaletra este un medicament antiviral. Se administreaza impreuna cu alte medicamente antivirale pentru tratarea adultilor si copiilor in varsta de peste 2 ani care sunt infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (HIV–1), un virus care provoaca sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).
Ce este Kaletra?
Kaletra este un medicament care conține două substanțe active, lopinavir și ritonavir. Este disponibil sub formă de capsule portocalii (133,3 mg lopinavir și 33,3 mg ritonavir), soluție orală (80 mg lopinavir și 20 mg ritonavir per mililitru) și comprimate (galben-pal: 100 mg lopinavir și 25 mg ritonavir; galbene: 200 mg lopinavir și 50 mg ritonavir).

Fără rețetă, prețul este de circa 1100 lei. Dacă aveți rețetă compensată de la medicul de familie, nu plătiți nimic.

Aici găsiți prospectul.

Aici, cei care au rețetă îl pot rezerva și ulterior îl pot ridica din farmacii.

Schema de tratament pentru coronavirus – Tocilizumab, între 600 și 2800 lei

Schema de tratament pentru coronavirus

Tocilizumab (RoActemra) este utilizat de obicei pentru tratamentul adulților cu artrită reumatoidă activă moderată până la severă (o boală a sistemului imunitar care determină inflamația articulațiilor).  Medicamentul, sub formă de soluție perfuzabilă, se poate elibera numai pe baza de rețeta. Prețul RoActemra este foarte mare, între 600 și 2800 de lei – în funcție de numărul de flacoane necesar tratamentului.

În unele cazuri, medicii au constatat reacții adverse grave, constând în leziuni hepatice severe.

Citește prospectul aici.

Remdesivir, medicamentul „ultimei speranțe”

Remdesivir este un medicament care se administrează în fazele grave ale bolii, în încercarea disperată a mediclilor de a salva pacienții. Deocamdată, nu este un medicament omologat, ci unul pentru programe de „compassionate use” (program compasional).

Termenul se folosește pentru o moleculă aflată în studii dar neaprobată încă, ce poate fi administrată în cazurile grave de boală pentru care este studiată.

Gilead, compania producătoare a Remdesivir, una dintre cele mai promițătoare molecule studiate în COVID-19, a anunțat că medicamentul este disponibil pentru tratamentul de urgență a formelor grave, fără alte opțiuni terapeutice, prin programul de compassionate use.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.