duminică, iunie 16, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăArticol principalCum și-au bătut joc Autoritatea Națională pentru Copii și DGASPC Constanța de...

Cum și-au bătut joc Autoritatea Națională pentru Copii și DGASPC Constanța de copilul M. M. din 2013 până azi

-

Statul român nu duce lipsă de instituții menite să protejeze copiii, însă, cum s-a dovedit în cazul minorei M. M., de multe ori funcționarii acestora fac mai mult rău decât bine, sau nu mișcă un deget deși sunt sesizați și suprasesizați, pe principiul muncii la stat: timpul trece, leafa merge.

Am arătat, în articolul Justiția și DGASPC Constanța calcă în picioare „interesele superioare ale copilului” M. M. Inspecția Judiciară e de acord. Spitalul Obregia: „Gânduri suicidare, vătămare fizică”, cum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța scria, în timp ce minora M.M. era internată la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” din București, că a vizitat-o la domiciliu și a găsit-o „împreună cu mama ei și bunicii materni. M. se afla în dormitorul ei, în pat, învelită, doar ce se trezise. Aceasta prezenta un aspect general îngrijit, curat și purta haine specifice vârstei și anotimpului”.

În acest timp medicii de la Obregia (fostul Spital nr. 9) constatau că M. avea „gânduri suicidare, vătămare fizică, dispoziție tristă, izolare socială, heteroagresivitate fizică și verbală față de părinți, iritabilitate, irascibilitate, discontact vizual”.

Ca să vă faceți o idee de când DGASPC Constanța, care se află în subordinea Consiliului Județean, își bate, pur și simplu, joc de copilul M.M., redau în continuare articolul despre acest caz pe care l-am publicat pe 13 decembrie 2021, sub titlul „Exclusiv. Statul român a eșuat și în domeniul protecției copilului, dar excelează la secretomanie. Studiu de caz”. Menționez că atunci am folosit pentru M.M. inițialele X.Y., însă vă asigur că e același copil:

„Oficial, în România protecția copilului este printre principalele preocupări ale statului, catalogat ca „eșuat” de președintele Iohannis, stat care a creat instituții dotate cu mulți funcționari bine plătiți de la buget pentru a avea grijă de „viitorul țării”.

La nivel național funcționează Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), condusă de un președinte cu rang de secretar de stat și prevăzută cu 131 de posturi.

Misiunea ei este de a proteja și promova drepturile copiilor și ale persoanelor cu dizabilități din România.

ANDPDCA își propune, potrivit propriei viziuni, „în egală măsură, să își exercite atribuțiile în spiritul deschiderii și al apropierii de oameni deoarece principiul pe care ni-l asumăm în această misiune este acela că fiecare om contează”.

Instituțiile

Dacă la nivel central avem Autoritatea Naţională,  aflată în subordinea Ministerului Familiei, la nivel judeţean există Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC), în subordinea Consiliilor Judeţene, respectiv a Consiliilor Locale ale Municipiului Bucureşti.

La nivel local sunt Serviciile Publice de Asistenţă Socială, organizate la nivelul municipiilor şi oraşelor, sau persoane cu atribuţii de asistenţă socială din aparatul propriu al consiliilor locale comunale.Deci instituții avem de sus până jos.

După ce am stabilit asta, să vedem cum își fac treaba.

Studiu de caz

Evenimentul zilei a primit sesizarea despre un minor din județul Constanța, în vârstă de 15 ani, căruia pentru protecție îi vom spune X.Y, care se află într-o situație dificilă, iar instituțiile responsabile cu protecția copilului nu-și fac treaba. În speță există și un proces în care, printre altele ce nu le redăm pentru protecția identității copilului, se arată: „Judecătorul reţine că autorităţile au obligaţia de a stabili dacă în speţă minorul a fost supus alienării parentale de către …, ceea ce ar constitui un abuz asupra sa şi de a analiza dacă refuzul minorului de a-şi…”.

Așa că, potrivit Legii 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile public, ne-am adresat Autorității Naționale și Direcției Județene Constanța.

Pentru a vă face o imagine clară despre cum merg lucrurile, vom reda întrebările și răspunsurile celor două instituții, anonimizând, bineînțeles, datele personale ale minorului.

RCP: De cât timp este cazul minorului X.Y, în vârstă de 15 ani, cu domiciliul în …, judetul Constanța, în atenția instituției dumneavoastră?

Autoritatea Națională: Cazul minorului a fost în atenția instituției noastre în perioada 2013- 2017, urmare sesizărilor depuse (…). În perioada mai sus menționată, atât Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța cât și Serviciul de Autoritate Tutelară și Protecția Copilului din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au întreprins demersurile prevăzute de legislația în vigoare în vederea clarificării aspectelor semnalate.

RCP: Ce angajați din cadrul DGASPC Constanța s-au ocupat de-a lungul timpului de acest caz? Menționăm că am primit o sesizare privind situația dificilă în care se află minorul X.Y în vârstă de 15 ani cu domiciliul în …, județul Constanța.

Suntem informați de faptul ca minorul X.Y se află într-o situație precară din punct de vedere medical și că parinții îi refuză accesul la îngrijire cu toate că s-a constatat că are nevoie de numeroase investigații medicale.

Părinții ar fi fost de acord să-l ducă pentru investigații la Centrul de Sănătate Mintală din Constanța, dar de mai bine de patru luni nu fac niciun demers în acest sens.

Minorului i-ar fi refuzat-îngrădit dreptul la educație în sensul că obține note slabe și nu a reușit sa promoveze examenul în clasa a IX la …, iar părinții nu fac demersurile necesare. Contrar interesului superior al minorului, părinții nu au pregătit-o pentru examenul de clasa a IX a.

De asemenea, am fost informați și de faptul că minorul a solicitat personal, de la DGASPC, sprijin psihologic în urmă cu patru luni și că, până în prezent, instituția dvs. nu i-a oferit acest sprjin.

Asta în condițiile în care și instanța de judecată a solicitat, printr-o hotărâre defintivă, efectuarea unei anchete pentru a se verifica dacă minora nu este supusă alienării parentale.

Autoritatea Națională: Menționând faptul că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța este o instituție publică, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Consiliului Județean Constanța, în vedere obținerii acestor informații vă recomandăm să vă adresați DGASPC Constanța.

În susținerea celor mai sus menționate precizăm faptul că potrivit atât prevederilor Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, cât și a Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 37/2015, numele și prenumele unei persoane reprezintă informații referitoare la date cu caracter personal, indiferent dacă, într-o situație dată, sunt sau nu suficiente pentru identificarea persoanei.

Prin urmare, ținând cont de faptul că persoanele care s-au ocupat de-a lungul timpului de acest caz se află sau s-au aflat într-un raport de muncă cu DGASPC Constanța, această instituție este singura competentă să vă ofere aceste informații.

RCP: Vă rugăm să ne transmiteți și punctul de vedere al instituției dumneavoastră asupra acestui caz.

Autoritatea Națională: Potrivit prevederilor legale în vigoare exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor părintești trebuie să aibă în vedere interesul superior al copilului și să asigure bunăstarea materială și spirituală a copilului, în special prin îngrijirea acestuia, prin menținerea relațiilor personale cu el, prin asigurarea creșterii, educării și întreținerii sale, precum și prin reprezentarea sa legală și administrarea patrimoniului său.

Este recunoscut faptul că în cadrul familiei, copilul își dezvoltă simțul identității. O relație pozitivă și consistentă cu părinții, în care aceștia reușesc să vină în întâmpinarea nevoilor sale este cadrul ideal pentru dezvoltarea copilului.

Potrivit legislației române în vigoare în materie, în situația unui divorț, custodia este exercitată, ca regulă generală, în comun de către cei doi părinți, instanța având competența de a stabili, o dată cu pronunțarea divorțului, cu care dintre cei doi părinți va locui copilul permanent după desfacerea căsătoriei.

Potrivit specialiștilor „divorțul este un (…) moment traumatizant pentru copil, se consideră că cei doi părinți trebuie să coopereze și să ofere copilului stabilitate psihică și siguranța că se poate baza în orice împrejurare pe ambii părinți chiar dacă nu mai locuiește împreună cu amândoi.

Este important ca atât mama cât și tatăl copilului să încerce să facă eforturi în vederea aplanării situațiilor conflictuale, înțelegând astfel, că orice tensiune nerezolvată dintre doi părinți, reprezintă factori majori psihostresanţi pentru copil, factori care afectează semnificativ dezvoltarea psiho-emoţională a acestuia.

Având în vedere faptul că Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța și Serviciul de Autoritate Tutelară și Protecția Copilului din cadrul Primăriei Municipiului Constanța au în evidență copilul, vă recomandăm să vă adresați celor două instituții pentru a obține răspunsuri punctuale la întrebările adresate.

Vă mulțumim. Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții.

Direcția ne-a trimis la plimbare și cu mai puține vorbe…

Dacă ANDPDCA s-a obosit, măcar, să ne dea citate din legislație și specialiști, DGASPC Constanța ne-a trimis, scurt, la plimbare:

„Urmare a adresei dumneavoastră transmisă în formă electronică înregistrată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sub nr. D 100165/24.11.2021 prin care ne solicitați informații referitoare la situația unui minor, vă comunicăm următoarele.

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța își desfășoară activitatea în acord cu legislația care guvernează domeniul asistenței sociale și a protecției copilului precum și în baza Regulamentului 9UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date precum și a Directivei (UE).

De asemenea vă transmitem că art. 27, alin (!) din Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată statuează următoarele: „Copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice și a vieții sale intime, private și familiale”.

Vă asigurăm în continuare de sprijinul instituției noastre și de faptul că orice demers are în vedere respectarea interesului superior al copilului”.

Astea fiind spuse, există o singură concluzie logică:

Autoritatea Națională și Direcția Constanța nu au făcut nimic din ce erau obligate să facă pentru minorul X.Y.

Așa că nu au avut decât soluția să-și ascundă nepăsarea, ca să ne exprimăm elegant, în spatele unor vorbe și a protecției datelor personale.

Despre protecția copilului X.Y rămâne cum au stabilit cei care ne-au sesizat: Nu au făcut nimic!

Și câte mii de cazuri ori mai fi de-a lungul și de-a latul țării…

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Firea anunţă că pleacă la Parlamentul European după ce a pierdut alegerile la Primăria Capitalei

0
Senatoarea PSD Gabriela Firea a declarat, vineri, că va merge ca europarlamentar, la Bruxelles, după rezultatul alegerilor din 9 iunie. CITEŞTE ŞI: Cererea de judecare a lui Vlad Pascu pentru omor calificat, respinsă Gabriela Firea a fost întrebată la Braşov dacă...