Comisia Europeană îi dă-n cap guvernului Ciucă cu pensiile militare

Foto: Graiul salajului

Comisia Europeană îi dă-n cap guvernului Ciucă, arătând că pensiile militarilor români sunt, de fapt, pensii speciale, lucru pe care conducătorii actuali ai țării l-au negat până acum.

Premierul Nicolae Ciucă declara, pe 21 iulie: „Pensiile militare, indiferent de domeniul unde îşi desfăşoară activitatea, sunt pensii militare de stat, sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

Cu o săptămână mai înainte, pe 14 iulie, ministrul de Interne Lucian Bode anunța: „Ieri, în cadrul şedinţei de Guvern, ministrul Muncii a prezentat o notă de informare, nu un memorandum, nu un act normativ. (…) O poziţie diferită de cea a ministrului Muncii am avut şi eu şi ministrul Apărării. Am spus foarte clar, am citit de mai multe ori articolul 215 din PNRR – reforma sistemului public de pensii şi absolut nicăieri nu am înţeles că este vorba de pensii militare”.

Însă, acum a venit verdictul Comisiei Europene, care pune guvernul Ciucă într-o situație foarte delicată:

„O etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR al României.

Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată”, arată comunicat pentru g4media.ro.

Ciucă s-a plimbat degeaba la Bruxelles

Premierul Nicolae Ciucă a declarat pe 27 octombrie, după mai multe întâlniri la Bruxelles inclusiv cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, că a discutat ajustarea unor jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și înlocuirea limitei de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru pensii.

„Am prezentat că există acea limită de 9,4% în PNRR pentru bugetul de pensii și am convenit că este posibilă înclouirea acestui indicator cu un altul care să țină cont de studiul Băncii Mondiale și de un indicator de disciplină financiară”, a precizat el.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here