Muftiatul Cultului Musulman din România a reacționat public după ce a aflat că în Timișoara s-ar putea construi o mare moschee, afirmând, într-un comunicat de presă, că este „o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România”.
Muftiatul a reacționat după ce imamul Alim Sawfan, un egiptean, căsătorit cu o româncă, care trăieşte și are afaceri din 1991 la Timişoara, a declarat că intenționează să construiască „o moschee mai mare”, deoarece sunt tot mai mulți arabi în Timișoara.
Muftiatul Cultului Musulman precizează că ea este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România, iar îngrijorarea „provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor”.
Citește și Musulmanii din România își construiesc un cimitir lângă București
“Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legătură cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul Recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară domnul Alim Sawfan.
Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român.
Un alt aspect îngrijorător pentru noi este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara domnul Alim Sawfan, având în vedere că în evidențele instituției noastre dânsul nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt.
În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează servicii religioase, dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee / geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate din România”, se arată în comunicatul Muftiatul Cultului Musulman din România.
Sute de lăcașuri islamice, scăpate de sub controlul Statului Român
Aceste abuzuri se întâmplă pentru că Ministerul Culturii şi Cultelor a desfiinţat în decembrie 2006, prin Ordinul ministrului, Comisia de Avizare a Lăcaşurilor de Cult – CALC. De atunci nu mai este necesar niciun aviz pentru construirea sau repararea lăcaşurilor de cult, aşa explicându-se apariţia unor „moschei” ca ciupercile după ploaie, te miri unde.
Deși situația, periculoasă pentru siguranța statului român și securitate românilor deoarece nimeni nu știe ce propagandă fac imamii arabi în moscheile „sub acoperire”, este cunoscută la nivelul guvernului de ani buni, nu s-a luat nicio măsură
Acest lucru îl îngrijorează şi pe muftiul Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, care pledează pentru reînfiinţarea CALC.
Arabii profită de vidul legislativ pentru a-şi înălţa moschei pe care nimeni nu le verifică, cel mult, poate, le supraveghează.
Sub acoperirea de asociații culturale
Aşa că sute de lăcaşuri islamice din România au scăpat de sub orice control al statului. Ele funcţionează sub acoperirea unor asociaţii culturale, ocolind astfel legea 489 din 2006, care reglementează regimul general al cultelor.
Şefii lor, majoritatea arabi, refuză tutela Muftiatului, singura instituţie recunoscută de statul român, însă muftiul şi Secretariatul pentru Culte au făcut nenumărate încercări pentru a coopera cu ele.
Din punct de vedere confesional, conform Legii 489/2006, musulmanii sunt reprezentaţi în raport cu statul şi cu terţi exclusiv de Muftiatul Cultului Musulman din România, care este reprezentat şi condus de Muftiu, având reşedinta în municipiul Constanţa.
Cea mai mare parte din cei aproximativ 70.000 de musulmani din România sunt de rit sunnit, majoritatea dintre ei locuind în județele Constanța, Tulcea, Ilfov, Municipiul București, Brăila, Călărași, Galați cât și în celelalte județe ale țării. „Nimeni nu verifică, la ora actuală, ce fel de activităţi desfăşoară aceste asociaţii! Dacă erau pe lege 489 intrau sub egida Secretariatului de Stat pentru Culte… Trebui să stabilim în atribuţia cărei instituţii intră verifi carea acestor lăcaşe de cult”, declara MUURAT IUSUF, muftiul Cultului, încă din 2017.
Religia Islamică şi practicarea Islamului pe teritoriul actual al României are o tradiţie de peste nouă secole, circa 0,3 % din populația țării declarându-se de această confesiune, iar Muftiatul are în administrare în jur 75 de lăcaşuri de cult islamice.
Cel mai vechi lăcaş de cult musulman din România funcţionează în Municipiul Mangalia, moscheea monumentală Esmahan Sultan, construită în anul 1525. În Municipiul Constanţa, finalizată în 1913, se află Moscheea Regală Carol I.
Cetățeanul TV