Documentar despre basarabenii din lagărele sovietice, la ICR

lagărele sovieticeUn dublu eveniment dedicat basarabenilor din lagărele sovietice, constând în proiecția documentarului „Matirik – continent”, în regia Manuelei Morar, și vernisajul expoziției de fotografie „Copiii Soarelui” va avea loc, miercuri, 5 noiembrie, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Evenimentul este organizat de ICR, prin Direcția Românii din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Umbra Studio și Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane.

„Matirik — continent”, parte a filmului documentar „Bilet de lup”, îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene din al lagărele sovietice cu regim sever din Kolima, în timpul vacanței petrecute acasă, „pe continent”, alături de rudele sale.

Expoziția „Copiii Soarelui” include o selecție de fotografii realizate de-a lungul a patru ani de prospecții și filmări în Siberia și Republica Moldova (2010-2014). Lucrările, semnate de Veaceslav Cebotari, Ionuț Pițurescu, Augustin Bucur, Andrei Rădulescu, Mihai Țucă, Cătălin Dobre și Manuela Morar, documentează în „portrete de familie” destinele foștilor deținuți politici care trăiesc în regiunea Kolima —o „zonă închisă” înainte de 1991, situată în Estul Extrem al Rusiei.

Demersul reprezintă atât o incursiune prin istoria locuitorilor Kolimei, cât și pretextul pentru a descoperi „geografia” unei societăți arestate în locul în care erau lagărele sovietice din Siberia. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Expoziția poate fi vizitată până pe 7 noiembrie.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.