Un an de când a început imunizarea prin vaccinare: Campania ratată!

Foto: vaccin antigripal
Foto: vaccin antigripal

În 27 decembrie se împlinește un an de la prima vaccinare anti-Covid în România. Într-o campanie cu suișuri și coborâșuri, până acum au fost administrate peste 15 milioane de doze de vaccin.

În 26 decembrie 2020, primele 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au ajuns la Institutul „Cantacuzino”. O zi mai târziu, s-a dat startul campaniei de vaccinare. Prima persoană vaccinată a fost Mihaela Anghel, asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie 2020, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Vaccinarea s-a făcut în etape. Primii care au beneficiat de vaccin au fost angajații din sistemul sanitar.

CITEŞTE ŞI: Începe vaccinarea copiilor de 5-11 ani! Anunţul medicului Valeriu Gheorghiţă

În 28 decembrie, s-a lansat platforma pentru programarea online la vaccinare, care a fost asaltată în scurt timp de sute de mii de români.

Etapa a doua

În 15 ianuarie 2021, a început etapa a doua de vaccinare, cea care se adresa populației cu grad ridicat de risc: adulți cu vârsta peste 65 de ani, bolnavi cronic și lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

În martie s-a dat startul etapei a treia, dedicate populației generale, astfel că din 15 martie au devenit disponibile listele de așteptare. În acea zi, autoritățile au anunțat că, până la ora 18.00, 47.000 persoane s-au programat la vaccinare, iar 353.332 persoane s-au înscris pe listele de așteptare pentru a fi notificate atunci când vor fi locuri disponibile.

„În cursul zilei de astăzi, ritmul de înscriere pe listele de așteptare a crescut de la 322 rezervări/minut în intervalul 09.00-10.00, la 1.243 rezervări/minut între orele 11.00-13.00, ajungând la un maximum de 3.657 rezervări/minut între orele 13:00-15:00”, anunța atunci CNCAV.

Din mai, la liber

În 5 mai, autoritățile au anunțat că populația generală se poate prezenta direct la centre, fără programare, pentru vaccinare.

Interesul pentru vaccinare a scăzut, iar cifrele de acum arată că, de la începutul campaniei de vaccinare în România, peste 7,9 milioane de persoane au primit prima doză de vaccin, aproape 7,8 milioane au schema complete de vaccinare, iar apoape două milioane au și doza de rapel.

Din 2 iunie a început și campania de vaccinare a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.