UE are aprobat bugetul pe 2016, România nu. Ce spun oamenii lui Dragnea și Băsescu de la Strasbourg

coruptie

bugetulParlamentul European a adoptat miercuri bugetul Uniunii Europene pe 2016, stabilind angajamentele la 155 miliarde de euro, iar plățile la 143,9 miliarde de euro. Între timp, la Bucureşti nu este gata nici proiectul de buget care trebuie trimis în Parlament spre aprobare.

În bugetul UE pentru anul viitor sunt prevăzute sumele maxime posibile pentru migrație și refugiați, întreprinderi mici și mijlocii, studenți și programul UE de cercetare Orizont 2020, a anunţat PE.

„După ce acordul din 14 noiembrie dintre Parlament și Consiliu a fost formal aprobat de către Consiliu, Parlamentul a adoptat bugetul UE cu 516 voturi la 179 și 8 abțineri. Apoi a fost semnat de președintele Martin Schulz, pentru a deveni lege”, se menționează în comunicatul PE.

În ceea ce privește refugiații și migrația, Parlamentul s-a asigurat că toate resursele disponibile în cadrul financiar multianual al Uniunii Europene vor fi completate, astfel încât să poată face față crizei curente a refugiaților și migrației, care trebuie abordată atât în statele membre, cât și în țările apropiate conflictelor de care fug migranții. Acordul cuprinde 1,6 miliarde de euro suplimentar față de propunerea inițială a Comisiei, îndeplinind majoritatea cerințelor Parlamentului.

Într-un vot separat, privind un amendament la bugetul pentru anul curent, Parlamentul a cerut statelor membre să aloce suma suplimentară de 2,3 miliarde de euro obținută din amenzi pentru competiție și taxe vamale mai mari față de cele preconizate pentru acoperirea sumelor restante, dar promise, pentru fondul de ajutor pentru Africa (menit să combată cauzele migrației) și fondul de ajutor pentru Siria (pentru ajutorarea refugiaților și migranților în Siria și în jur).

De asemenea, prioritatea Parlamentului de a întări competitivitatea UE se traduce în resurse suplimentare pentru întreprinderi mici și mijlocii (14,3 milioane de euro), fonduri pentru Orizont 2020 (184,5 milioane) și fonduri pentru rețeaua de infrastructură a Mecanismului pentru Interconectarea Europei (150 milioane) pentru a aduce înapoi fondurile transferate în fondul de investiții „Juncker”, precum și finanțarea programului studențesc Erasmus+ (6,6 milioane de euro).

Parlamentul a convins Consiliul și Comisia să se angajeze să continue şi în 2016 Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, aflată în proces de revizuire și să păstreze nivelul facturilor neplătite ale UE la un nivel sustenabil. „În timpul dezbaterii din 24 noiembrie, mai mulți vorbitori au subliniat faptul că prioritățile stabilite în cadrul financiar multianual al UE trebuie reconsiderate, ținând cont de schimbările care au avut loc de la adoptarea sa în 2013. Parlamentul dorește să profite cât mai mult de revizuirea care este prevăzută pentru 2016”, se mai precizează în comunicat.

La Bucureşti, bugetul mai durează

Spre deosebire de Bruxelles şi Strasbourg, la Bucureşti lucrurile nu sunt atât de avansate în ceea ce priveşte bugetul pe 2016.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că la nivelul Executivului s-a stabilit un calendar de dezbatere și bugetulaprobare pentru bugetul de stat pe 2016, astfel încât proiectul să fie aprobat de Parlament în jurul datei de 15 decembrie. „În perioada imediat următoare, ordonatorii de credite își vor completa anexele. Undeva spre sfârșitul săptămânii vom avea și liniile de ordonatori secundari și terțiari completate pentru a avea structura defalcată a bugetului pe 2016. Aceste lucruri ar trebui finalizate undeva spre 2 decembrie, cel târziu 5 decembrie, cu acordul și prin înțelegerea acestor elemente (…) la nivelul Ministerului de Finanțe. Din 5 decembrie, cel târziu, bugetul complet detaliat va fi supus unei consultări publice, va fi prezentat la nivelul Ministerului de Finanțe pentru o consultare publică. Nu cred că vom reuși să stăm în consultare publică mai mult de o săptămână, pentru că intrăm în criză de timp și intenția inițială, pe care încă sper să o respectăm, este să avem bugetul aprobat în jurul datei de 15 decembrie”, a spus miercuri Suciu.

El a adăugat că proiectul de buget va fi cel mai probabil aprobat în Guvern pe 10 sau 11 decembrie, urmând ca apoi să fie trimis Parlamentului, pentru a intra în dezbaterea comisiilor de specialitate și pentru votul final.

Citește pe Europeanul.org ce spun Victor Negrescu, vicepreşedinte al PSD, partid condus de Liviu Dragnea, şi Siegfried Mureşan, prim-vicepreşedinte al Mişcării Populare, formaţiunea lui Traian Băsescu

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.