ŞOC. Sute de tablouri falsificate vândute de o galerie de artă şi de un renumit muzeu din România

Percheziţii de amploare în Bucureşti, Iaşi şi Botoşani, după ce procurorii au descoperit o reţea de falsificatori de tablouri. Printre locaţiile vizate este chiar casa Memorială Mihai Eminescu din Ipoteşti.

Persoanele implicate au vândut tablouri falsificate ale unor artişti de valoare internaţională printre care Nicola eTonitza, Nicolae Grigorescu şi Theodor Pallady. Falsificatorii eliberau chiar şi certificate de autenticitate, documente care, de asemenea, erau falsificate.

Percheziţii

În cursul zilei de 16 decembrie 2021, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică (SUPC), în baza autorizării instanței, a pus în executare efectuarea a 10 percheziții domiciliare la sediul unei instituții de cultura și locuințele, respectiv sediile unor persoane fizice și juridice, situate pe raza Municipiului București și județelor Iași și Botoșani.
Perchezițiile sunt efectuate de ofiţerii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române La activități participă specialiști antifraudă din cadrul PÎCCJ, respectiv specialiști criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică din cadrul IGPR.
În cauză se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și evaziune fiscală.

Ce spun procurorii

Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, în perioada martie 2020 – decembrie 2021, reprezentantul unei galerii de artă din București, în scopul obținerii unor foloase patrimoniale injuste de la diferiți clienți, a comercializat tablouri atribuite în mod nereal unor pictori români renumiți, precum Nicolae Tonitza, Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Ștefan Luchian, Theodor Pallady etc.. Pentru inducerea în eroare a cumpărătorilor, bunurile culturale erau însoțite de certificate de expertiză întocmite de către un expert acreditat de către Ministerul Culturii, în care se menționa în mod nereal că picturile, purtând în fals semnătura unor pictori celebri, ar fi aparținut acestora. Perchezițiile au ca obiect, în primul rând, identificarea tuturor lucrărilor atribute în mod nereal unor pictori, precum si ridicarea unor documente financiar contabile, medii de stocare a datelor, înscrisuri și orice alte mijloace folosite în activitatea infracţională.

Cu această ocazie sunt puse în aplicare 2 mandate de aducere și vor fi citați 40 martori în vederea audierii, dintr-un număr total de peste 200 de cumpărători, în urma probatoriului administrat urmând a fi dispuse măsurile procesual penale care se impun.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.