Regia Autonomă de Transport Bucureşti a solicitat Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) majorarea tarifelor de călătorie, în medie cu 50%, pentru a putea ieşi din impasul în care a intrat după ce Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ a blocat conturile regiei pentru o datorie către bugetul de stat de peste 272 de milioane de lei.
„Solicităm această majorare pentru a ieşi din impasul cu ANAF. Am cerut creşterea tarifului pentru o călătorie de la 1,3 la 2 lei şi a preţului abonamentului de la 50 la 75 de lei, iar din estimările noastre vom câştiga în jur de 4,2 milioane lei. Suma reprezintă plata lunară pentru datoria de peste 272 milioane de lei către ANAF, şi care a fost deja eşalonată pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, am solicitat acordarea gratuităţii doar pentru pensionarii a căror pensie nu depăşeşte 1.500 de lei şi numai în anumite intervale orare. Pensionarii vor circula contra cost în interval orar 8,00 – 10,00 şi 17,00 – 19,00 şi gratuit între orele 10,00 şi 17,00”, a declarat pentru AGERPRES directorul general al RATB, Vincenţiu Daniel Antonescu.
Acesta a precizat că solicitarea înaintată CGMB este cea de-a treia din 2015 şi a 15-a din ultimii ani. Preţul biletelor de călătorie cu mijloacele RATB a rămas neschimbat din anul 2008, când s-a obţinut o creştere de la 1,1 lei la 1,3 lei/călătorie.
„Noi am tot solicitat în ultimii ani majorarea tarifelor de călătorie, nu doar acum din cauza controlului ANAF, ci pentru a oferi condiţii de transport aşa cum ar trebui şi a putea scoate în traseu mai multe mijloace imobilizate. Toate acest eforturi s-ar putea face prin actualizare de tarif. Cred că în ultimii ani am avut pe puţin 15 solicitări de majorare de tarife, iar numai în ultimul an am avut trei solicitări către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ultima la finele lunii iulie”, a spus Antonescu.
În cazul în care CGMB nu va aproba solicitarea RATB, o altă variantă ar fi suplimentarea subvenţiei lunare din partea primăriei, cel puţin cu o sumă similară celei obţinute prin actualizarea tarifelor.
„Dacă nu reuşim să majorăm tarifele la biletele de călătorie, mai exista o variantă, dar acest lucru ar însemna un efort suplimentar din partea Primăriei. Practic, este vorba de o suplimentare a subvenţiei lunare cu 4 milioane de lei şi ne-ar ajuta să ieşim din situaţia actuală. Noi am cerut în acest an o subvenţie de la bugetul local de 600 de milioane de lei şi am primit doar 536 de milioane de lei, dar va urma o rectificare în luna august în care poate vom obţine măcar această diferenţă”, a menţionat şeful RATB.
Antonescu a precizat ca blocarea conturilor regiei de către ANAF nu afectează în niciun fel plata salariilor către angajaţii RATB sau achiziţia energiei necesare funcţionării transportului public de persoane din Capitală.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a anunţat pe 21 iulie că a instituit popriri pe conturile Televiziunii Române /TVR/ şi ale Regiei Autonome de Transport Bucureşti /RATB/ pe considerentul că aceste instituţii înregistrează datorii către bugetele de stat.
„În urma inventarierii creanţelor bugetare de recuperat de la marii contribuabili, ANAF a instituit popriri pe conturile TVR şi RATB. Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor’, se preciza în comunicatul ANAF.
RATB a anunţat în acea zi că datorează bugetului de stat 272,43 milioane de lei, sumă formată din Taxa pe Valoarea Adăugată /TVA/ calculată la subvenţiile acordate pensionarilor, elevilor, studenţilor şi altor categorii de beneficiari în perioada septembrie 2007 – martie 2013, contestând însă acest debit în instanţă.
„Regia Autonomă de Transport Bucureşti a luat la cunoştinţă despre documentul emis de ANAF, prin care s-a luat măsura indisponibilizării sumelor existente în conturile bancare ale RATB, precum şi a sumelor care urmează a fi obţinute din încasările zilnice. La data de 20.07.2015, RATB se înregistra cu datoria de 272.431.800 lei. Această sumă provine din Taxa pe Valoarea Adăugată calculată la subvenţiile acordate beneficiarilor de gratuităţi şi reduceri (pensionari, elevi, studenţi etc.), în conformitate cu HCGMB nr. 139/2006, pentru perioada septembrie 2007 – martie 2013. În prezent, acest debit calculat de ANAF este contestat în instanţă de către RATB, aflându-se în faza de recurs”, a precizat RATB.
În prezent, parcul circulant al RATB este format în prezent din 287 de tramvaie, 767 de autobuze şi 186 de troleibuze. Toate acestea deservesc un număr de 146 de linii, respectiv 23 de linii de tramvai, 17 de troleibuz şi 116 de autobuz. Parcul regiei numără 1.000 de autobuze, însă o parte nu pot fi folosite din cauza lipsei unor piese de schimb.
Cetățeanul TV