Din cauza salariilor, românii nu se mai înghesuie să se facă profesori! Explicaţiile ministrului Educaţiei

Sorin Cîmpeanu FOTO: gov.ro
Sorin Cîmpeanu FOTO: gov.ro

Cariera didactică trebuie să fie atractivă pentru cei mai buni absolvenţi de învăţământ superior şi trebuie reformată, a declarat, marţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, precizând însă că pentru acest lucru este nevoie de „o salarizare motivantă”.

Potrivit ministrului, persoanele care doresc să ajungă profesori vor trebui să aibă un an de stagiatură, urmând ca la final să susţină un examen de licenţiere în cariera didactică.

CITEŞTE ŞI: Cîmpeanu, despre rezultatele la Bacalaureat: Rata de promovare de 73,3%, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani

„La finalul acestui an de stagiatură să avem un examen de licenţiere în cariera didactică pentru a avea profesori mai pregătiţi, mult mai bine pregătiţi. (…) V-am spus că avem o problemă cu cariera didactică. V-am spus că ea trebuie să fie reformată. V-am spus că trebuie să introducem un an de stagiatură, trebuie să introducem mentorat din partea unor profesori cu experienţă şi un examen de licenţiere pentru a ne asigura că acei profesori sunt într-adevăr cei mai buni. Pentru a fi cei mai buni, avem nevoie şi de o salarizare motivantă”, a spus ministrul la Digi FM.

Cîmpeanu a afirmat că profesorii cu experienţă care vor fi mentori în perioada de stagiatură pentru tinerii profesori vor trebui să aibă o micşorare a normei didactice.

Micşorarea normei didactice

„Pentru ca aceşti mentori să poată îndruma tinerii profesori, vor trebui să aibă o degrevare, o micşorare a normei didactice de predare pentru a avea timp pentru a se ocupa de colegii mai tineri”, a mai declarat ministrul.

În opinia acestuia, salariul profesorului debutant va ajunge la nivelul salariului mediu pe economie odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei.

„Propunerea pe care am susţinut-o public este cât se poate de clară. Odată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei să avem salarizarea profesorului debutant la nivelul salariului mediu pe economie din anul fiscal încheiat. Plecând de la salariul profesorului debutant, sigur că şi celelalte salarii din educaţie trebuie să crească. Eu, personal, ca ministru al Educaţiei, acest obiectiv îl am”, a arătat Cîmpeanu.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.