Cum a fost dată în vileag corupția din vama Borș, cu ajutorul unui ofițer DGA care a lucrat ca șofer de TIR

FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook
FOTO: Poliția de Frontieră/Facebook

Un ofiţer sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție a dat examene pentru a obține atestat de şofer profesionist. El a lucrat  ca șofer de TIR la o firmă de transporturi, fiind trimis inclusiv în curse externe. El a demonstrat corupția polițiștilor din Poliția de Frontieră de la vama Borș.

Informațiile despre operațiunea sub acoperire a agentului DGA care a dat în vileag corupția polițiștilor de frontieră seaflă în referatul cu propunere de arestare înaintat de Parchet judecătorilor de drepturi şi libertăţi.

La începutul lunii decembrie,  au fost descinderi de amploare la vama Borș I efectuate de poliţişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Ei au făcut percheziții la Punctul de Trecere a Frontierei Borş I, la locuinţele mai multor poliţişti de frontieră și la sediile Poliției de Frontieră din Borș. 

DGA avea informații despre șase agenţi ai Poliţiei de Frontieră care cereau și primeau șpagă de la șoferii de TIR care veneau sau ieșeau din ţară. Pentru sume cuprinse între 50 de lei și 100 de euro, polițiștii nu le verificau documentele sau îi luau în faţa altor transportatori, ca să stea mai puțin timp la coadă. Mita era cerută și pentru pentru a nu le înregistra eventualii pasageri care ar fi trebuit să între în carantină.

Ancheta a demarat anul trecut, în urma unor denunțuri. Pentru putea demonstra corupția polițiștilor, anchetatorii au autorizat folosirea a doi investigatori şi a unui colaborator sub acoperire. Unul avea atestat de şofer profesionist și  având un alt nume, s-a înscris la cursuri şi a susținut examenele că să obţină atestat de şofer profesionist. Ofițerul s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi ca şofer de TIR, fiind trimis şi în curse externe. Agenții sub acoperire au avut echipamente audio-video și au înregistrat faptele de corupție, potrivit digi24.ro.

Anchetatorii au aflat că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră. Ei îi sunau înainte ca aceştia să între în tură, spunându-le maşinile care urmau să treacă prin PTF Borş, pentru ca agenții să le treacă peste rând, fără să le ceară bani. În alte cazuri banii erau pretinşi şi luaţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi lua chiar în local. De cele mai multe ori polițiștii de frontieră îi contactau direct pe şoferi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.