Ce spune Alexandru Rafila despre închiderea şcolilor: E chiar iresponsabil!

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat, vineri, că decizia privind eventuala închidere a școlilor și trecerea în sistem online nu ar trebui să țină cont doar de numărul de infectări cu coronavirus raportat zilnic, ci și de alți indicatori, precum numărul de pacienți COVID la Terapie Intensivă.

El a punctat că o decizie în sensul închiderii școlilor poate fi luată dacă se pune presiune pe spitale, dar altfel, dacă numărul de cazuri grave nu e mare, o astfel de hotărâre nu se justifică.

CITEŞTE ŞI: Rafila, despre valul 5 al pandemiei: Va fi unul DIFICIL!

De altfel, Rafila i-a criticat pe predecesorii săi, care au decis închiderea școlilor când erau doar 100 – 200 de cazuri COVID pe zi, calificând o astfel de dispoziție ca fiind nejustificată și iresponsabilă.

Exemplul Franţei

„În alte țări sunt sute de mii de cazuri, în Franța au avut un sfert de milion într-o singură zi. Totuși școlile au funcționat, că sistemul de sănătate nu e supraaglomerat. Asta înseamnă că numărul de cazuri nu trebuie să fie singurul indicator, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri spitalicești la ATI.

Decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă acestă variantă (Omicron) din punct de vedre clinic. Dacă vor fi cazuri multe, dar o proporție mică de cazuri ajung în spital, atunci nu avem niciun motiv să întrupem activitatea școlară. Sigur, dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci pote fi luată o măsură temporară.

Menținerea școlilor deschise, nu cu orice preț, categoric, dar cu un algoritm rațional și care să nu repete erorile majore.

Îmi par rău că spun asta, dar școlile au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi. E total nejustificat și aș spune char iresponsabil”, a declarat Rafila.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.