Tragedie la Spitalul Victor Babeș din Capitală. Trei pacienți au murit după ce instalația de oxigen s-a defectat

sursa: B1TV

Trei persoane au murit, luni seară, la secția mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București după ce instalația de oxigen s-a defectat. Alţi cinci pacienţi care erau internaţi au fost transferaţi de urgență la alte spitale. Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz, iar două persoane au fost duse la audieri.

În unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din Capitală se aflau opt pacienți. Din păcate, trei dintre ei și-au pierdut viața din cauza defecțiunii la instalația de oxigen. Alți cinci pacienți au fost transferați la alte unități medicale. Reprezentantul firmei care asigură mentenanța ventilatoarelor s-a prezentat la fața locului, însă a refuzat să intre în unitatea mobilă.

„Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Institutului Național Victor Babeș (PMB / ASSMB). 

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile. Cinci pacienți au fost transferați rapid: unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca”, a anunțat Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

DSU: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat intrarea în unitate

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență, personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container. De asemenea, a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile. Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”, a anunțat DSU.

Primarul Capitalei Nicușor Dan a anunțat pe Facebook că a sesizat Parchetul în acest caz.

„În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a transmis Nicușor Dan.

La Spital a ajuns și Serviciul Omoruri pentru a cerceta incidentul în urma căruia au murit trei persoane. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei.

„Astăzi, Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București – Serviciul Omoruri, sub coordonarea unității de parchet competente teritorial, a declanșat cercetări cu privire la decesul a trei persoane, pacienți, în cadrul unei unități spitalicești din sectorul 3.
Cercetările vizează stabilirea cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul. Trupurile neînsuflețite urmează a fi ridicate și transportate la INML în vederea efectuării necropsiei”, a transmis Poliția Capitalei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.