Șeful Consiliului Județean Galați, Costel Fotea: din 2019 va funcționa o linie de sortare a deșeurilor

Costel Fotea

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat că un depozit şi o linie de sortare a deşeurilor, care fac parte dintr-un proiect privind viitorul sistem integrat de management al deşeurilor în judeţ, vor deveni funcţionale în 2019.

Fotea a declarat vineri că după 10 ani s-a reuşit finalizarea proiectului care vizează realizarea unui depozit de deşeuri menajere şi a unei linii de sortare în zona comunei Valea Mărului.

„Este un proiect început în 2007, are 10 ani de când se lucrează la el. Eu l-am preluat în august 2016 şi am reuşit într-un an de zile să fim în faza în care suntem acum. S-a finalizat proiectul pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului şi, bineînţeles, pentru staţia de sortare de la Valea Mărului. Am primit avizul favorabil de la Jaspers, comisia care avizează şi finanţează proiectele pe Programul Operaţional de Infrastructură Mare (POIM). Am obţinut avizul de la autoritatea de management din subordinea Ministerului Mediului şi în şedinţa de marţi a CJ vom aproba indicatorii tehnici astfel încât în perioada noiembrie 2017- februarie 2018 să putem să facem procedura de achiziţie pentru depozitul de deşeuri menajere de la Valea Mărului”, a spus Costel Fotea.

El a adăugat că depozitul de deşeuri menajere şi linia de sortare vor fi scoase în primă fază la licitaţie, fiind vorba despre un proiect de peste 13 milioane de euro. Potrivit lui Fotea, depozitul de la Valea Mărului va avea o capacitate de stocare de un milion de metri cubi şi va putea fi folosit pentru perioadă de peste 20 de ani.

„Este vorba despre o suprafaţă de amplasament de 15 hectare, o suprafaţă construită de 1.921 de metri pătraţi. Vor fi drumuri interioare, platforme betonate, spaţiu de recepţie deşeuri, clădire administrativă, garaj şi service auto, hală de sortare cu linie tehnologică pentru sortarea manuală organizată pe 12 posturi dispuse de o parte şi de alta a benzii rulante. Staţie de spălare, sistem de colectare şi ardere biogaz, sistem de colectare şi epurare levigat. Un proiect foarte complex”, a mai spus Costel Fotea.

Preşedintele CJ Galaţi speră ca din anul 2019 acest depozit să devină funcţional. „Sper ca în 2018, cu puţin noroc, să nu fie probleme şi impedimente la procedura de achiziţie, să începem lucrările din aprilie 2018, ca în 2019, aşa cum am promis, să fie funcţional depozitul de deşeuri de la Valea Mărului şi linia de sortare.Pentru depozitul de deşeuri menajere avem şi proiectul, iar pentru linia de sortare va fi scoasă la licitaţie proiectare cu execuţie. Sunt foarte bucuros pentru proiectul acesta pentru că, în sfârşit, am reuşit să îl aducem pe făgaş normal. Pe 25 octombrie am demarat procedura de achiziţie”, a mai spus preşedintele CJ Galaţi.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.