Pericol de epidemie de rujeolă în România

Foto: vaccin antigripal
Foto: vaccin antigripal

Vaccinul anti-rujeolă lipsește din majoritatea județelor și nu se știe când va fi din nou pe stocul Direcțiilor de Sănătate Publică pentru a fi furnizat medicilor de familie.

 Pericolul este cu atât mai mare cu cât rata de vaccinare contra rujeolei e destul de scăzută, copiii fiind cei mai vulnerabili în fața bolii, dacă nu sunt vaccinați, potrivit digi24.ro.

Vaccinul împotriva rujeolei nu se mai găsește în nicio farmacie de mai mult de 2 luni în județul Gorj. Părinții sunt revoltați, deoarece serul lipsește și din cabinetele medicilor de familie. Copiii care au nevoie de rapel merg deja la școală, iar asta crește riscul de îmbolnăvire.
În aceste condiții, specialiștii spun că izbucnirea unei epidemii e iminentă, rată de vaccinare fiind scăzuta în România.
Conform Institutului Național de Sănătate publică, vaccinul antirujeolic a fost inclus în schema asigurată de stat începând cu anul 2005. O perioadă de timp, rata de vaccinare a fost de aproximativ 95%. Din 2010 aceasta a început să scadă. În 2019, procentul părinților care și-au vaccinat copiii cu prima doză din vaccinul antirujeolic a ajuns la 89,5, iar cu cea de-a două doză, procentul a ajuns la 75,8%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.