Fostul primar Gheorghe Ștefan „Pinalti” stă mai puțin la închisoare, după denunțurile făcute la DNA

Pinalti se întoarce la închisoare

Condamnarea de şase ani de închisoare primită în Dosarul Microsoft de fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ştefan a fost redusă cu doi ani şi jumătate, în urma denunţurilor pe care „Pinalti” le-a făcut la DNA.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au decis luni să reducă la trei ani şi jumătate pedeapsa de şase ani de închisoare primită în octombrie 2016 de către Gheorghe Ştefan. Curtea de Apel Ploieşti a admis astfel contestaţia depusă de Ştefan la decizia Tribunalului Dâmboviţa, care în luna martie a acestui an respinsese contestaţia la executare depusă de condamnat.

Decizia de reducere a pedepisei este definitivă şi a fost luată pe baza articolului 19 din Legea 692/2002, care prevede posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare. Reducerea pedepsei a fost făcută ca urmare a denunţurilor pe care Pinalti le-a făcut în mai multe dosare instrumentate de DNA.

Pe 3 octomombrie 2016, completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare cu executare, majorând astfel cu trei ani pedeapsa dispusă pe 24 martie, la judecarea pe fond a cauzei.

În acelaşi dosar, Dorin Cocoş a fost condamnat la doi ani şi patru luni de închisoare, cu patru luni mai mult decât pedeapsa dispusă de instanţa de fond, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, cu un an mai mult decât dispusese instanţa de fond, iar omul de afaceri Nicolae Dumitru „Niro” a primit o condamnare majorată de la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare la doi ani şi patru luni cu executare.

Instanţa a admis cererea DNA şi în ce priveşte confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii în cazul lui Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae. Astfel, judecătorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocoş a sumei de nouă milioane de euro. La judecarea în fond, instanţa dispusese ca de la Cocoş să fie confiscată suma de 3,7 milioane de euro.

De la Dumitru Nicolae s-a dispus, prin sentinţa ÎCCJ, confiscarea sumei de aproximativ două milioane de dolari şi un million de euro. Instanţa de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru să fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape şase milioane de euro mai puţin decât ceruseră procurorii DNA.

Judecarea Dosarului „Microsoft”, care viza modul în care au fost atribuite licenţe Microsoft timp de zece ani, a început pe 24 martie 2015 şi s-a încheiat pe 3 octombrie 2016.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.