Fostul primar din Jilava Adrian Mladin povestește cum îi dădea șpagă ministrului Cristian David

Adrian Mladin

Adrian Mladin, fost primar al localităţii Jilava şi martor denunţător în dosarul de corupţie al fostului ministru de Interne Cristian David, a povestit miercuri, în faţa judecătorilor de la instanţa supremă, cum îi dădea acestuia șpagă.

Adrian Mladin, adus de la penitenciarul Rahova în boxa condamnaţilor, a arătat că-şi menţine declaraţiile date la DNA şi că îl ştie din 2005 pe Valeriu Roger Niţescu, şeful de cabinet al ministrului de la acea vreme, în timp ce el era consilier în Corpul de control al primului ministru.

„Am legat o relaţie de prietenie şi de afaceri. În 2007, printr-un alt prieten, am cunoscut-o pe Cecilia Ştirbulescu, de la care am cumpărat drepturile litigoase pentru 15 hectare de teren în Buzău. Am apelat la Niţescu cu intenţia clară de a apela la şeful său, Cristian David, ca, la rândul lui, să vorbească cu Cristinel Bîgiu, care era prefect de Buzău şi care ne putea facilita retrocedarea. Deşi îl cunoşteam şi eu pe David Cristian nu îmi permiteam să discut cu el aceste lucruri”, şi-a început Adrian Mladin declaraţia la instanţa supremă.

El a explicat cum lucrurile „au început să se mişte” în urma intervenţiilor pe lângă persoanele decidente. „Iniţial am fost la Bîgiu în audienţă, însă acesta a refuzat să mă ajute. Am luat legătura cu Niţescu să intervină pe lângă David. Am fost apoi cu Niţescu la Bîgiu după intervenţia lui David. Bîgiu era serviabil. Ştiu de la Niţescu şi de la Bîgiu, care mi-a relatat ulterior, că a intervenit David. Am început să ne vedem frecvent în această formulă. Eu am rămas în legătură directă cu Bîgiu. El a început să facă intervenţii la persoanele decidente pentru că lucrurile începuseră să se mişte”, a continuat fostul primar.

Mladin a povestit cum, la un moment dat, Bîgiu nu a mai deţinut calitatea de prefect, era preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), însă persoana care l-a înlocuit „asculta” de acesta. „Toate cererile şi demersurile mele au fost admise. Intervalul de timp în care am reuşit să recuperez terenurile a fost de câteva luni. Ştirbulescu încerca să le recupereze de 12 ani”, a mai arătat fostul primar, citat de News.ro.

În continuare, el a relatat că Bîgiu i-a solicitat în schimbul serviciilor foloase materiale. „Am vorbit într-o cafenea şi am stabilit, până să se emită titlul de proprietate, să îi virez un milion euro şi să îi dau un teren foarte valoros de 14.085 de metri pătraţi. Discuţia cu terenul a avut loc după emiterea titlului. Bîgiu mi-a mai solicitat 10.000 de metri pătraţi, pentru că era campanie electorală. A mai cerut 150.000 euro cash şi încă un teren în localitatea în care eram primar, dar i-am spus că deja era prea mult. Suma de un milion de euro şi restul nu au fost transferate pe numele lui Bîgiu, ci lui Gheorghe Doloiu, sub aparenţa unor tranzacţii imobiliare. Terenul de 14.085 de metri pătraţi a fost transferat printr-un contract de vânzare-cumpărare, dar eu nu am primit niciun ban. Suma de un milion de euro am transferat-o lui Doloiu printr-un contract. Doloiu, pe lângă faptul că a participat la toate discuţiile cu Bîgiu, s-a ocupat de supravegherea tuturor sarcinilor pe care mi le-am asumat”, a completat martorul.

Cum a „plimbat” Adrian Mladin terenurile de la nașu’ la finu’

Apoi, Adrian Mladin a arătat că, la una dintre întâlniri, Doloiu s-a prezentat cu finul primarului din Buzău, cu care trebuia să încheie un contract fictiv pentru un teren din Buzău, tot fără bani. „După ce s-au făcut cadastrele am găsit cumpărător dispus să cumpere la un preţ bun şi atunci pretenţiile lui Bîgiu şi Doloiu au crescut foarte mult. A început şi un şantaj: pentru suprafaţa de 10.000 de metri pătraţi m-au pus să semnez un antecontract de vânzare-cumpărare sub ameninţarea că vor iniţia un litigiu pentru a bloca cartea funciară pentru toate terenurile şi vor anula titlul de proprietate. Din acel moment, nu mai puteam vinde fără Doloiu. Menţionez că acest antecontract pentru 10.000 de metri pătraţi era un instrument de control şi şantaj pentru că eu înscrisesem 59.000 de metri pătraţi, dar înscrisesem şi cei 10.000, suprafaţă ce nu era individualizată în suprafaţa respectivă. Eu nu puteam să vând fără acceptul lui Doloiu, că el figura în acte”, a mai arătat Mladin.

El a explicat cu lux de amănunte că, pentru a vinde acest teren, a apelat la naşul său, care a cumpărat 59.000 de metri pătraţi. „I-am cerut lui Doloiu să renunţe la antecontractul de vânzare-cumpărare pentru a putea profita amândoi de pe urma vânzării terenului. Naşul Diaconescu a vândut terenul cu şapte milioane de euro, bani care mi-au fost viraţi mie în întregime. Bîgiu şi Doloiu au avut pretenţia să le dau o parte din sumă. Le-am zis că le-am dat deja 14.000 de metri pătraţi, dar au insistat şi m-au ameninţat cu litigii, am fost de acord să le dau un milion de euro, sumă pe care am virat-o în contul lui Doloiu. Discuţia a avut loc într-un local din Piaţa Alba Iulia şi imediat am mers la bancă şi am făcut viramentul. Le-am zis că am şi alte obligaţii, dar nu au vrut să înţeleagă să micşoreze suma”, a mai arătat martorul.

El a relatat cum a cumpărat alţi 10.000 de metri pătraţi de teren, cu 750.000 de euro, şi i-a revândut cu un milion de euro. „Lângă terenul meu, un anume Neagu avea zece mii de metri pătraţi, era vicepreşedinte al Consiliului Local Buzău. Am discutat cu Bîgiu care-l ştia pe Neagu. Dezvoltatorul voia şi cei 10 mii de metri pătraţi. I-a cumpărat cu 750 de mii euro şi am revândut terenul către dezvoltator cu un milion de euro. Profitul l-am împărţit cu Bîgiu, aşa cum mi-a pretins acesta. I-am dat aproximativ 200 de mii de euro”, a completat fostul primar.

Adrian Mladin a mai arătat că a menţinut legătura cu Niţescu, care îi solicitase 500.000 de euro pentru Cristian David. „În 2008 m-am întâlnit în faţa băncii, am scos din cont banii în hârtii de 500 de euro, Niţescu a pus banii într-o servietă neagră din pânză şi ne-am deplasat la Ministerul de Interne. Niţescu era cu maşina de serviciu şi cu şofer. La sediu am mers la biroul ministrului David, Niţescu a lăsat servieta, iar eu am rămas în anticameră. Am văzut când Niţescu a intrat în biroul ministrului, ştiam biroul, şi a ieşit fără servietă. Am avut siguranţa că suma a fost predată ministrului. De altfel, ministrul David mi-a confirmat într-o întâlnire electorală de la Chiajna că este în regulă după ce l-am întrebat dacă totul e bine după discuţia cu Vali Niţescu. Niţescu a cerut şi el 330.000 de euro în contul socrului său, Grigorie Cornel. Lui i-am dat cash aproximativ 200.000 de euro precum şi două autoturisme. Un BMW X3 şi un Lexus”, a mai spus fostul primar din Jilava.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.