Contre și miștouri între ministrul Mihai Fifor și președintele CJ Arad, penelistul Iustin Cionca

Iustin Cionca

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, l-a luat la mișto pe preşedintele Consiliului Judeţean Arad, penelistul Iustin Cionca, ce trimisese o scrisoare tuturor parlamentarilor din judeţ pentru a atrage atenţia asupra pierderilor pe care le vor suferi bugetele locale în urma aplicării noilor măsuri fiscale în 2018.

Mihai Fifor a catalogat joi seara drept “o glumă proastă” scrisoarea cu pricina. La rândul lui, şeful CJ Arad spune că “e trist” faptul că o scrisoare oficială este luată în glumă tocmai de un ministru.

„Astăzi am primit pe email un apel/mesaj/scrisoare sau Dumnezeu mai ştie cum poate fi numit acel document. La prima vedere părea să fie trimis de domnul Iustin Cionca, preşedintele CJ Arad. După primul minut de uluială, căci de un an de când sunt senator de Arad domnul Cionca nu a dat semne că ştie de existenţa mea, m-am gândit că sigur e o glumă proastă făcută de un nene pus pe şotii”, a scris pe Facebook ministrul Mihai Fifor.

El a adăugat că s-ar fi aşteptat ca Cionca să-i dea un telefon, dacă ar fi dorit să stea de vorbă. „Cu siguranţă aş fi mai mult decât încântat să merg să discutăm despre nevoile judeţului, nevoi care par să îl depăşească cu mult pe actualul preşedinte al CJ. Nu vreau să par arogant, dar, de la votarea bugetului pe 2017, moment cand într-un simulacru de întâlnire organizată de distinsul domn Falcă am cerut apăsat o dezbatere publică pe sănătatea arădeană, niciodată niciun reprezentant al administraţiei publice arădene nu a solicitat vreo întâlnire mie sau vreunui coleg al meu parlamentar PSD. Până la urmă, vorbim despre normalitatea unui dialog constant între administraţia publică locală şi parlamentari, nu de vizite de curtoazie. Cum, însă, în administraţia arădeană nimic nu e normal de ani de zile, nu pot decât să rămân la prima mea idee. Aceea că mesajul cu pricina trebuie că era doar o glumă proastă. Dacă, totuşi, e gândul cel bun dat de Dumnezeu domnului Cionca în prag de sărbători, atunci abia aştept un telefon şi mă voi grăbi să merg să îl întâlnesc, în beneficiul arădenilor, desigur”, a mai scris Fifor.

Preşedintele CJ Arad s-a declarat surprins de afirmaţiile lui Fifor şi a declarat pentru News.ro că în mai multe rânduri a transmis invitaţii tututor parlamentarilor din judeţ, inclusiv celor din PSD, pentru participarea la dezbateri pe diverse probleme de interes public.

Iustin Cionca a spus că Fifor se referă în postarea sa la o scrisoare oficială trimisă joi tuturor parlamentarilor de Arad, în care cere sprijin din partea acestora pentru a se găsi soluţii prin care administraţiile locale care pierd bani în urma unor măsuri fiscale anunţate de Guverm să beneficieze de compensaţii. ”Este trist că o scrisoare oficială este luată în glumă tocmai de un ministru. Sunt probleme grave pe care le au administraţiile publice din toată ţara în urma măsurilor neinspirate ale Guvernului PSD, probleme care nu pot fi reduse la o eventuală dispută politică locală. Scopul nu e să ne dăm replici acide, ci să salvăm ce se mai poate în ultima clipă, pentru că vor fi administraţii care vor intra în faliment şi o serie de proiecte de investiţii se vor pierde”, a spus Cionca.

Şeful CJ Arad a adăugat că nu consideră “că un ministru are nevoie de invitaţie specială adresată de o instituţie judeţeană atunci când sunt în discuţie interesele cetăţenilor”. Iustin Cionca a adăugat că judeţul Arad poate să piardă în anul 2018 proiecte în valoare de peste 134 milioane de euro, dacă bugetul pe anul viitor va fi votat de parlamentari în forma actuală.

“Am fost anunţaţi că localităţile care au excedent bugetar nu vor mai primi în anul 2018 sume din cotele defalcate din TVA. Este lovitură după lovitură, într-un moment în care toţi ne aşteptăm la un buget mai bun, nu la un măcel bugetar. Practic, sunt pedepsite acele administraţii locale care respectă legea, pentru că excedentul apare din cauza faptului că la unele investiţii nu pot fi cheltuiţi toţi banii prevăzuţi într-un an, existând proceduri birocratice care întârzie adesea lucrările, cum sunt licitaţiile contestate. Banii necheltuiţi trebuie transferaţi cu aceeaşi destinaţie în bugetul pe următorul an”, a mai spus Iustin Cionca.

El a declarat că o soluţie pentru ca bugetele locale să nu piardă bani ar fi creşterea procentului din impozitul pe venit care să rămână comunităţilor locale, “în loc să fie dus la Bucureşti”, iar localităţile care au excedent bugetar să primească în continuare sume din cotele defalcate din TVA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.