Brăilean acuzat de pedofilie, lăsat liber de Tribunal

Nemulţumirile magistraţilor completul de cinci judecători

Un bărbat din judeţul Brăila, care era arestat preventiv pentru agresiune sexuală asupra unui minor, a fost pus în libertate deoarece judecătorul a considerat că a avut o conduită sinceră în timpul anchetei şi nu are antecedente penale. El se poate întoarce în satul în care locuieşte şi victima lui.

Bărbatul de 32 de ani a fost arestat preventiv la începutul lunii august în baza unei decizii a Judecătoriei Făurei. El a contestat decizia şi Tribunalul Brăila i-a dat dreptate.

După câteva zile petrecute în arest, bărbatul a fost eliberat şi plasat sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Judecătorul de la Tribunalul brăilean a considerat că inculpatul poate merge acasă, dar i-a interzis acestuia să se apropie sau să comunice cu minorul agresat.

„Admite contestaţia formulată de contestatorul-inculpat M. Daniel. Desfiinţează încheierea nr.1 din data de 31.07.2019 a Judecătoriei Făurei. În baza dispoziţiilor (…) cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de contestatorul-inculpat M. Daniel cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile. Pe timpul cât se află sub control judiciar, contestatorul-inculpat M.Daniel trebuie să respecte următoarele obligaţii şi măsuri de supraveghere: (…) să nu comunice direct sau indirect, pe nici o cale, cu persoana vătămată minoră”, se arată în decizia Tribunalului Brăila.

Bărbatul a ajuns în faţa instanţei pentru că, la sfârşitul lunii iulie, a convins un copil de 10 ani să-l însoţească la el acasă. În prezenţa minorului, bărbatul s-a masturbat şi apoi l-a pus pe acesta să-l mastubeze. Pentru a nu se afla cele întâmplate, individul i-a oferit copilului bani şi posibilitatea de a se juca cu un telefon mobil.

Judecătorii de la Tribunalul Brăila au considerat că inculpatul poate fi eliberat deoarece nu se ştie dacă va mai comite alt delict.

„Dacă gravitatea faptei săvârşite reprezintă un criteriu obiectiv, periculozitatea poate fi percepută doar prin raportare la o persoană. Important, în opinia Tribunalului, în aprecierea periculozităţii nu sunt atât calităţile persoanei, cât riscul ca această să comită în viitor un delict. Periculozitatea nu poate fi stabilită însă în mod matematic, ci se bazează pe un pronostic ce rareori îşi găseşte suport în lege”, se arată în motivarea instanţei brăilene.

În plus, Tribunalul Brăila a apreciat că inculpatul nu are antecedente penale şi că a avut o conduită sinceră în timpul anchetei.

„Tribunalul va aprecia ca relevante susţinerile contestatorului legate de lipsa antecedentelor penale şi conduita sinceră a inculpatului încă de la debutul anchetei judiciare. Aceste două elemnete sunt de natură a conduce la concluzia că lăsarea în libertate supravegheată nu este de natură a menţine sau crea o stare de pericol la adresa ordinii publice. De asemenea, având în vedere şi modalitatea concretă de săvârşire a prezumtivei fapte, lipsa oricărui element de violenţă fizică sau de altă natură, se va aprecia că măsura arestării preventive este excesiva în situaţia dată”, au stabilit judecătorii.

Inculpatul a fost pus în libertate imediat după pronunţarea sentinţei.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.