Galați: Școli dotate cu calculatoare, dar cu WC- ul în curte

Zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul Galaţi nu au autorizaţie sanitară, deşi anul şcolar va începe peste o săptămână. Într-un sat, şcolile au dotări computere şi imprimante, dar sunt încălzite cu lemne şi au toaleta în curte.

Cele mai mari probleme sunt la şcolile şi grădiniţele de la sate.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean, multe şcoli de la ţară nu au apă curentă sau dacă au, aceasta nu corespunde din punct de vedere calitativ. De asemenea, 25 de unităţi din judeţ au toaleta în curte.

În oraşul Galaţi, nu au autorizaţie sanitară grădiniţele de la parterul blocurilor, care nu au spaţiu suficient.

„Directorii au fost impulsionaţi să remedieze problemele, acolo unde se poate. Sunt în mare aceleaşi probleme, în unele cazuri vor fi remediate deoarece se vor da bani şi după începerea anului şcolar”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Galaţi, Oana Enache.

Localitatea Smârdan se află la doar nouă kilometri distanţă de oraşul Galaţi. Elevii şcolii gimnaziale vor începe cursurile într-o clădire veche, cu sobe de teracotă şi cu toaleta modernizată, dar situată în exterior.

Părinţii spun că din cauza toaletei şi a holurilor neîncălzite copiii răcesc frecvent.

„Toaleta este în curte, copiii merg afară când au nevoie. Acolo se adună în special copiii mai mari. În timpul anului şcolar curăţenie este doar dimineaţa, pe parcursul zilei toaleta este murdară. Iarna copiii ies afară, mai iau o trântă, o răceală, o viroză. În interior sunt sobe cu teracotă, unii părinţi se plâng că-i frig, în special la clasele mari. Frig este şi pe holuri, nu sunt surse de încălzire. Iniţial, au vrut să facă altă şcoală, aşa ne-au spus că vor să demoleze clădirea veche, dar proiectul nu a fost aprobat”, a declarat Elena B., mama unui elev al şcolii din Smârdan.

Nici în satul Hanu Conachi, din comuna gălăţeană Fundeni, elevii nu vor începe anul şcolar în condiţii foarte bune. Autorităţile locale au ratat un proiect de finanţare şi sute de elevi de la două şcoli vor merge la cursuri în clădiri care se încălzesc cu lemne şi care au toaleta în curte. Totuşi, unităţile de învăţământ din satul gălăţean au dotări moderne, precum computerele şi imprimantele din laboratorul de informatică.

„Facem toaletele la ambele şcoli din fonduri proprii şi din fonduri guvernamentale. Am ratat o finanţare europeană în trecut, aşa că ne-am apucat de treabă. Prima toaletă ar trebui să fie gata în decembrie, a doua undeva prin primăvara, vara anului viitor. Sperăm să nu fie întârzieri din cauza licitaţiilor. Şcolile au dotări moderne, acum încercăm să achiziţionăm şi o centrală termică”, a anunţat primarul comunei Fundeni, Manuel Lupu.

Zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi nu au nici autorizaţie de securitate la incendiu. Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar, nu au autorizaţie 29 de grădiniţe, şcoli şi licee. În majoritatea cazurilor, deficienţele sunt legate de instalarea necorespunzătoare a centralelor termice sau a uşilor de evacuare în caz de incendiu, care fie sunt prea puţine, fie prea mici, fie se deschid spre interior şi nu spre exterior, aşa cum prevede legea. Faţă de anii trecuţi, numărul unităţilor de învăţământ neautorizate în ceea ce priveşte securitatea la incendiu a scăzut la jumătate. În 2016, în judeţul Galaţi se înregistrau 79 de grădiniţe, şcoli şi licee fără autorizaţie de la pompieri.

În judeţul Galaţi sunt aproximativ 600 de clădiri care aparţin unor unităţi de învăţământ în care studiază circa 90.000 de elevi şi preşcolari.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.