Zile libere plătite pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare

Elev . Sursa Foto: Free-Photos/Pixabay.com
Elev FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Zile libere pentru părinți și în timpul vacanțelor școlare. Părinții care își supraveghează la domiciliu copiii în vârstă de până la 12 ani după instituirea stării de urgență vor beneficia de zile libere și în timpul vacanțelor școlare, transmite Ministerul Muncii printr-un comunicat de presă.

Guvernul a adoptat în acest sens o Ordonanță care modifică art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ.

Guvernul a stabilit că părinții care nu au cu cine lăsa acasă copiii pe perioada cât școlile sunt închise își pot lua zile libere plătite pentru a avea grijă de cei mici. Ministrul Muncii a anunțat joi, în ședința de guvern, inițierea unei hotărâri care să prelungească această prevedere și pe perioada vacanței școlare.

Zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii

Pe durata stării de urgență, cât școlile sunt închise, unul dintre părinți are dreptul să primească zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii. Pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație de 75% din salariul de bază. Dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de legislație pentru desfășurarea activității. Dar și cu obligația asigurării continuității activității.

Măsura era necesară în contextul restricționării drastice a circulației persoanelor în ultima perioadă, printr-o serie de ordonanțe militare. Mai ales a persoanelor vârstnice, care se ocupau de supravegherea nepoților pe timpul zilei.

În cazul părinților care beneficiază deja de zilele libere acordate în baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu. Angajatorul va înștiința despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.