Vlad Voiculescu spune că Iohannis e responsabil pentru vaccinurile achiziţionate de România

Nu există semnătura mea pe vreun contract, spune fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu. El este audiat de procurorii DNA în dosarul vaccinurilor anti-COVID.

CITEŞTE ŞI: Vlad Voiculescu s-a prezentat la DNA: N-am venit cu mâna goală!

„Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”, menționează Voiculescu.

„Informația că o cantitate de vaccinuri era disponibilă pentru România venea către CNCAV. CNCAV cerea acordul domnului Cîțu, acordul premierului, pentru a cumpăra, apoi CNCAV cumpăra. Niciodată Vlad Voiculescu nu a semnat nici măcar un contract. Nu există semnătura mea pe vreun contract, nu există nicio informare către mine sau o solicitare de acord pentru cumpărarea vreunei doze de vaccin”, spune Vlad Voiculescu despre dosarul vaccinurilor.

Contractele se transmiteau electronic, adaugă el, se decriptau cu o cheie pe care o avea „altcineva, un membru CNCAV, cineva din MApN”.

Cum se semna

„Deciziile erau ale domnului Cîțu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis. Una este responsabilitatea, alta e vina. (…) Dacă acest proces va continua, îl voi invita și pe domnul președinte. Îl voi invita să spună ce decizii a luat. Niciodată o decizie importantă nu era luată de domnul Cîțu fără a se consulta cu domnul Iohannis”, spune Vlad Voiculescu.

El a prezentat și un tabel din care rezultă că România a achiziționat vaccinuri sub media europeană.

De asemenea, a arătat raportul de vaccinare, în care apar mesaje ale președintelui Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiță și Andrei Baciu.

Vlad Voiculescu, în fața procurorilor DNA

Ioana Mihailă și Vlad Voiculescu dau, în această dimineață, explicații procurorilor pentru numărul mult prea mare de vaccinuri pentru care au semnat achiziția în perioada pandemiei.

În referatul procurorilor din dosarul vaccinurilor, cei doi foști miniștri sunt acuzați de abuz în serviciu, alături de fostul premier, pus deja sub acuzare pentru comiterea a doua fapte de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, întrucât, potrivit estimărilor procurorilor, aceste contracte au adus bugetului de stat un prejudiciu de 1 miliard de euro.

Lui Vlad Voiculescu procurorii îi impută faptul că, în perioada 23 dec 2020 – 13 apr 2021, în care a ocupat funcția de ministru al Sănătății, a comandat 8.055.394 de doze de vaccin anti-COVID, în condițiile în care cunoștea faptul că, în România, erau doar 10.700.000 persoane eligibile pentru vaccinare și deja erau contractate 37.588.366 doze. Această comandă a adus statului un prejudiciu de 124.858.607 eur + TVA.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.