miercuri, iunie 12, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăVictor Rebengiuc, sărbătorit pe scenă, la împlinirea a 85 de ani. El...

Victor Rebengiuc, sărbătorit pe scenă, la împlinirea a 85 de ani. El este cetățean de onoare la Caracal

-

Victor Rebengiuc a fost sărbătorit sâmbătă seară, la împlinirea vârstei de 85 de ani, pe scena Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB), după o reprezentaţie a spectacolului „Regele moare”, de Eugène Ionesco, regizat de Andrei şi Andreea Grosu.

Din 2013, Victor Rebengiuc este cetățean de onoare al Caracalului, titlu conferit de Consiliul Local din acest oraș.

După reprezentaţia „Regele moare”, în care Victor Rebengiuc joacă alături de soţia sa, Mariana Mihuţ, pe scenă a urcat Ion Caramitru, directorul naţionalului bucureştean.

„Acest domn, acest coleg, artist de prim rang, profesor pentru toate generaţiile de artişti pe care le-am cunoscut împreună, un adevărat exemplu, împlineşte în seara aceasta 85 de ani”, a spus Caramitru, declanşând aplauzele spectatorilor.

După ce i-au cântat la mulţi ani şi l-au aplaudat spectatorii, Victor Rebengiuc a luat cuvântul și a spus că a vrut să sărbătorească alături de public „această cantitate de ani nesperată”. „Am vrut să joc în seara asta. E un cadou pe care mi l-am făcut mie însumi. Am vrut să fiu alături de colegii mei pe care îi iubesc foarte tare. Îmi place rolul acesta, am vrut să îl joc de ziua mea. Îmi place piesa, îmi plac regizorii care au pus piesa în scenă. Îmi plăceţi dumneavoastră şi am vrut să sărbătoresc împreună cu dumneavoastră această cantitate de ani inesperată din punctul meu de vedere. Nu m-am gândit niciodată că o să ajung până aici, dar dacă am ajuns, am zis hai să joc”, a spus Rebengiuc.

Născut pe 10 februarie 1933, Victor Rebengiuc a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, la clasa profesorilor Aura Buzescu şi Beate Fredanov, promoţia 1956. Este actor de teatru şi film. A interpretat mai mult de 50 de personaje la Teatrul Bulandra şi la Teatrul Naţional şi alte 33 de roluri în teatre din ţară. A primit indicaţii regizorale de la Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Ion Cojar, Vlad Mugur şi Yuri Kordonsky, dar şi Cristi Puiu, Călin Peter Netzer, Radu Muntean şi Radu Jude. Filmografia înseamnă peste 70 de roluri, iar printre cele mai importante se numără Apostol Bologa, în ”Pădurea spânzuraţilor” (1965), Tănase Scatiu, în 1976, Ştefan Tipătescu, în ”O scrisoare pierdută” (1977), Pampon, în ”De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), Ilie Moromete, în ”Moromeţii” (1987), Ion, în ”Medalia de onoare” (2009), pentru care a primit mai multe premii internaţionale, şi Stan Paraschiv, în ”Aferim!” (2015). Cel mai recent film în care poate fi văzut Victor Rebengiuc este ”Octav”, de Serge Celebidache.

A fost rector al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC) din Bucureşti, iar în 2008 i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC. În 2009, Pixar a dorit ca actorul român să asigure vocea personajului Charles Muntz pentru versiunea românească a filmului „Up”.

În prezent, Victor Rebengiuc este actor la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi joacă şi alături de actriţa Mariana Mihuţ.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

PSD nu prea mai vrea să continue alianţa cu PNL: Cu greu poate funcţiona..

0
O parte din liderii PSD consideră că există o probabilitate ridicată ca liberalii să iasă din coaliția de guvernare pentru a intra din opoziție în campania pentru prezidențiale. CITEŞTE ŞI: Ciucă explică de ce nu se poate despărţi de PSD:...