București. Filmul documentar „Eminescu și Cernăuții”, la cinema Union din 15 ianuarie

Realizat la Ipotești și în Bucovina de Nord, în aprilie – decembrie 2022, documentarul „Eminescu și Cernăuții”, este lansat cu prilejul Zilei Culturii Naționale, la 173 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești .

Premierele filmului vor avea loc la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, 13 ianuarie 2023, ora 12,00; Liceul „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, 15 ianuarie 2023, ora 12,30; Casa Memorială „Mihai Eminescu” din Ipotești, 16 ianuarie 2023, ora 12,00; Casa de Cultură Voluntari-Ilfov, 21 ianuarie 2023, ora 17,00 și Muzeul Național al Literaturii din București, sala Perpessicius, strada Nicolae Crețulescu nr. 8, 22 ianuarie 2023, ora 18,00. Intrarea este liberă la toate evenimentele.

La Union

Începând cu data de 15 ianuarie 2023, filmul va rula la Cinematograful Union din București, zilnic de la ora 17,00.

Cu o durată de 65 de minute, filmul documentar „Eminescu și Cernăuții” prezintă, în imagini cinematografice (docudramă și  narațiune), povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, împreună cu tatăl său Gheorghe Eminovici, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885.

„Eminescu și Cernăuții” a fost realizat cu fonduri exclusiv private, sub semnul alarmelor și războiului din Ucraina, pe baza scenariului prof. dr. Ionel Novac și prof. Vasile Bycu, în regia lui Mihai Petre Grosu.

În Arhiva de Stat a Ucrainei

„Cu sprijinul unor români adevărați, bucovineni din Ucraina cunoscători ai vieții lui Eminescu, și Societății de Cultură „Mihai Eminescu” din Cernăuți, am filmat în toate locațiile în care a învățat poetul nostru național, în care a stat cu chirie, inclusiv casa lui Aron Pumnul, dar și pe toloaca unde bătea mingea cu colegii de școală.

De asemenea, am filmat, pe lângă interviuri și imagini mai puțin cunoscute referitoare la viața lui Eminescu, în Arhiva de Stat a Ucrainei, prilej cu care au descoperit documente necunoscute până acum ale autorităților habsburgice și autorităților sovietice despre poet.

La finalul filmului, istorici și literați din Bucovina de Nord vorbesc despre cum, după 1944, propaganda sovietică l-a transformat pe Eminescu din poetul național al românilor într-un oarecare „poet moldovean”.

Filmul este produs de GCC Film Global București, producător general, GCC Film Worldwide și Mihai Petre Grosu, co-producători”, se arată într-un comunicat semnat de Producătorul General Dumitru Pohuș.

Trailer-ul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=LASXXMy0H70

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.