Unde a ajuns catapeteasma de la sfânta mănăstire Antim

Primul dintre lăcașele de cult aflate sub oblăduirea canonică a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale, Sfântul Gheorghe, din Londra, atrage, duminică de duminică, peste 500 de români.

Puțini știu că superba catapeteasmă din „biserica-mamă” din Londra a fost sculptată în 1861 și a stat la Mănăstirea Sfântul Antim, din sectorul 5 al Capitalei, timp o sută de ani.

Parohia a funcţionat de la început, din 1964, chiar în inima Londrei, într-un spaţiu închiriat de la Biserica Anglicană. Loc de suflet al celor peste un milion de români care trăiesc astăzi în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Parohia are un elementul distinctiv care îi atrage și pe credincioși de altă confesiune, în frunte cu Regele Charles – altarul românesc, situat în partea stângă a celui Anglican.

Sfântul Gheorghe este prima parohie apărută pe harta emigraţiei româneşti din Insulele Britanice, în anul 1964, întemeietorul fiind patriarhul de vrednică pomenire Justinian Marina.

Catapeteasma de la Mănăstirea Antim, în inima Londrei de aproape 60 de ani

O istorie fascinantă! Catapeteasma din “biserica-mamă” din Londra a fost sculptată în 1861 și a stat la Mănăstirea Sfântul Antim din sectorul 5 timp o sută de ani.

A fost sculptată în lemn de nuc de către doi frați, Petre și Mihail Băbic, iar pictura aparține pictorului Alexandrescu Mihai, care a pictat-o în stil evident renascentist, el fiind absolvent de Belle-Arte la Paris.

Când patriarhul Justinian Marina a încercat să redea Antim-ului strălucirea de odinioară, s-a gândit să aducă catapeteasma de piatră păstrată la Lapidarium la Stavropoleos. Pe aceea sculptată de frații Babic, care stătuse la Antim aproape 100 de ani, s-a gândit să o trimită la parohia pe care o înființase la Londra. „A adus-o aici și iată că s-a potrivit de minune. Am văzut o poză, recent, cum că la Antim era amplasată în formă de semicerc, concav, boltit, înspre altar. Aici s-a potrivit perfect, azi este elementul identitar, de departe, al românilor din Londra și în special al celor care sunt afiliați cu parohia noastră”, spune preotul Constantin Popescu, protopop misionar de Londra.

Preotul paroh al Bisericii Sfântul Gheorghe amintește că, în perioada regimului comunist opresiv, în fața catapetesmei și-au depus voturile monahale mulți din membrii „Rugului Aprins”, între care și Mitropolitul Bartolomeu Anania: “Atunci când a venit la Lyon și a trecut prin Londra, mitropolitul Bartolomeu Anania a găsit catapeteasma aici, așa spune în memoriile lui”.

„M-am întristat când, ieşit din puşcărie, am aflat că frumosul iconostas al Antimului fusese strămutat în Anglia, pentru trebuinţele parohiei româneşti. Am dat de el în 1968, cu prilejul trecerii mele prin Londra, şi i-am căzut înainte şi am plâns, de jalea lui şi a mea. Ne regăseam printre străini, după atâţia ani, el cu aceleaşi icoane frumoase-n lumină, eu cu sufletul bântuit de vârtejuri, cu făgăduinţele călcate şi cu răstignirea făcută ţăndări”, mărturisea Mitropolitul Bartolomeu Anania.

Izvor de credință creștină și de cultură

Mănăstirea Antim este una dintre vechile si frumoasele mânăstiri ortodoxe din București. Mănăstirea mitropolitului martir Antim Ivireanul a fost construită în cartierul bucureștean, numit pe atunci „mahalaua popii lui Ivașco”, nu departe de Catedrala Patriarhală.

Sfântul Antim Ivireanul a întocmit personal planurile de execuție ale mănăstirii, două dintre acestea rămânând până în zilele noastre – planul original al bisericii (pe hârtie) și un alt plan (pe pergament).

Sfințirea bisericii celei mari din Mănăstirea Antim a avut loc în anul 1715, așa cum este scris în pisania în limba greacă, frumos sculptată, așezată în cadrul portalului monumental al ușii de la intrare.

Mănăstire a fost ridicată pe locul unde era o veche biserică de lemn cu hramul Sfântul Nicolae, în care se păstra Mirul, nu departe de dealul Mitropoliei.

Realizarea artistică a mănăstirii reprezintă o mărturie elocventă a vieții culturale bucureștene de la începutul secolului XVIII-lea, spun istoricii. Întregul complex – de la biserică, chilii, paraclis, clopotniță și până la casele egumenești – a fost executat, atât arhitectonic cât și pictural, potrivit planurilor întocmite de marele ierarh Antim Ivireanul.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.