Totul despre legea dării în plată. Cum poți scăpa de datorii

legea dării în plată, recuperatorii de creanțe, stare de urgență

Legea dării în plata revine în atenția românilor. Mulți dintre aceștia, afectați de pandemie, sunt puși în situația de a scăpa de datorii, prin predarea imobilelor contractate către creditori.

 Această lege a fost iniţiată pentru a aduce un oarecare echilibru, între creditori şi debitori. Practic, permite beneficiarilor care se găsesc în incapacitate de plată să poată anula datoria, prin predarea prestației achiziţionate către creditor. Astfel, renunță la bun, la datorie, nu se va mai găsi în situația de a acumula penalităţi pentru neplata la timp a ratei lunare, cheltuieli imputate pentru executare silită, poprire de salarii, s.a.

Avocatul specializat in dare în plata, DRD. Adrian CUCULIS primul din Romania care a depus o notificare de are in plata, explica faptul ca procedura de dare in plata trebuie aleasa cu multa atentie si doar dupa consultarea cu un avocat specializat in dare in plata.

Totul despre legea dării în plată

Legea nr. 77/2016 a fost concepută să îi ajute pe români să scape de povara datoriilor şi a executărilor silite. Actului normativ i-au fost aduse completări, prin legea 52/2020, care vine cu patru noi condiţii. Prin revizie a fost adăugat şi lămurit şi  termenul de impreviziune. 

Impreviziunea se referă la variaţiile de curs valutar şi de dobândă, care nu pot fi mai mari de 52.6% în decursul a şase luni. La fel, nici valoarea ratei, nu poate fi mărită de creditor mai mult de 50% în decursul a şase luni ca urmare a variaţiilor de dobândă sau creștere valutară. Prin introducerea acestei noi prevederi se doreşte protejarea consumatorului care nu mai poate fi executat silit sau inclus în Biroul de Credite odată cu realizatoarea notificării de dare în plată.

legea dării în plată, Noul Cod Administrativ, clauze abuzive referitoare la riscul valutar ANRP risc valutar
Avocatul Adrian Cuculis

Tot în această adăugire se menționează detalii de scurtare a timpului legat notificarea notarială. Astfel timpul trebuie scurtat, perioada de notificare nu poate depăși 30 de zile lucrătoare, sau 90 de zile libere. 

Legea nr. 52/2020 aduce şi noi limite. Dacă înainte nu erau stabilite limite cu privire la valoarea maximă a imobilului dat în plată, acum sunt. Prin acesta amendament se prevede că pot fi date în plată doar imobilele cu valoare mai mică de 250.000 euro, şi cele pentru care suma creditată este mai mică de 250.000 euro. Un alt aspect lămurit prin noile reglementări este legat de tipul creditului. Pot fi date în plată creditele contractate de consumatori pentru achiziționarea de imobile, construcție, extindere, amenajări, modernizări sau reabilitări de locuinţe, care sunt garantate cu proprietăţi mobilie. 

CITEȘTE ȘI Pacientă bolnavă cronic, refuzată de șase spitale din București

Când se oprește executarea silită

Adăugirile la legea 77/2016 sunt clare şi cu privire la executarea silită în timpul procesului de dare în plată. Orice acţiune de executare silită aflată în derulare se opreşte automat odată cu iniţierea procesului ştergere a datoriei. În articolul 8 la alineatul 5 sunt dezbătute şi prevederile legate de drepturile şi obligaţiile consumatorului legate stingerea creanţelor în timpul procesului de executare silită. 

Practic, în baza acestei legi, consumatorii care nu mai pot plăti creditele pentru locuinţe, pot şterge datoria predând cheile imobilului contractat, fără a intra în Biroul de Credite, fără a avea popriri pe venituri sau popriri pe alte bunuri. Sunt luate în considerare doar imobilele garantate. 

De mentionat este faptul ca si pentru cei executati silit se poate apela la o procedura de contestatie la executare prin  perimarea executarii silite  si astfel sa scapati de executarile silite pe care le aveti .

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.