miercuri, mai 29, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăTimişoara, Capitală Culturală Europeană 2023 de astăzi

Timişoara, Capitală Culturală Europeană 2023 de astăzi

-

La Timişoara anul acesta se vor întâlni mii de artişti din toate ţările europene, vor exista nenumărate ocazii de colaborare, de lucru împreună între artişti români, producători, operatori culturali, manageri culturali.

CITEŞTE ŞI: Iohannis că nu participă la deschiderea oficială a Capitalei Europene a Culturii la Timișoara: E un soi de dezamăgire!

Aceasta este una dintre mizele proiectului, de a crea conexiuni mai bune cu lumea culturală şi de a deschide noi categorii de public şi noi moduri de a te bucura de cultură şi de artă în general. Pe scurt, Timişoara Capitală Culturală Europeană 2023 este un proiect prin care se aduce cultura la lumină.

„Pune un reflector pe România şi pe cultura românească. Nu este un titlu care aparţine doar oraşului. Este un titlu care aparţine întregii ţări. Aşteptăm foarte mulţi oaspeţi, avem un program foarte ambiţios, un spectacol în aer liber vineri, un spectacol complet cu o grămadă de genuri muzicale şi o grămadă de genuri muzicale care mai de care mai interesante care vor urca pe scenă. Dincolo de asta, e un weekend cu foarte multe expoziţii,. este un weekend cu foarte multe evenimente organizate de comunitate. E un weekend al întregului oraş”, a spus, la Aleph News, Vlad Tăuşance, membru al echipei curatoriale Timişoara CCE 2023.

În jurul luminii

Proiectul Timişoara CCE 2023 a fost construit în jurul luminii.

„A fost construit în jurul luminii pentru că din Timişoara a pornit scânteia Revoluţiei, pentru că Timişoara a cunoscut o dezvoltare extraordinară în timpul luminismului, luomină pentru că înseamnă spiritul civic al Timişoarei. Sloganul programului cultural este „Luminează oraşul prin tine” sau în engleză „Shine your light! Light up your city”. E un moment pe care eu cel puţin eu personal l-am aşteptat de 10 ani”, a spus Simona Neumann, cea care a scris proiectul şi l-a coordonat timp de 9 ani.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii este acordat de Uniunea Europeană şi a fost lansat în 1985. De atunci şi până acum de el au beneficiat peste 60 de oraşe.

Din punct de vedere cultural, pentru Timişoara, titlul înseamnă o investiţie în directă mai mare în cultură. În ceea ce priveşte dezvoltarea oraşului, titlul înseamnă foarte mult, nu doar în anul Capitalei Culturale, ci mai ales după acest an, pentru că unele evenimente de succes se vor păstra de-a lungul timpului. În plus, turiştii vor şti că Timişoara a deţinut acest titlu, la fel cum ştiu despre Sibiu, care a deţinut titlul în 2007. În acest fel, cu acest proiect, cultura devine un motor de dezvoltare pe termen lung.

Casa Regală a României participă vineri la deschiderea Capitalei Culturale Europene de la Timişoara, dar preşedintele Klaus Iohannis nu va veni.

Merge şi premierul

Guvernul României va fi reprezentat de premierul Nicolae Ciucă.

Comisarul european Adina Vălean va fi prezentă la ceremonia de deschidere a Capitalei Culturale Europene, la Timişoara, şi va prezenta timişorenilor premiul Melina Mercouri, în valoare de 1,5 milioane de euro, acordat de Comisia Europeană.

Astfel, la orele 16.45, la Palatul Culturii, Adina Vălean va ţine un discurs, alături de alte oficialităţi locale şi naţionale. La orele 20.00, pe scena din Piaţa Unirii, Adina Vălean va prezenta timişorenilor premiul Melina Mercouri. Acest premiu, acordat de Comisia Europeană, e o recunoaştere a excelenţei programului cultural conceput de echipa Capitalei Culturale Europene de la Timişoara. Premiul are o valoare de 1,5 milioane de euro.

Timişoara este Capitală Culturală Europeană în 2023 alături de Elefsina (Grecia) şi de Veszprém (Ungaria).

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Medicament pentru diabetici, vândut „la negru” pentru slăbit. Treisprezece persoane, reţinute

0
Polițiștii au eliminat o reţea care se ocupa cu traficul de Ozempic, un medicament pentru persoanele cu diabet vândut „la negru” pentru slăbit. Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au pus în executare 21 de mandate de percheziţie, în...