Situația după a cincea zi de război. Armata ucraineană a rezistat peste noapte și transmite că păstrează controlul asupra Kievului și marilor orașe

Ucraina a rezistat atacurilor trupelor ruse și în cea de a cincea zi de la declanșarea invaziei decise de Vladimir Putin. Mai multe explozii s-au auzit în Kiev și alte orașe.

Armata ucraineană spune că a reușit să respingă mai multe atacuri în împrejurimile capitalei. „Am arătat că putem să ne protejăm țara în fața oaspeților neinvitați”, a declarat comandantul forțelor armate generalul colonel Alexander Syrsky într-o declarație de presă dată publicității în zorii zilei de luni și citată de BBC.

Între timp, înregistrări video surprind clădiri în flăcări în Chernihiv, după atacul cu rachete lansate de trupele ruse. Explozii au fost înregistrate și în Harkov, scena unor lupte intensificate ca urmare a asaltului rusesc. Armata ucraineană a reușit însă să restabilească controlul asupra cel de-al doilea mare oraș al țării.

Ministerul Afacerilor Interne al Ucraine transmite că 352 de civili au fost uciși, printre care 14 copii, de când Rusia și-a început atacul. Alte 1.684 de persoane, inclusiv 116 copii, au fost răniţi duminică noaptea, potrivit cifrelor ministerului.

Peste 90% dintre ucraineni spun că îl susțin pe Volodimir Zelenski, potrivit unui sondaj realizat de Rating Sociological și citat de The Guardian. Doar 6% nu sunt de acord cu Zelenski în timp ce 3% sunt nehotărâți. De asemenea, potrivit sondajului, 70% cred că Ucraina poate învinge trupele ruse.

Luni ar urma să aibă loc negocieri între delegațiile ruse și ucrainene, pe teritoriul Belarus. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că este sceptic cu privire la aceste discuții, dar va încerca.

„Voi fi sincer, ca întotdeauna, nu cred în rezultatul acestei întâlniri. Dar hai să încercăm, să nu fie niciun cetățean ucrainean care să mai aibă dubii că eu, ca președinte, am încercat să opresc războiul atunci când exista o șansă”, a spus Zelenski.

Potrivit armatei Ucrainei, Rusia a înregistrat pierderi serioase. Ultimul bilanț fiind: 4.500 soldați morți, 150 de tancuri, peste 700 de vehciule blindate și 26 de elicoptere.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.