Se ieftinește apa potabilă, se scumpește canalizarea. Cât vei plăti la Apa Nova București de la 1 aprilie

Oficialii companiei Apa Nova București au anunțat marți că de la 1 aprilie are loc o reașezare a structurii de tarife, prin creșterea ponderii costurilor cu canalizarea, dublată de ieftinirea apei potabile.

De la data menționată, apa potabilă va reprezenta 65,5% din tariful total, adică 3,31 lei/metru cub, faţă de 4,13 lei/metru cub la 31 decembrie 2016. De cealaltă parte, tariful pentru canalizare va fi de 34.5% din total, adică 1,74 lei/metru cub, faţă de 0,92 lei/metru cub la data de 31 decembrie 2016.

„Tariful cumulat rămâne neschimbat, la unul dintre cele mai reduse nivele din plan naţional”, au declarat reprezentanţii companiei. Este vorba de tariful fără TVA, pentru că cel cu TVA, pe care-l plătește consumatorul final, va crește ușor, cu puțin peste opt bani pe metrul cub. Și asta pentru că TVA pentru apa potabilă este de 9%, în vreme ce cea pentru canalizare – de 19%.

„Nu este vina noastră că avem două tipuri de TVA”, a spus directorul general al companiei, Mădălin Mihailovici. El a precizat că majorarea facturilor se va sesiza doar la 170 de instituții care au un consum lunar mare, nu și la populație, unde impactul va fi nesemnificativ.

Deși fenomenul s-a mai diminuat față de anii trecuți, Apa Nova se confruntă cu problema deversărilor necontrolate în rețeaua de canalizare. Alexandru Moldovan, directorul Departamentului Operare și Mentenanță Rețele, a arătat că în canalizare, de-a lungul timpului, au fost găsite cele mai variate lucruri, de la materiale de construcții la animale întregi. „Încă descoperim electrocasnice vechi, bețișoare de urechi, care sunt o reală problemă din cauza cantității mari, și chiar purceluși”, a spus el. Directorul a făcut apel la bucureșteni să nu mai arunce tot felul de obiecte în canalizare, și nici lichide corozive, cum ar fi zeama de la murături, deoarece ele pot afecta țevile.

Oficialii Apa Nova au ținut să precizeze din nou faptul că această companie nu este responsabilă de calitatea țevilor din blocuri, care sunt în sarcina locatarilor. Totuși, pentru a veni în sprijinul lor, Apa Nova a lansat Programul a doua țeavă. Practic, compania va înlocui țevile uzate din blocurile selectate pe bază de dosar și care îndeplinesc toate condițiile (inclusiv acordul tuturor propietarilor), suportând 90% din costuri.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.