Sărbătoarea poeziei la Iași, sub semnul astral al lui Grigore Vieru. Laura Hant, premiată pentru susținerea literaturii române în diaspora

Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns la ediţia a XV-a, s-a desfășurat la Iași, Chișinău și Cahul, în zilele de 16 și 17 mai 2023.

Proiect cultural de anvergură, Festivalul International de Poezie „Grigore Vieru” aduce în prim-planul vieţii culturale româneşti şi europene unitatea culturală a românilor în ţinuturile cu moştenire culturală comună. În acelaşi timp, Festivalul aduce în atenţia românilor de pretutindeni personalităţi ale culturii şi artei româneşti care reflectă în creaţiile şi atitudinile lor publice recunoaşterea valorii operei poetului Grigore Vieru.

Printre invitații de onoare ai festivalului s-a aflat și Laura Hant, președinta Asociației culturale Mihai Eminescu Viena.

Laura Hant a fost distinsă de către organizatori cu premiul „Grigore Vieru”, „în semn de respect pentru susținerea literaturii române în mediul diasporei românești din Austria și a creației poetului Grigore Vieru”.

„Sunt întâmplări, fapte sau evenimente ce se petrec în viața noastră, ce rămân întipărite pentru totdeauna în memoria afectivă, în zona de sensibilitate profund omenească, pe care ne-a dăruit-o Cel de Sus ca pe o comoară de neprețuit. Cât de fericiți pot fi acei semeni ai noștri care încă mai vibrează la auzul unui vers în dulcea limbă românească, așa cum glăsui marele poet Grigore Vieru:

„În aceeași limbă /Toată lumea plânge/În aceaşi limbă /Râde un pământ/Şi doar în limba ta/Durerea poți s-o mângâi/Iar bucuria/S-o preschimbi în cânt/Ți-e dor de mama/Si vinul e mai vin/Şi prânzul e mai prânz/Şi doar în limba ta/Poți râde singur/Şi doar în limba ta/Te poți opri din plâns.”

Și eu mă număr printre acele ființe îndrăgostite de Poezie, și eu sunt cuprinsă de reverie citind versurile marilor Poeți ai neamului. Astfel se explică pasiunea nedezmințită pentru Mihai Eminescu, dragostea ce o port unui oraș poetic cum este Iașul, sălaș de genii literare, cămin primitor al artiștilor, al poeților și muzicienilor. Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns la cea de a XV-a ediție este o dovadă vie a ceea ce spun. Parafrazând un celebru vers al Poetului sărbătorit la mijloc de Mai („„Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu întreaga viață am visat să trec Prutul”) mărturisesc că visul meu nu a fost să ajung în Cosmos, nici măcar la Viena, dar dacă tot am ajuns în orașul valsului, îmi propun să fac și mai bine cunoscută personalitatea „Luceafărului” la Viena!

Așadar, trăiesc zilele acestea câteva bucurii adevărate: să fiu invitată la Festivalul Internațional Grigore Vieru (Iași – Chișinău), eveniment organizat sub auspiciile celor două Primării, Iași – Chișinău, al Asociației Culturale „Feed-Back” , al Ateneului Național din Iași și a celorlalte instituții de cultură organizatoare, și chiar să primesc o frumoasă distincție pentru contribuția mea la promovarea culturii române în Capitala Austriei, la dezvoltarea legăturilor dintre cele două capitale culturale, Viena și Iași. Cuvintele rostite de către Primarul Municipiului Iași, un inspirat Laudatio, în momentul în care am urcat pe scenă, mi-au întărit convingerea că tot ceea ce fac este pus în slujba semenilor mei, pentru crearea de punți de legătură între spiritualitatea celor două popoare, român și austriac, dar mai ales din dragoste de Eminescu, din dragoste de Iași, al cărui cetățean de onoare mă număr. Țin să mulțumesc edilului orașului Capitală a Culturii, Iașul, țin să mulțumesc celor care m-au invitat la acest eveniment important , familiei Filomena și Daniel Corbu și doresc să mărturisesc faptul că dedic în mod simbolic acest prețios trofeu și Diplomă tuturor slujitorilor Poeziei, dar și memoriei marelui Patriot, Poet și Om: Grigore Vieru. În continuarea programului acestui festival voi pleca azi la Chișinău, adică în Basarabia „ unde românii sunt săraci de mângâiere. Mângâierea noastră e iubire. Mângâierea noastră e credința în Dumnezeu”, pentru a depune flori la bustul Poetului Grigore Vieru, în numele Asociației Mihai Eminescu- Viena, păstrând în minte cuvintele sale pline de modestie, încărcate de simboluri: „Sunt iarbă/Mai simplu nu pot fi!”, a scris pe Facebook Laura Hant.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.