sâmbătă, iulie 20, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăRomânia, pe locul 1 în UE la scumpirea electricităţii

România, pe locul 1 în UE la scumpirea electricităţii

-

Potrivit biroului statistică al Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului trecut, prețurile medii ale energiei electrice pentru uz casnic din UE au continuat să crească, în comparație cu aceeași perioadă din 2021, de la 23,5 euro/100 kWh la 28,4 euro. Prețurile gazului au crescut, de asemenea, de la 7,8 euro/100 kWh la 11,4 euro, transmite biziday.ro.

CITEŞTE:  Șofer aflat sub influența drogurilor, prins de polițiști cu 178 km/h pe autostradă

Prețurile energiei electrice de uz casnic au crescut în toate statele membre UE, cu excepția Maltei (-3%, în monedele naționale) și a Olandei (-7%). Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România (+112%), Cehia (+97%), Danemarca (+70%), Lituania (+65%) și Letonia (+59%), în timp ce cele mai mici au fost în Luxemburg (+3%). %), Austria și Germania (ambele +4%) și Polonia și Bulgaria (ambele +5%).

Statele care plătesc cel mai puțin pentru electricitate sunt Ungaria (10,8 euro/100 kWh), Bulgaria (11,5 euro) și Malta (12,8 euro). La polul opus, statele din blocul comunitar care plătesc cel mai mult pentru electricitate sunt Danemarca (58,7 euro), Belgia (44,9 euro), și Irlanda (42 euro).

Semne de stabilizare

Eurostat mai transmite că, totuși, prețurile la energie electrică și gaze naturale au dat recent semne de stabilizare, parțial datorită politicilor și intervențiilor guvernamentale. Țările UE au optat pentru diverse măsuri, cum ar fi reducerea taxelor și impozitelor, scutiri temporare de taxe pentru consumatori, plafoane de preț, acordarea de sprijin pentru sume forfetare sau alocarea de vouchere pentru consumatorii finali, iar unele țări au aplicat prețuri reglementate.

Comparativ cu a doua jumătate a anului 2022, ponderea taxelor în factura de energie electrică a scăzut brusc de la 36% la 16% (-18,3%) și în factura la gaze de la 27% la 14% (-15,8%), deoarece țările UE au instituit alocații și subvenții guvernamentale sau reducerea impozitelor și taxelor pentru a atenua costurile ridicate ale energiei. Aceste măsuri guvernamentale, deși reduc prețurile la energie pentru consumatorul final, au împovărat conturile guvernamentale.

În ceea ce privește gazul, între a doua jumătate a anului 2021 și a doua jumătate a anului 2022, prețurile au crescut în toate cele 27 de țări ale UE. Prețurile gazelor (în monede naționale) au crescut cel mai mult în Cehia (+231%), România (+165%), Letonia (+157%), Lituania (+112%) și Belgia (+102%). Au fost doar două creșteri sub 20%, în Croația (+14%) și în Slovacia (18%).

Exprimate în euro, prețurile medii ale gazelor pentru uz casnic în a doua jumătate a anului 2022 au fost cele mai scăzute în Ungaria (3,5 Euro/100 kWh), Croația (4,5 euro) și Slovacia (4,9 euro) și cele mai ridicate în Suedia (27,5 euro), Danemarca (20,8 euro). ) și Olanda (19,3 euro). Prețul gazelor naturale pentru gospodăriile din Suedia a fost cu 157% mai mare decât prețul mediu al UE. Cu toate acestea, utilizarea gazelor naturale în Suedia este foarte limitată.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Publicitatea la ţigările electronice, interzisă: Iohannis a promulgat legea!

0
Publicitatea explicită pentru produsele din tutun, dispozitivele și ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau pentru încălzirea tutunului este interzisă, conform prevederilor unei legi care a fost promulgată vineri de preşedintele Klaus Iohannis. CITEŞTE ŞI: Grindeanu, ceartă cu Ciucă: Și...