joi, mai 23, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăRăzboiul dintre bănci şi ANPC ajunge în instanţă: Creditele românilor, sâmbure de...

Războiul dintre bănci şi ANPC ajunge în instanţă: Creditele românilor, sâmbure de scandal

-

Asociația Română a Băncilor (ARB) anunță că se raliază demersurilor băncilor de contestare a proceselor verbale de contravenție încheiate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). ANPC amendase 11 bănci pentru modul de calcul al ratelor la credite.

„Comunitatea bancară analizează toate pârghiile legale pentru corectarea acestei nedreptăți și tragerea la răspundere a celor responsabili pentru prejudiciile grave de imagine aduse sectorului bancar. Defăimarea instituțiilor de credit prin afirmații eronate și calomnioase reprezintă un abuz și apreciem că acest tip de retorică nu poate să fie tolerat în spațiul public. În acest context, considerăm necesar ca instituțiile ierarhice superioare să intervină cu celeritate”, arată ARB.

Conform asociației, afirmațiile președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor „sunt false, exprimate cu rea credință și dezinformează consumatorii, comportamentul abuziv al acestuia conducând la afectarea nefondată a relațiilor și a încrederii consumatorilor în bănci. Acest tip de comportament și informațiile eronate lansate în spațiul public, care cataloghează drept o metodă legală de calcul a dobânzii folosită în întreaga lume, ridică semne de întrebare cu privire la profesionalismul unor angajați ai instituției publice”.

Rambursarea creditelor

„Atragem atenția, încă o dată, că băncile respectă prevederile legale specifice, atât în ceea ce privește informarea corectă și completă a consumatorilor, cât și în ceea ce privește modalitatea de rambursare a creditelor. Conform legislației în vigoare, OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori și/sau OUG 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, băncile informează clienții cu privire la caracteristicile produsului, inclusiv la costurile totale încă din faza pre-contractuală, condițiile fiind similare pentru toți consumatorii din Uniunea Europeană”, adaugă Asociația Română a Băncilor.

Rambursarea creditelor se poate face fie prin rate egale (anuități), fie prin rate descrescătoare, iar consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea de rambursare. Clienții pot schimba opțiunea de plată pe parcursul derulării contractului de credit. Plata unei dobânzi mai mari la începutul perioadei de creditare reflectă un principiu economic și juridic consacrat la nivel mondial, și anume acela că dobânda se calculează la valoarea soldului creditului, acesta fiind, în mod evident, mai mare la începutul perioadei.

„Principiul vehiculat de ANPC privind plata în rate egale a principalului și a dobânzii creditului nu este viabil economic și nici posibil matematic. Creșterea efortului financiar al clientului nu este cauzat de modul de calcul al ratei lunare de plată și nici de faptul că face o rambursare în rate lunare egale, ambele aspecte fiind în acord cu legea, ci este determinat de evoluția contextului macroeconomic local și global.

Menționăm că rata creditelor performante reprezintă 97,27% din totalul portofoliilor de credite, evoluția fiind una pozitivă. În același timp, băncile procedează cu bună credință la restructurarea creditelor clienților aflați în dificultate, în conformitate cu cadrul legislativ, în condițiile în care există o întreagă paletă de măsuri care se aplică cazurilor individuale”, spune sursa citată.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a amendat 11 bănci cu 550.000 de lei pentru „practici comerciale înșelătoare”, respectiv pentru modul de calcul al ratelor, și spunea că va sesiza Consiliul Concurenței.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Bugetarii nemulţumiţi de salarii ar putea zbura: Anunţul premierului

0
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că guvernul poate găsi "soluții pentru structuri de personal mai suple" în cazul angajaților de la guvern și parlament care protestează nemulțumiți de creșterea salarială de 10% propusă de Ministerul Muncii. CITEŞTE ŞI: Ciolacu...