Raed Arafat: O mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă

Raed Arafat, sursa: gov.ro
Raed Arafat, sursa: gov.ro

În mai multe țări, între care Germania, se discută despre introducerea obligativității măștilor medicale la nivel de populație în locul celor confecționate artizanal, din pânză, reutilizabile.

Acest lucru deși OMS a transmiscă ele rămân eficiente chiar și în fața noilor mutații ale virusului. O astfel de discuție nu există la ora actuala în România, a spus medicul Raed Arafat. El a fost întrebat cum comentează apariția unor dezbateri pe această temă.

„Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă”

„Știu aceste discuții, cel puțin din partea Germaniei. Nu știu dacă sunt astfel de recomandări și din partea altor țări. Clar că aici se dorește o protecție maximă și o limitare maximă a răspândirii. Știm că o mască medicală, chirurgicală, protejează mai mult decât o mască de stofă. Și știm că o mască FFP2 protejează mai mult decât o mască chirurgicală. Dar aici intervine problema costului”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Problema suportării costului de către cetățean. Nu știu câți oameni vor putea să suporte achiziționarea unor măști FFP2, de exemplu, continuu, pe o perioadă de câteva luni. Deci de aici cred că rezultă foarte multe discuții. Deci trebuie să vedem și dacă în alte țări aceste reguli vor fi solicitate sau vor fi impuse”, a arătat Raed Arafat.

Șeful DSU a spus că în general, în privința măsurilor sanitare din pandemie, în țările UE nu au existat reglementări care să fie aplicate în aceleași timp. Potrivit acestuia, în cele din urmă, s-a ajuns ca o regulă să fie impusă în scurt timp în toate celelalte țări. Totuși, au existat și țări care au avut măsuri specifice.

„Trebuie să vedem justificarea științifică, medicală”

„Trebuie să vedem justificarea științifică, medicală. Ce spun organizațiile specializate în acest domeniu și să vedem dacă într-adevăr se justifică la modul serios să se facă un astfel de pas”, a menționat Raed Arafat. El a spus că nu a existat o asemenea discuție în România.

„Decizia mea e să port astfel de măști în spațiul publice”

Raed Arafat a spus că este opțiunea lui personală să folosească astfel de măști în spațiul public.

„Poate să fie opțiunea fiecăruia.Și știu că sunt unii, nu sunt singurul, sunt persoane care poartă aceste măști. Noi, având în vedere natura activității noastre și faptul că avem întâlniri cu multe persoane, deplasări, deci e decizia mea să port această mască. Acest lucru pentru a mă proteja și protejez așa și celelalte persoane din jur. La mine, majoritatea colegilor poartă mască chirurgicală, medicală. Iar o parte mai mică poartă chiar măști FFP2, care sunt mai protective”, a adăugat secretarul de stat, potrivit digi24.ro.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.