Raed Arafat: Există riscul evoluției coronavirusului în România. Prognoză pesimistă pentru mijlocul lunii august

FOTO: MAI
Raed Arafat: MAI

Evoluția pandemiei în țara noastră ar putea însemna peste un milion de cazuri de coronavirus în România, în septembrie.

Dezastrul s-ar produce dacă regulile continuă să fie încălcate în același ritm ca acum. În august, arată această analiză sumbră a companiei Avantera, la terapie intensivă s-ar afla peste 4.000 de români în stare gravă. Acest lucru deoarece România nu are atâtea paturi dotate cu ventilatoare. Ci mai puțin de jumătate. Prognoza a fost făcută de consultantul Mihai Pascadi , pe baza datelor furnizate de Ministerul de Interne, potrivit digi24.ro.

Raed Arafat este îngrijorat de această prognoză. Așa cum stau lucrurile în prezent, „situația merge înspre mai rău”, spune secretarul de stat în MAI.  El crede că dacă populația va continua să trateze măsurile de siguranță cu aceeași atitudine disprețuitoare, „vom ajunge să trăim aceste cifre”.

„Noi primim date din mai multe zone. Bineînțeles, sunt și date internaționale pe care le găsim pe diferite site-uri oficiale. Care toate fac analize pe diferite țări, inclusiv pe România. Iar acest studiu, pe care îl primim zilnic, în baza datelor care apar și care se ajustează, până acum a avut o interpretare corectă. Adica în sensul în care situația merge spre mai rău. Situația nu este OK. Acolo sunt niște proiecții de scenariul cel mai rău. Nu înseamnă că se va ajunge acolo. Dar avem clar și că numărul cazurilor active va crește. Este o creștere exponențială. Acest lucru noi îl vedem în acest moment. Aceste cazuri cresc deja cu câteva sute pe zi. Numărul vindecaților este mai mic decât numărul celor care se îmbolnăvesc . Asta înseamnă că există creștere continuă a cazurilor active”, a declarat Raed Arafat.

Dacă populația nu respectă recomandările de a purta mască, de a evita zonele aglomerate, de a respecta distanțarea fizică, „riscul ca acest studiu să continue exact în realitate, să fie situația ce o prevede acest studiu, există!” – a avertizat Arafat.

Secretarul de stat subliniază că este vorba de niște scenarii și nu înseamnă neapărat că se va ajunge acolo. Singura probare pentru o prognoză este chiar să se ajungă la scenariul respectiv. Dar desigur, acest lucru n-ar fi de dorit, a arătat Raed Aradat.

Întrebat dacă vede posibilă prognoza pesimistă pentru mijlocul lunii august, cu aproape 58.000 de cazuri, Raed Arafat a răspuns:

„Singura posibilitate să vedem dacă e posibil este să ajungem acolo și să vedem. Eu sper, totuși, să nu ajungem să vedem această cifră. Dacă populația va respecta regulile și dacă vom reuși să stopăm creșterea continuă pe care o avem. Dar la orice prognoză, singura probă a ei este când ajungi la momentul respectiv și vezi dacă se ajunge acolo sau nu. Și pe parcurs să vedem dacă cifrele care sunt prognozate se adeveresc din punct de vedere al creșterilor.

Pentru că cifrele sunt pe toată perioada. Nu numai pentru jumătatea lunii august. Și putem să vedem dacă creșterile sunt reale sau nu. Dacă trebuie ajustate. Sunt convins că și cei care o fac, o ajustează chiar periodic după datele pe care le primesc. După observațiile pe care le văd pe teren”, a comentat Raed Arafat.

În prognoza făcută de Avantera este menționată și o perspectivă îngrijorătoare în privința numărului de pacienți care, statistic, vor avea nevoie de terapie intensivă. Numărul lor ar putea depăși chiar numărul paturilor la terapie intensivă de care dispune România. În plus, chiar vineri a fost o situație specială la Bucuresti. Toate locurile la terapie intensivă pentru bolnavii de Covid au fost deja ocupate.

Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum”

Raed Arafat a adus lămuriri despre paturile la terapie intensivă din România:

„Există zone în care există paturi de terapie intensivă pentru bolnavii de Covid, cu personal, care nu sunt folosite la maximum. Pentru că acolo nu este o presiune. Există zone în care paturile sunt folosite la maximum . Iar asta este o presiune. Soluțiile sunt suplimentarea numărului personalului și paturilor în zonele care sunt sub presiune. Sau mutarea bolnavilor către zonele care sunt la acest moment fără cazuri. Când noi spunem că în zona cutare nu mai sunt paturi ne referim la paturile destinate COVID-ului și ne referim la zona respectivă.

Degeaba vine cineva și face calcule câte paturi mai sunt la Cluj sau la Timișoara sau la Mureș sau la Harghita sau la Covasna.Pentru că acolo n-am presiune. Ca să rezolv problema zonei cu presiune este fie completez numărul paturilor, care este abordarea pe care o avem la București cu Spitalul Elias și cu Matei Balș, cu suplimentarea numărului paturilor.

Altă abordare este să iei o parte din pacienți și să-i duci în altă parte. Cum au făcut inclusiv francezii din zona Alsacia .Au pus în tren mai mulți pacienți și i-au evacuat în altă parte a Franței, unde aveau paturi”, a arătat Raed Arafat.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.