Proiectul PUZ privind linia de metrou 1 Mai – Otopeni, în dezbatere publică pe site-ul Primăriei

greva de la metrou nelegală

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Magistrala 6 de metrou, 1 Mai – Otopeni, a fost postat pe site-ul PMB în vederea dezbaterii publice, până pe 29 iulie.

Din raportul de specialitate reiese că Magistrala 6 va urmări traseul: Calea Griviței, Calea ferată din zona Pajura, Bd. Poligrafiei, Piața Presei Libere și șoseaua București Ploiești/DN1. Va avea următoarele stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I. C. Brătianu, Aeroportul Otopeni.

Terenul care a generat PUZ este preponderent suprapus domeniului public și privat al municipiului București, parțial domeniului public al statului și parțial pe proprietăți private ale persoanelor fizice și juridice care urmează a fi expropriate pentru cauză de utilitate publică. Planul urbanistic zonal cuprinde tronsonul 1, respectiv secțiunea dintre stația 1 Mai și limita teritoriului administrativ al Capitalei cu orașul Otopeni, fiind studiate și stabilite amplasamentele și accesele aferente stațiilor de metrou: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Bruxelles.

Potrivit avizului arhitectului șef, în zona minimă de siguranță, protecție și funcționalitate a metroului „este obligatorie solicitarea acordului de construire la amplasarea oricăror construcții noi civile sau industriale, inclusiv pentru plantarea de arbori”. Potrivit expunerii de motive, M6 parcurge repere precum: Romexpo, Piața Presei Libere, Parcul și Lacul Herăstrău, Aeroportul Aurel Vlaicu, Băneasa Shopping City, Academia de Poliție, Aeroportul Henry Coandă Otopeni.

Conform regulamentului local de urbanism aferent PUZ, racordarea M6 cu rețeaua existentă de metrou se realizează la stația 1 Mai (cu Magistrala 4) și ulterior la stația Basarab, respectiv Gara de Nord (cu Magistrala 1). Zona supusă studiului traversează Sectorul 1, respectiv cartierele Grivița, Bucureștii Noi, Piața Presei Libere, Băneasa, Privighetorilor și orașul Otopeni.

Este obligatorie prezervarea prin conservare, restaurare și punere în valoare a spațiilor verzi tampon care mărginesc lateral și central benzile de circulație auto și pietonală de-a lungul Bd Kiseleff de la Piața Arcului de Triumf până la Piața Presei Libere. Este obligatorie reamplasarea „Monumentului eroilor din comuna Băneasa căzuți în Primul Război Mondial”, opera sculptorului Emil W. Becker, în arealul intersecției dintre Șoseaua București-Ploiești, str. Dobrogeanu-Gherea și str. Gârlei. Nu în ultimul rând, este obligatorie prezervarea și punerea în valoare a clădirii Aeroportului Băneasa și se recomandă păstrarea și punerea în valoare a amenajării urbane Cartierul Băneasa.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.