marți, decembrie 3, 2024

Bombă în Sectorul 3! Primarul Negoiță știe

Citește marți, 5 decembrie, pe cetățeanul.net

AcasăȘtiri de ultimă orăPrimul zbor al lui Aurel Vlaicu deasupra Cotrocenilor. La pas prin Sectorul...

Primul zbor al lui Aurel Vlaicu deasupra Cotrocenilor. La pas prin Sectorul 5

-

Puțini știu că dealul Cotrocenilor, din Sectorul 5 al Capitalei, este legat de numele inventatorului, pionier al aviaţiei române, Aurel Vlaicu. Aici, la 17 iunie 1910, a avut loc primul zbor al lui Aurel Vlaicu.

Era primul avion realizat vreodată de un român pe pământul României. Deși nu a zburat decât vreo 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri, zborul lui Aurel Vlaicu a intrat în istorie.

În toamna anului 1909, la îndemnul prietenului său Octavian Goga, Aurel Vlaicu s-a mutat la Bucureşti unde, cu banii obținuți de la tatăl lui care vânduse partea de pământ a fiului său mai mare, a decis să construiască primul avion de concepție sută la sută românească – Vlaicu I.

Începuturile au fost pline de dificultăţi de tot felul, aşa că bucuria şi mândria lui Aurel Vlaicu pentru performanţa realizată a fost cu atât mai mare. În cele din urmă, Vlaicu a reușit să finalizeze primul său proiect, care va rămâne în istorie.

Pe Dealul Cotrocenilor, la 17 iunie 1910, avionul său a intrat în istorie. După mai multe încercări nereuşite, în urma unui rulaj de câţiva metri, avionul pilotat de Vlaicu, a decolat şi a zburat circa 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri, după care a aterizat uşor.

Aurel Vlaicu avea să afirme: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai înalţi ca înălţimea la care mă ridicasem eu. Fiindcă patru metri erau pentru mine un record care-mi consacra maşina. Zburasem şi aceasta era principalul”.

Avionul lui Vlaicu, mai bun decât cele franceze

Aurel Vlaicu avea să moară în septembrie 1913, în încercarea de a trece Carpații, cu avionul Vlaicu II.

În acea perioadă, Aurel Vlaicu lucra la cel de-al treilea model de avion, Vlaicu III. Deși Octavian Goga și alți oameni politici și de cultură au cerut ca Armata să comande avionul lui pentru producția de serie, pentru viitoarele confruntări militare, Guvernul a decis să cumpere avioane franceze, avioane pe care Vlaicu le-a lăsat în urmă la competițiile la care participase în 1912.

„Aurel Vlaicu i-a întrecut pe toţi. Aparatul lui era mai bun!..”

În Arhiva de istorie orală a Societăţii de Radiodifuziune se află o înregistrare de o mare valoare documentară, o mărturie despre construirea primului avion realizat de un român, pe pământul României. Înregistrarea a fost făcută în februarie 1982 cu Ion Ciulu, mecanicul care l-a ajutat pe Aurel Vlaicu să-l construiască.

„Aurel Vlaicu i-a întrecut pe toţi. Aparatul lui era mai bun!..”, spunea Ion Ciulu.

Locul exact de unde a zburat Aurel Vlaicu

Potrivit datelor din arhivele istorice, avionul lui Aurel Vlaicu a decolat de pe dealul Cotrocenilor, mai exact din spatele actualei fabrici de confecţii APACA, chiar vis-à-vis de Regimentul de Gardă. Acum, acel loc nu mai este maidan, fiind ocupat de blocuri și actualul mall AFI Cotroceni.

Istoria dealului Cotroceni este una aparte și are o strânsă legătură cu întemeierea Bucureștilor. Dealul a fost în trecut acoperit de vestiții Codrii ai Vlăsiei, cunoscut loc de refugiu pentru tâlhari, unde poterele domnești nu aveau curajul să intre.
Această pădure acoperea majoritatea teritoriului pe care se află astăzi orașul București. În 1679, domnitorul acestor pământuri, logofătul Şerban Cantacuzino, a ridicat aici o mănăstire. Mai târziu, în 1888, regele Carol I a transformat lăcașul de cult în palat regal.

Misiunea Centrului Cultural și de Tineret Sector 5

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 susține proiecte, manifestări și activități culturale locale ale comunității, fiind un catalizator cultural comunitar – permițând formarea și consolidarea unei identități culturale locale.

Centrul Cultural și de Tineret Sector 5 susține accesul liber și oportunitățile egale la cultură, sport și educație continuă, oferind condițiile necesare însușirii valorilor, exprimării artistice libere și participării la manifestări și programe culturale, de dezvoltare, creative și educaționale, crescând gradul de acces și participarea cetățenilor la viața culturală.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai noi stiri

Rareş Bogdan se opune alianţei cu PSD: Înseamnă că suntem complet cretini!

0
Rareș Bogdan a declarat că sigura soluție pentru PNL este de a merge în opoziție deoarece trebuie să învețe ceva în urma rezultatelor obținute și, mai el, se pare că „ne-am culcat pe o ureche după locale și europarlamentare". CITEŞTE...