Primăria Capitalei vrea să dea un stimulent financiar de 2.500 de lei pentru fiecare nou născut

Primăria Capitalei vrea să dea un stimulent financiar în valoare de 2.500 de lei pentru fiecare copil nou născut, cu condiţia ca cel puţin unul dintre părinţi să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, iar copilul să se fi născut într-una dintre maternităţile de pe raza municipiului.

Potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), suma de 2.500 de lei va fi acordată o singură dată pentru fiecare nou născut, de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti din Primăria Capitalei pe baza unui dosar care va conţine actul de indentitate al unuia dintre părinţi în original şi copie, certificatul de naştere al copilului în original şi copie, biletul de ieşire din spital sau certificatul medical constatator al naşterii şi o cerere tip.

Dosarul cu documentele doveditoare trebuie depus la sediul Direcţiei în termen de o lună de la naşterea copilului. În expunerea de motive, municipalitatea arată că, în recensământul din 2011 realizat de Eurostat, România se află printre primele cinci state din 28 în care declinul demografic este cauzat de sporul natural negativ şi de migraţie, astfel că este necesară crearea unor servicii sociale care să stimuleze natalitatea, iar conform Institutului Naţional de Statistică, în perioada 2010-2015, numărul nou-născuţilor vii cu părinţii cu domiciliul în Bucureşti, a scăzut.

„Reducerea continuă a natalităţii, în paralel cu o creştere constantă a numărului vârstnicilor va determina schimbarea echilibrului între generaţii, cu consecinţe majore asupra dezvoltării socio-economice viitoare prin reducerea progresivă a disponibilităţii privind resursele umane. (…) Propunem acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi în cuantum de 2.500 de lei net/nou-născut, având în vedere multiplele cheltuieli pe care o familie tânără trebuie să le realizeze odată cu venirea pe lume a unui nou născut”, explică iniţiatorii proiectului.

Consilierii Generali au aprobat, în şedinţa din 18 mai, proiectul de hotărâre prin care Primăria Capitalei va acorda, prin Centrul de Servicii Comunitare Integrate pentru Tineri al Municipiului Bucureşti, un stimulent de 1.500 de lei net fiecărei familii de tineri care se căsătoresc, cu condiţia ca cel puţin unul dintre soţi să fie la prima căsătorie şi cel puţin unul dintre ei să aibă domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti.

În dezbaterea proiectului, consilierul USR Roxana Wring a spus că în 2015 rata căsătoriilor a crescut cu peste şase la sută, susţinând că nu este nevoie de un stimulent pentru căsătorii, pentru că „cine vrea să se căsătorească o poate face şi fără aceşti 1.500 de lei”. În replică, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a spus că este vorba doar despre un stimulent social, care „se practică şi în Europa”.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.