Prietenul lui Putin: Rusia se întoarce în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917

vladimir potanin
Foto: vyapaarjagat.com

Aflat în fruntea listei celor mai bogaţi oameni din Rusia, conform clasamentului Forbes, Vladimir Potanin este prieten apropiat al lui Vladimir Putin, cu care joacă hochei pe gheaţă.

Potanin a criticat intenţia autorităţilor ruse de a confisca activele companiilor străine care s-au retras Rusia, ca represalii din partea ţărilor occidentale după invadarea de către Moscova a Ucrainei

Oligarhul, în vârstă de 61 de ani, spune că, dacă de va face, confiscarea va submina încrederea investitorilor zeci de ani de acum încolo şi va întoarce înapoi Rusia în zilele catastrofale ale revoluţiei bolşevice din 1917.

Consecințe de decenii

Potanin, acţionarul majoritar al grupului Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel rafinat şi paladiu, a spus că Rusia ar trebui să răspundă cu pragmatism excluderii sale din sectoare întregi ale economiei globale.

„Nu ar trebui să încercăm ‘să trântim uşa în nas’, ci să depunem eforturi pentru a păstra poziţia economică a Rusiei pe acele pieţe pe care le-am cultivat atât de mult”, a declarat Potanin într-un mesaj pe Telegram.

Confiscarea activelor companiilor care au părăsit Rusia în contextul sancţiunilor occidentale ar face indezirabilă ţara pentru decenii întregi, avertizează el.

„Ne-ar duce înapoi cu 100 de ani până în 1917, iar consecinţele – o lipsă globală de încredere în Rusia din partea investitorilor – le-am simţi timp de mai multe decenii”, a spus Potanin.

Premierul rus Mihail Mişustin i-a raportat joi preşedintelui Vladimir Putin că Rusia a propus punerea sub administrare externă a companiilor care au părăsit ţara.

Mecanismele exacte ale acestei proceduri nu sunt clare, deşi în cadrul elitei ruse are loc o dezbatere acerbă despre cât de severă ar trebui să fie reacţia Rusiei la sancţiunile occidentale.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.