Preţul oulelor va exploda! Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară face anunţul

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle urmează să se scumpească considerabil în România din cauza gripei aviare. Clienții vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru aceste alimente.

CITEŞTE ŞI: Rotativa, subiect zilnic de scandal între PSD şi PNL: Ar trebui să ne spună asta nouă direct!

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a anunțat că ouăle urmează să se scumpească considerabil în România din cauza gripei aviare. De luna viitoare, clienții vor fi nevoiți să achite sume mult mai mari pentru aceste alimente.

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate. În afară de costurile mai mari de producție cu furajele și utilitățile, fermierii se tem de gripa aviară.

„În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR.

Focar şi în Europa

Un nou focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe plaftorma Codlea, în jud. Brașov. În aceste sens, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme, iar specialiștii ANSVSA consideră că vor mai apărea și alte focare în scurt timp.

Gripa aviară face ravagii în toată Europa. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. Din 2022 și până acum, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Cele șase categorii de produse alimentare în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri în țările UE au fost laptele proaspăt integral, ouăle, zahărul, uleiul și grăsimile, untul și alte uleiuri comestibile. Prețurile pentru un alt produs alimentar de bază, ouăle, au înregistrat creșteri foarte variate, de la 14,8% în Luxemburg la 92,5% în Cehia, în timp ce media UE a fost de 30%.

Cetățeanul TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.